Industria meditatiilor, o nebuloasa: Prea putini profesori declara veniturile la Fisc

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 11:17
3951 citiri
Industria meditatiilor, o nebuloasa: Prea putini profesori declara veniturile la Fisc
Foto: Arhiva Ziare.com

In 2014, numarul profesorilor care au declarat venituri obtinute din meditatii a crescut, comparativ cu anul anterior, cu aproximativ o cincime, de la 2.167 de contribuabili la 2.577, potrivit datelor ANAF.

Numarul este departe de realitate, in conditiile in care sistemul autohton de educatie nu reuseste, adesea, sa ofere pregatirea necesara examenelor pe care un elev le da pentru a trece de la un nivel la altul.

Conform informatiilor furnizate de Fisc, profesorii au declarat anul trecut un total de peste 14 milioane de lei obtinuti din lectiile predate in particular, ceea ce inseamna o medie de 5.500 de lei pentru un meditator.

Sub 1% din profesori declara la Fisc banii din meditatii

Pentru aceste sume, ei au platit la buget un impozit cumulat de peste 1,7 milioane de lei.

Cele mai multe declarari apar la Directia Generala Cluj, de care apartin judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Aici si-au declarat venituri din astfel de activitati 899 de persoane, care au realizat impreuna venituri de 5,088 milioane de lei.

In Bucuresti si judetul Ilfov numarul profesorilor care predau si in particular este de trei ori mai mic decat la Directia Generala Cluj - doar 275 de persoane s-au inregistrat in acest sens, dar sumele obtinute sunt mult mai mari.

Per total, meditatorii din Capitala au avut venituri de 2,3 milioane de lei, ceea ce inseamna o medie de 8.519 lei, comparativ cu 5.660 de lei, cat a castigat, in medie, un profesor inregistrat la Directia Cluj.

Potrivit calculelor, cele mai mari venituri medii apar la Regionala Brasov (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu), unde s-au castigat anul trecut cate 9.218 lei.

Cele mai mici sume au fost declarate de profesorii din Directia Timisoara (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) - 2.784 lei.

Nu se cunosc proportiile financiare reale

Nimeni nu stie cat de raspandit este acest fenomen al meditatiilor, pentru ca nu exista niciun studiu cu acest obiect, insa este cert ca declararile de la Fisc sunt departe de realitate.

"Pe datele de la ANAF, raportate numai la cele peste 1.000 de licee din tara, ar insemna sa existe, in medie, 2 - 2,5 profesori care predau in privat. Nu are cum sa fie adevarat", a explicat pentru cursdeguevrnare.ro fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, profesor de liceu, nivel de studii unde se fac cele mai multe meditatii.

Citeste mai departe despre Meditatiile - "Industria" oficiala: 2.577 de profesori au declarat venituri in medie de 1250 de euro pe an. Nu cunoasc proportiile reale ale afacerii pe CursDeGuvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#industrie meditatii, #profesori venituri Fisc, #profesori venituri meditatii, #bani meditatii Fisc , #impozit venit