TVA si impozitul pe salarii la romani: Cat platim cu adevarat la stat

Joi, 13 August 2015, ora 08:16
4245 citiri
TVA si impozitul pe salarii la romani: Cat platim cu adevarat la stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa 11 ani de la introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, cota efectiva de taxare a salariului minim pe economie va ajunge de la 0,45%, cat era initial, la 12%, odata cu majorarea anuntata pentru data de 1 ianuarie 2016.

Totodata, in conditiile unei cote standard de TVA care ar urma sa fie de 19%, valoarea reala pentru toate produsele si serviciile ar urma sa ajunga la 13%.

Sunt doua exemple elocvente, unul pe partea impozitarii directe, iar celalalt pe partea impozitarii indirecte a veniturilor, care arata diferenta dintre nivelurile standard declarate si vehiculate de factorii de decizie si realitate.

Iata doua exemple asupra carora ar merita sa se aplece mai atent toti cei care vor sa inteleaga ce se petrece in economie si sa-si manifeste opinia in cunostinta de cauza:

Cazul 1 - impozitarea directa a veniturilor

Atentie, la urmatoarea majorare a salariului minim pe economie, nimeni nu va mai beneficia integral de deducerea personala de 250 de lei. Deja valoarea impozabila prevazuta de la 1 ianuarie 2016 va trece usor peste pragul de 1.000 lei, prag de la care incepe diminuarea deducerii personale spre zero (fapt atins pentru sume peste plafonul de 3.000 lei).

Tot la 1 ianuarie se vor fi adunat 11 ani de cand nu a mai fost indexata aceasta deducere personala de 250 lei.

Aceasta, in conditiile salariului minim pe economie de 310 lei ducea initial la o plata simbolica de 1 leu si 17 bani in contul impozitului pe venit si la o cota efectiva de impozitare a veniturilor de 0,45%, desi cota unica declarata oficial era de 16%.

Citeste mai departe despre Impozitarea veniturilor si implicatiile la romani. Doua seturi de valori - vehiculate si reale pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#impozit venit, #cota impozit venit, #valoare reala TVA , #impozit venit