Contribuabilii din Romania ar putea plati impozite marite in anii urmatori - KPMG

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 21:44
3385 citiri
Contribuabilii din Romania ar putea plati impozite marite in anii urmatori - KPMG
Foto: Ziare.com

Contribuabilii din Romania si din intreaga lume se pot astepta sa plateasca impozite mai mari in anii urmatori, pe masura ce guvernele isi consolideaza sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate si pentru a plati pentru o bunastare sociala crescuta, potrivit sondajului "Global Tax Rate Survey", realizat de KPMG, dat luni publicitatii.

"Pe baza informatiilor furnizate de companii membre ale retelei KPMG din 145 de tari, sondajul arata ca desi cotele de impozitare nu se schimba intr-un mod alert, guvernele actioneaza in sensul largirii bazei de impozitare, extinzand gama de bunuri, servicii si activitati care pot fi impozitate pentru a aduce venituri suplimentare. In acelasi timp, facilitatile fiscale acordate in timpul recesiunii pentru a sustine economia si pentru a incuraja consumatorii sa cumpere incep sa fie retrase.

Aceasta schimbare la scara larga este generata, in parte, de redresarea economica, dar si de schimbarea asteptarilor in ce priveste securitatea sociala furnizata de state. Guvernele au facut tot ce au putut pentru a mentine economia activa si sanatoasa de-a lungul anilor ce s-au scurs de la criza financiara globala din 2008, in multe cazuri cu pretul acumularii de mari datorii. Acum, cand majoritatea economiilor ies din recesiune si sunt in crestere, vedem cum sistemele fiscale sunt modificate pentru a spori veniturile si a putea astfel plati datoriile", se mentioneaza in documentul citat.

Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte - Cresteri de pana la 275%

Totodata, arata studiul, la nivel global, au crescut asteptarile cetatenilor de la sistemele de securitate sociala oferite de stat.

"Bunastarea sociala este costisitoare, iar guvernele sunt prinse la mijloc intre a implini asteptarile populatiei si a gasi resursele necesare pentru plata acestora. Majorarea impozitelor pe profit sau venit se dovedeste a fi dificila atunci cand companiile si persoanele fizice pot cu usurinta sa compare cotele de impozit din diverse tari. Guvernele sunt nevoite sa gaseasca alte cai de a-si mari veniturile. Sondajul releva o tendinta de crestere la nivel global a cotelor de contributii de asigurari sociale. Cotele medii de asigurari sociale la nivel global, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, sunt acum la maximul ultimilor sapte ani", informeaza KPMG.

In ceea ce priveste Romania, Ramona Jurubita, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice in cadrul KPMG Romania, remarca faptul ca Romania face exceptie de la aceste tendinte globale, date fiind scaderea cu 5 puncte procentuale, in 2014, a contributiilor datorate de angajatori la bugetul asigurarilor sociale, precum si relaxarea fiscala, incluzand TVA, ce urmeaza a fi implementata in 2016 si 2017, ca parte a unei reforme fiscale mai ample.

"Aceste reduceri de impozite au fost indelung asteptate, pe fondul unui nivel deja ridicat de impozitare a veniturilor din salarii, in special pentru persoanele cu venituri reduse, in timp ce cota standard de TVA din Romania (24%) este in prezent printre cele mai mari din regiune si chiar din lume. Cu toate acestea (...) reducerile de impozit din Romania sunt insotite de o largire a bazei impozabile si de o abordare mai agresiva a evaziunii fiscale, prin inasprirea legislatiei antifrauda si prin intensificarea controalelor fiscale", a explicat Jurubita.

Global Tax Rate Survey este cel mai recent raport realizat de KPMG International cu privire la cotele de impozitare la nivel global in 2015.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#impozite marite Romania, #impozit Romania raport , #impozit venit