Impozitul pe venitul care nu exista

Joi, 19 August 2010, ora 18:22
2194 citiri
Impozitul pe venitul care nu exista
Foto: faqs.org

Presedintele tarii, caruia ii place sa ne anunte cel dintai sfertuirea salariilor, iarasi ne-a mai dat de inteles, cam ce ne asteapta in viitor: "orice traitor intr-o tara e dator cu un impozit".

Am ramas incantat. Sunt traitor intr-o tara si, pana acum, eram dator tarii cu nouasprezece impozite. Urmeaza deci ca tara sa-mi reduca optsprezece din ele si sa raman dator numai cu unul. Pentru asa ceva, nu pot sa fiu recunoscator altcuiva decat presedintelui.

Impoziada - o epopee, care nici lui Homer nu i-a trecut prin cap

Dar tot presedintele ne-a obisnuit, inca din campanie, cu atatea sintagme frumoase si promitatoare, incat e greu sa stii cand spune lucrurilor direct pe nume si cand vorbeste, ca poetii, in metafore si figuri de stil.

Fireste ca, referindu-se la un traitor intr-o tara, nu s-a gandit la unul singur din cele aproape douazeci de milioane cati am ramas, dupa ce ceilalti au sters-o, iar cand a adus vorba de cel ce ramane dator cu un impozit, ne-a servit o asemenea metafora, incat nu-i lipseau decat rima si hexametrul antic ca sa simtim ca se naste o noua epopee in maternitatea literaturii: Impoziada.

Lista impozitelor, atatea cate sunt ele, abia incape in paginile Monitorului Oficial, iar guvernul a pus demult la treaba specialistii in numarat impozite, ca sa le clasifice, sa le evalueze, sa le analizeze si, abia dupa aceea, vom afla daca sunt prea multe ca sa reducem din ele sau sunt prea putine si avem ocazia sa mai adaugam cateva.

E greu sa faci tabula rasa, atunci cand lista e stufoasa

Nici domnul Basescu personal n-ar fi in stare sa le faca pe toate tabula rasa si sa lase un singur impozit, ca cel din metafora, anume pentru cetateanul traitor intr-o tara si nu pentru unul traitor in luna.

De altfel, recenta declaratie a presedintelui se bate cap in cap cu alta mai veche, cand, tot dansul, ne-a avertizat ca vom plati impozit "pe orice venit, de oriunde ar veni el".

Am zis ca se bat cap in cap, intrucat una e sa platesti un impozit pentru simplul motiv ca esti traitor intr-o tara si cu totul altceva este sa platesti o multime de impozite pentru alte motive decat acela ca esti un asemenea traitor.

De altfel, stiind cat de greu e sa inhati omul cu venitul, ca sa-i smulgi impozitul, premierul Boc e hotarat sa-i inhate si pe cei fara venituri. Adica, vom plati nu numai impozit "pe orice venit, de oriunde ar veni el", cum zice presedintele, ci, mai mult, chiar si pe orice venit, care nu vine de nicaieri.

Taxa Boc, adica impozitul pe venitul care nu exista

A ajuns de notorietate impozitul forfetar - denumit si impozit minimal - special gandit si aplicat pentru intreprinderile care platesc impozit fara sa aiba nici venit, nici profit, nici macar activitate, ba, chiar, mai rau, sunt falimentare.

Impozitul pe faliment, aceasta taxa Boc, merita sa figureze in Guiness Book alaturi de un alt mare record mondial al Romaniei: cel mai lung carnat, o exclusivitate a primarului Oprescu.

In laboratoarele de la Palatul Victoria se mai pregateste si impozitul pe casele neinchiriate care nu aduc venituri, ci numai cheltuieli de intretinere, mai este si impozitul pe terenurile nelucrate, care nu aduc venituri, ci numai belele, plus altele destule.

Daca le reusim pe toate, merita sa editam si noi, in Romania, un Guiness Boc, singura solutie ca sa scoatem tara din criza.

N-ai incotro: ori scapi de impozit, dar dai spaga, ori scapi de spaga dar platesti impozit.

Cred ca impozitul pe venitul care nu exista s-a nascut fortuit, cand ministrul Finantelor a descoperit cat de greu incaseaza impozitele pentru acele venituri, care exista.

Un biet contribuabil, strans cu usa, n-are decat doua posibilitati: ori da spaga, ca sa nu mai plateasca impozit, ori e prea fraier ca sa dea spaga si va plati impozitul.

Daca cineva crede ca mai exista si a treia alternativa, poate face oricand propunerea respectiva pe site-ul Ministerului Finantelor. Nu va deranja pe nimeni si nici nu-l va deranja cineva, intrucat ori nu va primi nici un raspuns, ori va primi raspunsul clasic ca problema a fost trimisa organelor competente, de la care nu va primi nici un raspuns.

Incercati cu incredere si nu veti da gres

In ce-l priveste pe presedinte, de la care a pornit toata discutia, cred ca ar simplifica mult lucrurile daca, renuntand la metafore, ar spune-o verde, romaneste, ca oltenii: "orice traitor intr-o tara e dator cu o spaga".

N-ar fi tocmai protocolar, dar ar fi perfect credibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Traian Basescu impozit venit, #impozit locuitor tara , #impozit venit