Gabriel Biris despre efectele noului sistem de impozitare propus de PSD

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:22
4809 citiri
Gabriel Biris despre efectele noului sistem de impozitare propus de PSD
Foto: Facebook Gabriel Biris

PSD propune un mutant, respectiv o cota unica la un nivel foarte mic, dar si complicarea administrarii impozitului la un nivel mai ridicat decat cel de pe vremea cotelor progresive, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Biris, partener Biris Goran si fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Reducerea de impozit (0/10%) din programul de guvernare nu e impozit progresiv. Este tot cota unica, deducerea fiind mai mare. De fapt - cred ca ce propune PSD cu cota de 10% ar fi cu adevarat cota unica, asa cum a fost ea definita de Milton Friedman in monumentala sa lucrare 'Capitalism si Libertate'.

Problema e ca PSD propune un mutant: cota unica (10%) la un nivel foarte mic, dar si complicarea administrarii impozitului la un nivel chiar mai ridicat decat cel pe care il aveam pe vremea cotelor progresive de pana la 40%", a spus Biris.

In ceea ce priveste informatiile potrivit carora Ministerul Finantelor ar putea impozita munca part-time la nivelul unui salariu minim brut, Gabriel Biris considera ca aceasta este o greseala in conditiile in care se pleaca de la conceptia gresita ca "toti sunt hoti".

"E o greseala care pleaca de la conceptia gresita ca toti sunt hoti... Nu inteleg de ce unii nu pot sa invete din propriile greseli. Au mai facut chestia asta (cu cei cu venituri ocazionale sau cu cei fara venituri, la CASS) si nu a functionat", a mai spus sursa citata.

De asemenea, referitor al o eventuala impozitare a pachetelor de credite neperformante ale bancilor la valoarea initiala, Biris considera ca va creste costul creditului.

"Va creste costul creditului. In plus, s-a mai incercat o chestiune similara in trecut si ne-am trezit cu infringement", a precizat Gabriel Biris.

Pe de alta parte, reprezentantul Biris Goran a vorbit si despre capacitatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), aratand, pe de-o parte, ca institutia nu are cum sa isi faca treaba cu instrumentele din dotare si, pe de alta parte, ca nimeni nu are interes sa modernizeze Fiscul.

"Nu isi face treaba si nici nu are cum sa isi faca treaba cu instrumentele pe care le are, nici in ceea ce priveste companiile mari, nici in ceea ce priveste companiile mici. Nimeni nu a avut insa interesul sa modernizeze aceasta institutie vitala a statului. Dimpotriva...", a subliniat Biris.

Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, a declarat recent ca se lucreaza la impozitul pe gospodarie, iar pana la jumatatea acestei luni va fi prezentat un proiect de modificare a Codului fiscal care va include si acest impozit.

"Pana la jumatatea lunii iunie, noi vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodarie, ci unul de modificare a Codului Fiscal in intregul sau. Nu am fost de acord sa i se spuna impozit pe gospodarie. Este vorba de un impozit pe venit care se gestioneaza prin globalizare si cu declararea pe gospodarie. Sistemul poate fi imbunatatit consistent fata de varianta cu care am plecat noi initial", a spus Stefan.

Potrivit acestuia, in prezent sunt constrangeri din punct de vedere al sistemului informatic al ANAF de a implementa imediat un astfel de sistem.

"De aceea, se intrevede un orizont de implementare de 2 - 3 ani. Am ajuns la concluzia ca ceea ce ar fi trebuit sa faca acei consultanti fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astazi se gasesc in diverse institutii ale statului, daca noi suntem in stare sa le integram intr-o aplicatie informatica, care sa rezolve. Aceasta este o solutie mai ieftina, mai buna. Noi vom pune la dispozitie un mecanism online de plata a impozitelor si taxelor. Se pune problema daca toti cetatenii vor avea abilitatile necesare", a explicat Viorel Stefan.

El a precizat ca impozitul pe gospodarie va fi implementat in trei etape, prima incepand de la 1 ianuarie 2018.

"Va insemna globalizarea in 2019 in mai a veniturilor, fara a se elimina retinerea la sursa a celor de natura salariala", a mai aratat ministrul.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#impozit pe venit PSD efecte, #Biris impozit venit efecte , #impozit venit