Dilema impozitelor (II)

Joi, 26 August 2010, ora 07:38
2959 citiri
Dilema impozitelor (II)
Foto: heathoops.net

Modelul de impozite american pare sa fie copiat din ce in ce mai mult. Extrem de complex, necesita cateva sute de mii de salariati ai IRS (Internal Revenue Service, echivalentul Fiscului) care urmaresc ospatarii si ospataritele, ca sa vada daca sumele obtinute ca gratuitati (bacsisuri) sunt raportate pentru impozitare. Uneori scenele rezultate sunt extrem de penibile.

Trebuie inteles ca impozarea e "voluntara". Fiecare cetatean cu venituri, de orice fel, trebuie sa prezinte, in fiecare an, inainte de 15 aprilie, un raport ("return") de venituri si e obligat sa plateasca taxele cuvenite. Daca impozitele datorate pe 15 aprilie sunt peste o anumita suma, (1.200 USD) se deduce ca cetateanul era obligat sa faca plati de impozite trimestriale. Daca nu a facut-o, e pasibil sa fie penalizat, in amenzi si dobanzi, de la data scadenta.

Dilema impozitelor I)

Cei care lucreaza pe cont propriu, micile si marile intreprinderi, entitatile care au salariati, trebuie sa plateasca impozitele pe venit, asigurarile sociale, medicale si de somaj, pe baza unui format saptamanal, lunar sau trimestrial, depinzand de suma in cauza.

Daca impozitele pe veniturile personale sunt tratate relativ usor de agentia care le colecteaza, impozitele pe statul de plata al salariilor reprezinta o alta poveste. Nu exista niciun fel de toleranta. Daca se dovedeste rea vointa (ai platit intai materialele, dar n-ai platit impozitele!), frauda (ai studiat contabilitatea si legea impozitelor in colegiu, nu poti invoca ignoranta) sau intentii criminale (ai luat banii de impozite pe salarii, de la oamenii tai, si ai cumparat un camion nou!) rezultatul e o sentinta foarte severa.

Cei care cad in cursa imposibilitatii platii taxelor la timp sunt ajutati prin "planuri de plata" lunara, dar dobanzile si penalizarile continua sa fie acumulate, pana in momentul in care intreaga datorie e epuizata. In alte situatii, serviciul de impozite accepta "oferte de compromis" - in cazurile in care, din cauza unei situatii financiare precare a individului, nu exista sanse de a se colecta toata suma, se accepta o plata mult mai mica si contul se inchide.

O conditie legata de acest aspect este obligarea acestui individ de a respecta, absolut, legea impozitelor pe urmatorii cinci ani. Violarea acestei clauze, prin acumularea de datorii aditionale de taxe, cauzeaza reactivarea intreagii sume "compromise".

Colectorii de impozite folosesc popriri pe salarii, un maxim de 50%, pensii, un maxim de 15%, conturi bancare, 100% si "lienuri" pe proprietati imobiliare (in virtutea carora in momentul vanzarii, serviciul de impozite isi ia taxele datorate, plus penalizari si toate dobanzile accumulate). Daca proprietatea nu se vinde in noua ani, atunci guvernul o va confisca si o va vinde la licitatie publica pentru a recupera sumele datorate (perioada de prescriptie, pentru toate impozitele, e de 10 ani de la data cand au fost stabilite).

In cazuri de insolventa ("bankruptcy"), judecatorii federali au o multime de optiuni. In cazul solutiei de "reorganizare" a afacerilor, impozitele se platesc in rate si Curtea poate elimina toate amenzile si dobanzile impuse de serviciul de impozite. In cazul in care judecatorul admite "lichidarea" obligatiilor financiare, se pot "sterge" toate datoriile de impozite. In situatia indivizilor particulari, impozitele pe ultimii trei ani se "sterg" relativ greu.

Daca o companie a dat faliment, datorand impozite si solutia aleasa de judecator e "lichidarea" entitatii respective, serviciul de impozite foloseste clauza juridica a "persoanei responsabile", de obicei contabilul sef, vice-presedintele si presedintele companiei, care sunt somati sa plateasca balanta impozitelor, imediat. Forta si presiunea serviciului de impozite ii determina de multe ori, pe acesti "executivi" sa faca intelegeri de plata. Altfel isi pierd bunurile personale, casele, automobilele.

Daca te uiti pe raportul de impozite, asa-numitul "return", vei vedea ca se acorda anumite sume de bani, care sunt exceptate de impozite: Un cetatean singur, necasatorit, era scutit de impozite, in 2009, la suma de 5.700,00 de dolari, o pereche casatorita, 11.400,00 de dolari, iar o familie cu un singur parinte, 8.350,00 de dolari. Pentru fiecare dependent din familie, se mai acorda 3.650,00 de dolari. Batranii peste 65 de ani beneficiaza de o suma de 3.000,00 de dolari in plus. La fel orbii.

Adevarul este ca aceasta colectare a impozitelor e extrem de costisitoare, in ore de munca contabila, pentru toti, indivizi si companii, "arestand" o parte semnificativa din produsul national brut.

"Aboliti crima organizata! Desfintati biroul de colectare a impozitelor!" nu este numai o zicala comica, ci esenta sentimentelor majoritatii impozatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#sistem impozitare, #scutire impozite , #impozit venit