Opinii: Dar cu economia ce-ati avut?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 August 2010, ora 12:40
6628 citiri
Opinii: Dar cu economia ce-ati avut?

Dupa ce Guvernul Boc PD-L + PSD a reusit performanta de a emite, prin asumarea rapsunderii, o lege a salarizarii bugetarilor inaplicabila si care trebuie modificata urgent, inclusiv la cererea FMI, Guvernul Boc PD-L+UDMR+UNPR a reusit sa bage in fibrilatii multe firme prin modificari la Codul Fiscal ale caror norme de aplicare nu sunt cunoscute nici dupa o luna, adica dupa expirarea termenului legal de 30 de zile.

Firme care acorda bonuri de masa angajatilor, firme care platesc drepturi de autor sau persoane fizice care incaseaza dobanzi bancare nu stiu nici pana astazi, 2 august, cum sa aplice reglementari intrate in vigoare de la 1 iulie si incidente pentru fiecare banut platit si bon de masa acordat luna trecuta.

Exista oameni care nu si-au primit banii sau ai caror bani intarzie din cauza ca Guvernul incalca legea. Cine le achita penalitatile pentru datoriile pe care, la randul lor, nu le-au putut achita in termen?

Confuzia este cu atat mai mare cu cat, in cea mai buna traditie romaneasca, normele de aplicare ale unei legi schimba, de multe ori, insasi esenta actului normativ asa cum a fost el emis initial, reprezentand o prima amendare pe genunchi a acestuia. Imi doresc legi atat de clare si simple, incat sa nu aiba nevoie de norme de aplicare, spunea un cunoscut presedinte de patronat, Sorin Minea, care numai de fobii antiPD-L nu poate fi banuit dupa ce in 2008 a candidat sub sigla acestui partid in acelasi colegiu cu premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu si, culmea, a fost la un pas sa intre in Parlament.

Ma tem ca de blestemul normelor de aplcare mereu intarziate, mereu pline de surprize si adesea in totala contradictie cu actul normativ pe care-l expliciteaza, pasamite, nu vom scapa cat timp reglementarile sunt facute pe genunchi, de azi pe maine, la marea disperare. Si legea salarizarii bugetarilor si aceste modificari ale Codului Fiscal au aparut sub aceeasi amenintare a pierderii unei transe din imprumutul FMI si amandoua sunt la fel de proaste.

De fapt, as vrea sa-mi aduc aminte de o reglementare coerenta si bine gandita emisa in ultimii ani in Romania. Tot ce aparea astazi trebuia maine corectat, daca nu chiar refacut din temelii pentru ca era inaplicabil sau declarat neconstitutional. Iar nota de plata a acestor prostii a platit-o mai mereu economia reala, chinuita de impredictibilitate si instabilitate. De ce ne-am astepta atunci ca ea sa functioneze normal, sa fie performanta si sa iasa din criza?

Da, stiu, voi fi acuzata ca nu vad nimic bun in activitatea acestui guvern si ca, pasamite, militez in subtext pentru caderea lui. Asa este, dar nu in subtext, ci cat se poate de direct. Consider ca singurul lucru bun pe care l-ar mai putea face Guvernul Boc IV ar fi sa demisioneze cat mai repede. Dar asta nu pentru ca as fi vreo sustinatoare a PSD sau a PNL, partide pe care, de altfel, nu le socotesc cu nimic mai breze.

Dar cred ca prin balbaieli constante, prin lipsa de viziune si curaj, prin masuri contradictorii si negandite, Guvernul Boc ingroapa economia romaneasca, alunga investitorii si arunca mediul de afaceri intr-o stare in incertitudine letala. Ar fi cu adevarat tragic ca PD-L sa nu poata da, macar in ceasul al 12-lea, ceva mai bun pentru Palatul Victoria.

Este ceea ce cred inclusiv multi fruntasi PD-L. Daca Guvernul Boc va supravietui, PD-L va plati in 2012 pretul politic cel mare. Dar de ce trebuie sa plateasca si economia Romaniei incompetenta unui guvern si incapacitatea unui partid de a se descotorosi de el?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#norme aplicare cod fiscal, #norme fiscal guvern , #impozit venit