Ziare.com

Romania, locul 4 in UE la impozitarea veniturilor persoanelor fizice

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 15:02

   

Romania, locul 4 in UE la impozitarea veniturilor persoanelor fizice
Romania este pe locul 4 in UE la impozitarea veniturilor persoanelor fizice si pe locul 6 la impozitarea profitului companiilor, informeaza consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Vass Paul.

Astfel, Romania, cu 16%, se pozitioneaza pe locul 4 intre tarile UE cu cea mai scazuta rata de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, dupa Bulgaria (10%), Cehia si Lituania (ambele cu 15%) si pe locul 6 la impozitarea profiturilor companiilor, dupa Bulgaria si Cipru (ambele cu 10%), Irlanda (12,5%), Lituania si Letonia (ambele cu 15%).

"Intram in anul 2012 cu un nivel al fiscalitatii favorabil mediului de afaceri in comparatie cu alte state europene. Avem printre cele mai mici rate de impozitare a companiilor si a persoanelor fizice din UE", spune Andreea Vass Paul.

In schimb, doar sase state europene au povara fiscala pe munca mai mare decat Romania (44,4%): Belgia (55,4%), Franta (49,3%), Germania (49,1%), Austria (47,9%), Italia (46,9%) si Ungaria (46,4%).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Intr-adevar, in ceea ce priveste povara fiscala pe munca inca mai este loc de progrese, iar in ceea ce priveste povara administrativa fiscala spatiul pentru simplificare, debirocratizare, unificarea bazelor de date publice si informatizarea procedurilor de onorare a obligatiilor fata de stat este si mai mare", a mai precizat Vass.

Sursa: rNews

Articol citit de 1746 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La coruptie sintem pe Locul 1!

birurile luate de Portocalii si cheltuite de Mafiotii ministerului Udrea s-a creat super bogatii Romaniei - la limita Legii

 

gogosi de Craciun

cel mai probabil...au raportat altceva: si anume doar impozitul de 16%, pe cand ceilalti au raportat toate impozitele posibile aplicate salariatului, cum ar fi somaj, CASS, CAS etc. Deci, d-na consilier sa ne mai lase cu minciunile in prag de sarbatori si sa se mai duca si ea pe la biserica. Oare nu ii este jena sa minta asa cu nerusinare?!?!

 

Putem analiza si din alta perspectiva:

Plecand de la faptul ca impozitul pe munca este aprox. 80%, putem lua un exemplu si sa deducem ca la 1800 de lei/luna pe care un angajator i-ar plati pentru un angajat, doar 1000 de lei ajung la angajat si 800 lei la stat sub forma de impozite si contributii sociale.

Mai departe, daca acel angajat cheltuieste acesti bani pentru bunuri de pe piata, mai este si TVA-ul care ajunge la stat si care inseamna 193,55 lei (calculat din cei 1000 lei).

Asa ca la final, din 1800 lei cheltuiti pentru un angajat, 993,55 sunt destinati statului iar restul de 806,45 sunt pentru angajat.

Sa traiti harasho!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor