Simularile sumbre ale FMI devin realitate anul viitor?

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 07:14
4656 citiri
Simularile sumbre ale FMI devin realitate anul viitor?

Reducerea taxei pe valoare adaugata si introducerea impozitului progresiv, cu cote sub 16%, au reprezentant doua dintre angajamentele asumate de actualul Guvern in momentul preluarii puterii, iar orice zvonuri indicand o eventuala crestere a fiscalitatii au fost rapid spulberate.

Dincolo de promisiuni, se afla realitatea: veniturile statului trebuie imperios sa creasca.

Cel mai recent raport de tara publicat de Fondul Monetar International include un capitol special intitulat "Optiuni pentru cresterea veniturilor", iar optiunile prezentate de Fond, sprijinite de simulari ale caror concluzii arata ca bugetul statului s-ar putea majora cu aproximativ 4 miliarde de lei sau 0,8% din PIB prin aplicarea lor, constau, in mod suprinzator, in cresterea actualului nivel al taxelor.

Astfel, o majorare cu un punct a ratei CASS combinate suportate de angajat si angajator, de la 10,7% la 11,7% ar aduce venituri suplimentare de peste un miliard de lei (0,2% din PIB). Intentia autoritatilor de a include toate sursele de venit la aplicarea contributiei la sanatate ar consolida efectele acesti masuri.

De asemenea, cresterea cu un punct a impozitului pe venit, de la 16% la 17%, ar completa incasarile bugetului cu 1,2 miliarde de lei, iar o majorare a TVA (24% in prezent) cu procent ar aduce venituri de circa 2 miliarde de lei.

Rata contributiilor sociale si impozitul pe venit sunt relativ scazute comparativ cu standardele internationale, considera FMI. Desi majorarea nivelului ar putea incuraja munca la negru, aceasta nu reprezinta o preocupare de imediata importanta, in contextul in care in urmatoarele decenii economia subterana se va reduce daca tara va continua sa se dezvolte si va continua procesul de integrare in UE, se arata in raport.

Desigur, cresterea bazei de colectare ar trebui sa fie o prioritate.

In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, aspectele fiscale prezentate in raportul FMI constituie simple simulari, nu recomandari.

"Reprezinta o sensibilizare a veniturilor bugetare la nivel taxelor. Dar nu sunt vazute ca solutii de urmat", a precizat Ionut Dumitru, pentru Ziare.com.

Adevarata problema o constituie colectarea, nu nivelul taxelor

"Nu cred ca cineva in momentul acesta isi poate imagina ca se poate recomanda in Romania o crestere de taxe, mai ales in cazul TVA sau al contributiilor sociale, unde nivelul taxelor este foarte inalt. Problema veniturilor este cu totul de alta natura, este o problema de colectare a taxelor.

Eu nu privesc deloc ca pe o recomandare, chiar daca ar fi o recomandare, ar fi o recomandare foarte proasta", a adaugat Ionut Dumitru.

Desi nu respinge ideea unei majorari ponderate a taxelor, analistul Matei Paun insista, la randul sau, asupra importantei colectarii eficiente.

"La nivel de incasari suntem codasi, in timp ce la nivel de impozitare suntem undeva pe la mijloc. Exista necesitatea de a creste veniturile. Colectam mai mult si mai bine sau crestem nivelul actual? Eu as fi pus la fel de mult accent pe colectare. Probabil ca solutia optima ar fi bicefala, nu doar cresterea nivelului, pe care, intr-o oarecare proportie, as face-o", a spus analistul pentru Ziare.com.

Desi majorarea reprezinta cea mai usoara solutie, nu ne ajuta pe termen lung, considera analistul, care sutine ca o astfel de decizie ar trebui sa faca parte dintr-o solutie mai completa.

Avocatul Gabriel Biris considera ca FMI vehiculeaza astfel de scenarii in contextul in care nu are incredere in capacitatea autoritatilor de a imbunatati colectarea. Romania in momentul de fata pierde din evaziune fiscala in jur de 10 miliarde de euro.

Pe langa masuri de crestere a colectarii, avocatul recomanda si masuri pentru

imbunatatirea structurii.

"In continuare, sunt destul de multe exceptii de la plata impozitelor, in special a contributiilor sociale. Este nerezonabil sa cresti contributiile sociale si este mult mai eficient sa reformezi contributiile sociale in asa fel incat sa asiguri si largirea bazei", a spus avocatul pentru Ziare.com.

Gabriel Biris crede ca ne-am putea confrunta anul viitor cu cresteri de taxe.

"Actualul guvern are o abordare strict contabiliceasca, 'De unde luam pentru a acoperi gaurile', arata ca nu are niciun interes sa caute, sa identifice si sa aplice masuri care sa duca la reducerea evaziunii fiscale si largirea bazei de evaziune fiscala.

Este posibil sa existe majorari anul viitor daca abordarea Guvernului nu se schimba", a avertizat avocatul.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#crestere impozit venit, #majorare TVA, #simulari cresteri taxe FMI, #crestere CAS, #majorare taxe , #impozit venit