Olguta Vasilescu da noi explicatii despre impozitul pe gospodarie si spune ca familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 16:52
9313 citiri
Olguta Vasilescu da noi explicatii despre impozitul pe gospodarie si spune ca familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii
Foto: Ziare.com

Guvernul a inventat un nou artificiu fiscal despre care reprezentantii PSD sustin ca va ajuta contribuabilul roman - impozitul global pe veniturile dintr-o gospodarie. In plus, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, le ia ochii romanilor cu o serie de deduceri, insa ramane de vazut cat de usor vor putea fi acestea calculate.

"In functie de nivelul veniturilor unei gospodarii, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusa impozitarii se vor scadea diverse cheltuieli deductibile, pentru cresterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuintei etc.

(...) E nevoie ca deducerile fiscale sa se adreseze in special persoanelor cu venituri mici reale. Intr-o familie in care unul dintre soti are salariul minim pe economie, iar celalalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifica acelasi nivel de deduceri ca in cazul unei familii in care ambii soti au salariul minim pe economie.

De asemenea, nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar si venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende sa primeasca aceleasi deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fara niciun alt venit", explica pe Facebook Lia Olguta Vasilescu.

Mai departe, aceasta face o introducere in "hatisul" deducerilor, explicand succint care sunt deducerile si alocarile ce se vor acorda in baza impozitului veniturilor pe gospodarie, subliniind, inainte de toate, ca "familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii". In plus, sustine Vasilescu, o familie cu doi copii poate benficia intr-un an de deduceri si reduceri de aproape 600 de milioane de lei vechi, adica 50 de milioane lunar:

"Alocari acordate familiilor cu copii (familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii). Dar aceste alocari se vor acorda doar in cazul in care numarul total al absentelor copiilor de la scoala nu depaseste 10% din totalul orelor de curs (se stimuleaza prezenta la scoala a copiilor - scade analfabetismul etc.): 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/luna; 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri intre 5.000 lei si 10.000 lei/luna.

Alte cheltuieli deductibile:

  • Abonamentele medicale din sistemul privat (este incurajat sistemul privat de sanatate).
  • Taxele de scolarizare pentru copii (este incurajat sistemul privat de educatie - gradinite, scoli, licee, universitati).
  • Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termica, constructie locuinte (incurajarea si mai ales fiscalizarea pietei constructiilor).
  • Asigurarile de bunuri sau de viata.
  • Cheltuielile cu hrana si cu imbracamintea.

In general, in limita unor plafoane ce vor fi definite in lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul Romaniei. De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia in cursul unui an de deduceri si reduceri in valoare de circa 60.000 lei."

Pentru ca oamenii sa fie si mai bulversati, ministrul Muncii subliniaza ca "pentru a beneficia de deduceri, gospodaria va trebui sa prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitante, dovezi privind tranzactii bancare, facturi etc.) ", insa ofera si varianta mai simpla: "membrii gospodariei nu sunt obligati sa pastreze toate bonurile sau facturile, daca nu sunt interesati sa isi deduca diversele cheltuieli".

Lia Olguta Vasilescu arata ca se poate ajunge la situatia in care, la sfarsitul anului fiscal, o familie cu copii nu doar sa nu mai aiba de platit impozit, ci si sa primeasca in plus de la stat.

"Impozitul pe venitul global calculat pe gospodarie se va plati o singura data pe an, pe baza declaratiei fiscale depusa in luna mai a anului urmator. Contribuabilii vor putea opta si pentru plata anticipata (de exemplu in fiecare luna, cum este in prezent).

Insa plata anuala a IVG permite ca din suma datorata sa se scada treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodarie in cursul anului. In multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decat valoarea impozitelor, caz in care gospodarie nu va mai plati nicio suma catre stat. Mai mult, familiile cu copiii aflate in aceasta situatie vor primi in plus de la stat alocarea prevazuta in functie de numarul de copii", noteaza ministrul Muncii.

Printre beneficiile pe care le vor avea cetatenii se numara, potrivit lui Vasilescu, si faptul ca "nu se vor mai confrunta cu birocratia", deoarece "vor putea solicita consultantilor fiscali sa le faca toate platile catre stat si sa le depuna documentele necesare catre autoritatile fiscale".

In schimb, printre beneficiile obtinute de stat si de economia tarii se numara reducerea evaziunii fiscale, "in special la TVA si la accize: oamenii vor fi interesati sa solicite bonul fiscal pentru a obtine deduceri de la stat".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Olguta Vasilescu deduceri romani, #ministrul Muncii deduceri impozit gospodarie, #impozit global venituri gospodarie , #impozit venit