Romania fantomelor si adevarul pe care il detestam

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 18:54
8129 citiri
Romania fantomelor si adevarul pe care il detestam

Credeam eu, cu naivitate se pare, ca unul dintre motivele pentru care ne doream inlocuirea politicienilor de cariera cu specialisti era sa aflam adevarul. Sa ne fie prezentata situatia reala, aceea pe care politicienii o eludeaza cu ochii in sondaje, iar deciziile sa se bazeze exact pe aceasta situatie reala.

Reactiile starnite insa de recentele declaratii ale secretarului de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris imi arata ca noi nu vrem sa auzim decat ce ne place, indiferent daca e adevarat sau nu, iar cine isi asuma riscul adevarului incomod este pus la zid.

Ce ne-a spus, de fapt, dl Biris? Ca avem 3 milioane de oameni care nu exista in evidentele fiscale, pe care ii numeste "fantome", dar care totusi traiesc din ceva. Si, atentie, acel ceva nu e o forma de ajutor social, pentru ca beneficiarii acestor ajutoare exista in evidentele statului.

Acel ceva nu poate fi, in mod logic, decat ban negru, deci o forma de evaziune, ca doar nu ne gandim ca 3 milioane de oameni traiesc din propriii bani albi castigati in anii anteriori si economisiti. Sau poate, cum spune dl Biris, sapand dupa radacini si din vanatoare.

Si daca noi avem totusi in mod real 3 milioane de oameni fara venituri, nu numai fara venituri declarate, intreb si eu cum naiba s-o face ca de sarbatori nu mai ai loc sa arunci un ac in magazine, ca de la gasirea unui loc de parcare pana la slalomul printre carucioare din care se revarsa marfa si lupta corp la corp de la rafturile care se golesc rapid, cumparaturile sunt sport extrem. Si nu numai in Bucuresti.

Iar aceste fantome sunt, totusi, beneficiare ale unor servicii publice sustinute de contributiile celor care platesc darile. Ajung la spital in urgenta si sunt tratate pe banii celor care platesc. Isi trimit copiii la scoli finantate de platitori. Circula pe drumuri asfaltate din banii celor care platesc si lista poate continua.

Ne spune dl Biris ca un sistem sanitar finantat de o minoritate, dar folosit de toti nu poate functiona. Si avea cineva impresia ca se poate?

De fapt, mie mi se pare ca dl Biris ne spune lucruri de bun simt, care erau bagate sub pres din griji politice, dar pe care detestam sa le auzim: ca nu numai politicienii si demnitarii fura statul, ci si noi o facem din greu.

E si asta o alegere, desigur, dar atunci sa nu ne mai miram ca serviciile publice sunt proaste, iar calitatea partii din viata noastra care depinde de ele, una foarte mare, este la fel de proasta. "Fantomele" acestea nu fura un stat fictiune, ci ne fura, in rand cu politicienii, pe fiecare dintre noi, cei care platim constiincios si care beneficiem de mai putin decat ar trebui de pe urma contributiilor noastre.

Cu siguranta ca exista si un revers al medaliei - felul in care sunt cheltuiti banii, multi sau putini, stransi de la contribuabili. Si aici avem mari probleme generate pe de-o parte de coruptie, pe de alta parte de incompententa, dar cu acelasi efect pana la urma - risipa si accentuarea subfinantarii.

De asemenea, as astepta de la Ministerul Finantelor si de la dl Biris in mod special, avand in vedere numeroasele luari de pozitie anterioare ale domniei sale, o schimbare a atitudinii fata de contribuabil, o imbunatatire a colectarii nu doar prin severitatea ANAF, ci si stimularea conformarii voluntare inclusiv prin proceduri foarte simple de plata.

As astepta de la dl Biris in mod special multa viziune formata in anii de experienta in mediul privat prin care MF sa fie mai putin un contabil si mai mult un real creator de politici reformiste.

Dar, pana una alta, trebuie sa intelegem si noi ca nu vom avea servicii mai bune decat in masura in care le finantam si ca pana la urma avem propria responsabilitate in functionarea statului.

Cand vom admite asta fara sa ne inflamam si atunci cand vine vorba de obligatii, nu numai de drepturi, si cand votam conducatorii acestui stat, ne va fi probabil mai bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Gabriel Biris secretar de stat, #evaziune fiscala , #impozit venit