Ziare.com

Statul nu-ti ia chiar totul: Principalele 10 categorii de venituri neimpozabile pentru persoanele fizice

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 07:35

   

Statul nu-ti ia chiar totul: Principalele 10 categorii de venituri neimpozabile pentru persoanele fizice
Una dintre tendintele observate in noul Cod Fiscal este accentuarea impozitarii veniturilor realizate de persoanele fizice, fie prin taxe majorate datorate bugetului local, fie prin extinderea obligatiei la plata a asigurarilor sociale pentru unele categorii de persoane.

In acest context, trebuie sa vedem si reversul medaliei.

Asadar, care sunt veniturile persoanelor fizice scutite la impozitare, conform art. 62 din noul Cod Fiscal?

Unele dintre aceste categorii le regasim si in cadrul legislatiei actuale, in timp ce altele reprezinta o premiera.

Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe

Antiteza relaxarii fiscale: Taxe pe locuinte si de 20 de ori mai mari, pentru TVA de 20%

Noul Cod Fiscal: Pentru ce vom avea TVA de 5%

Statul iti baga mana in buzunare, chiar daca sunt (teoretic) goale: Doua mari semne de intrebare

Principalele 10 categorii de venituri scutite la impozitare din noul Cod Fiscal (nu neaparat in ordinea valorii)


1) veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal;

2) veniturile realizate din valorificarea, prin centrele de colectare, a bunurilor mobile sub forma deseurilor care fac obiectul programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice;

3) despagubirile in bani sau in natura primite de catre o persoana fizica ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despagubirile reprezentand daunele morale;

4) sumele primite drept despagubiri pentru pagube suportate ca urmare a calamitatilor naturale, precum si pentru cazurile de invaliditate sau deces;

5) sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat, cu respectarea conditiilor de forma si fond a acestor instrumente juridice, in conditia legii;

6) sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie;

Pentru proprietatile imobiliare, in cazul mostenirilor si donatiilor se aplica reglementarile urmatoare:

- Impozitul nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti;
c) in cazul actelor de desfiintare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare.

- Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii.

In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

7) indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

8) bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat;

9) premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice/paralimpice;

Nu sunt venituri impozabile premiile, primele si indemnizatiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti in legislatia in materie, in vederea realizarii obiectivelor de inalta performanta: clasarea pe locurile 1-6 la campionatele europene, campionatele mondiale si jocurile olimpice/paralimpice, precum si calificarea si participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale si europene, prima grupa valorica, precum si la jocurile olimpice/paralimpice, in cazul jocurilor sportive;

10) premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport si altele asemenea, obtinute de elevi si studenti in cadrul competitiilor interne si internationale, inclusiv elevi si studenti nerezidenti in cadrul competitiilor desfasurate in Romania.

Ce tendinte observam

Daca ar fi sa analizam tendinta, observam pe de o parte scutirea la impozitare a unor venituri din reciclarea deseurilor, fapt ce ne arata ca legiuitorul ne indica sa fim mai responsabili cu mediul inconjurator, dar si aparitia unor noi forme de venituri adaptate unor forme moderne de tezaurizare, sub forma titlurilor de valoare si aurului financiar, cand acestea se transmit cu titlu de mostenire sau donatie.

Pentru marea masa a populatiei, retinem faptul ca vanzarile de bunuri circulante din patrimoniul personal, cum ar fi vanzarile de autoturisme, biciclete, mobilier, electrocasnice, si lista poate continua, deoarece au fost prezentate exemplificativ, nu produc venituri impozabile la persoana fizica ce incaseaza aceste venituri.

Am fi dorit ca aceasta lista sa fie una mai lunga, trebuie insa sa mentionam ca sunt si alte categorii de venituri scutite la impozitare, pe care nu le-am prezentat in articolul nostru, din considerentul unor situatii mai rar intalnite in viata de zi cu zi.

Poate la urmatoarele modificari legislative, legiuitorul va decide sa introduca un plafon minim de venituri neimpozabile, de exemplu suma de 3.000 lei/luna/persoana, alaturi de aceste tipuri de venituri neimpozabile, fapt deosebit de benefic pentru stabilitatea financiara a persoanei fizice si implicit a familiei, cunoscut fiind faptul ca, daca populatia are o anumita stabilitate economica, si economia se dezvolta normal.

Consultant fiscal,
Auditor financiar,
drd. ec. Adrian Benta


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15026 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

impozit pe chirii

Intrebare: daca dai in chirie o proprietate trebuie sa platesti 12% impozit pe chirie si 5.5% CASS. La sfarsitul anului fiscal mai trebuie sa platesti si 16% impozit pe venituri suplimentare in afara de cele doua mentionate anterior? Si daca da, impozitul se calculeaza din ce a mai ramas dupa primele doua impozitari sau din totalul initial? Va multumesc pentru raspuns.

 

Sint in aceasta situatie si platesc....

....din start 16% impozit (indiferent de alte venituri) si 5,5% cass. Exista o deductibilitate initiala din suma declarata de 25% considerata cheltuieli. Nu am auzit de cota de impozitare 12%.

Cand vad asa "umflati",

"plini ochi de ei" cu falci proieminente si cefi ridate, cu tenul unsuros, vad "rosu in fata ochilor" si mai si da explicatii, povete si multe cuvinte de cum este bine, etc. Ei care au intrat in politica normali si dupa atata huzur pleaca imbuibati ca niste bureti, cu grasime dar si cu multe averi.

 

Venituri din deseuri si materiale reciclabile?

Plateste cineva ceva pentru asa ceva? In germania am vazut ca te poti prezenta cu sacul de pet-uri la supermarket si le bagi pe o gaura si iti dau un bon valoric care il poti cheltui in magazin. Exista la noi asa ceva? Am aruncat la fiare vechi, frigiderr, masina spalat, tv, calculator, etc....si nu primesti nimic! Deci este scutit de impozit ceva ce nu exista deocamdata.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor