Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Esti platit pe drepturi de autor sau PFA? Vezi cat si pana cand trebuie sa platesti la stat!

Vineri, 06 August 2010, ora 11:14
5600 citiri
Esti platit pe drepturi de autor sau PFA? Vezi cat si pana cand trebuie sa platesti la stat!

Aproximativ 650.000 de romani care activeaza pe PFA sau sunt platiti pe drepturi de autor sunt obligati sa plateasca pana pe 25 august contributiile sociale aferente castigurilor din luna iulie.

Mai exact, pana la 25 august trebuie platite contributiile la asigurari sociale, somaj si sanatate, in total 16,5% din venitul net (venituri minus cheltuieli), fara ca venitul net sa poata depasi 5 salarii medii, a explicat, pentru Incont.ro, expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

Formularele care vor trebui completate vor fi publicate in curand, printr-un ordin al ministrului Muncii.

Sunt normele noului Cod Fiscal coerente? Vezi ce spun specialistii

Cat platesti in plus acum daca esti platit pe drepturi de autor

Potrivit calculelor, dupa modificarea Codului Fiscal, cei platiti pe drepturi de autor vor plati mai mult, la un salariu de 1.000 de lei, 168 de lei.

"Sa zicem ca primeati in fiecare luna un venit brut pentru drepturi de autor de 1.000 de lei. Pana la 30 iunie 2010, pentru cei 1.000 de lei achitati, platitorul va retinea 10% cu titlul de impozit anticipat. Pana la data de 15 mai a anului viitor trebuia sa declarati venitul net obtinut. Aveati dreptul la o cota de cheltuieli forfetare de 40%, deci impozitul datorat era, de fapt, 9,6%. Cum vi s-a retinut 10%, diferenta este de de 0,4%, iar Fiscul trebuia sa vi-i dea inapoi. Astfel, pe net ajungeati sa castigati 904 lei lunar.

De la 1 iulie 2010, lucrurile se schimba semnificativ. Platitorul de drepturi de autor va opreste in continuare 10%, dar, ca autor, va trebui sa declarati si sa platiti lunar contributii sociale de 16,5%, din care 10,5% CAS, 0,5% la somaj, 5,5% CASS - sanatate, calculate la venitul net, care acum nu mai este 60% din brut, ci 80% deoarece cota de cheltuieli forfetare vi se diminueaza de la 40% la 20%.

La venitul net de 800 de lei rezultat, veti datora contributii de 16,5%, deci 132 de lei. Dupa regularizarea de pe 15 mai anul urmator, aveti de platit inca 28 de lei (800x(16-10)%). Costul suplimentar este de 164 de lei, deci venitul net va fi de 736 de lei", a mai explicat Biris pentru sursa citata.

Ceea ce va urma va fi, cel mai probabil, un haos birocratic, 50.000 de oameni urmand sa isi depuna doua declaratii luna de luna, ceea ce inseamna, intr-un an, 1,2 milioane de declaratii.

Vezi normele de modificare ale Codului Fiscal

Cei cu PFA nu scapa

Nici cei care au un PFA nu trebuie sa se bucure. Situatia este exact la fel ca la cei platiti pe drepturi de autor.

Astfel, alte aproximativ 600.000 de PFA-uri vor trebui sa depuna la randul lor aceste doua declaratii lunar, deci numarul declaratiilor suplimentare ar putea fi de peste 10 milioane.

"Nu stiu cum va fi si daca s-au gandit la cum va functiona tot sistemul asta, cozi la ghisee, aglomeratie la trimiteri prin posta samd. Cine primeste declaratiile? Cine le proceseaza? etc.", a mai spus avocatul Gabriel Biris.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#contributii drepturi autor impozit, #contributii PFA impozit, #declaratii impozit, #declaratii venit , #impozit venit