Guvernul va modifica din nou Ordonanta privind drepturile de autor

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 13:00
2578 citiri
Guvernul va modifica din nou Ordonanta privind drepturile de autor

Ordonanta 58 privind contributiile din veniturile realizate din drepturi de autor va fi modificata, noile prevederi urmand a fi prezentate in sedinta de guvern de miercuri de catre ministrul de Finante.

"Legea cu drepturile de autor a fost intr-adevar o balbaiala, de ce sa nu recunoastem, nimeni nu este perfect. A fost o balbaiala in ceea ce priveste aplicarea acestei legi si am propus ieri (n.red. luni) in guvern, la propuerea noastra, asa cum era in Codul Fiscal, ca angajatorul va fi cel care rezolva, nu sa stea la rand sute de mii de persoane si maine (miercuri, n.red.) vine ministrul Finantelor cu norme metodologice schimbate", a precizat Laszlo Borbely, marti seara, la Realitatea Tv.

Practic, vor fi oprite la sursa contributiile si platite de angajator.

Potrivit acestuia, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, va veni la sedinta de guvern de miercuri cu normele metodologice ale legii schimbate.

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, actul normativ potrivit caruia achitarea contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor va reveni angajatorului, nu angajatului, urmand ca acesta sa fie aprobat de in sedinta de saptamana viitoare a Executivului.

Proiectul de act normativ va fi discutat si in sedinta de luni a Consiliului Econimic si Social. Guvernul intentioneaza sa modifice atat OG 58/2010 privind drepturile de autor, cat si normele de aplicare a acesteia, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Mii de oameni platiti pe drepturi de autor sau PFA au stat la coada pentru a-si depune declaratiile de venit saptamana trecuta. Motivatia premierului Emil Boc pentru schimbarea legislatiei a fost aceea ca se incearca stoparea abuzurilor, dorindu-se sa fie platiti pe drepturi de autor doar cei care creeaza ceva.

"Noi vom purta discutii cu toti cei interesati astfel incat sa explicam ori de cate ori este nevoie ca a ceasta lege nu este indreptata impotriva adevaratilor creatori, nu este indreptata impotriva celor care cu adevarat folosesc drepturile de autor, ci impotriva celor care abuziv au practicat drepturile de autor pana in momentul de fata", a declarat Boc vineri.

Seful Guvernului a intarit ideea, spunand ca ordonanta este menita a "elimina" persoanele care folosesc aceste contracte pe drepturi de autor ca o modalitate de evaziune fiscala.

A.S.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#drepturi autor ordonanta, #plata impozit drepturi autor, #Guvern modificare drepturi autor , #impozit venit