Umilinta zilnica a romanului - studiu de caz, Eu - De la cititori

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 09:23
1868 citiri
Umilinta zilnica a romanului - studiu de caz, Eu - De la cititori

Sa nu dea Dumnezeu sa fii nevoit a cauta ceva prin legislatia romaneasca. Vrei sa fii un cetatean informat, care-si cunoaste obligatiile si isi doreste sa nu aiba probleme cu autoritatile din cauza neplatii darilor catre buget? Slabe sanse sa atingi acest deziderat.

Suntem tentati sa condamnam categoriile profesionale care ne sunt aratate cu degetul, pentru imprudenta acestora de a nu-si fi platit impozitele si taxele catre stat. Pana la urma, este datoria fiecaruia dintre noi sa isi cunoasca obligatiile si sa-si respecte statul, al carui buget asigura buna functionare a tarii. Nimeni nu are obligatia sa ne bata la usa si sa ne atraga atentia ca astazi s-a schimbat o lege, iar noi ca platitori catre Fisc sa multumim si a doua zi sa ne conformam.

E de datoria fiecaruia dintre noi sa cunoasca ce obligatii ii revin in raport cu statul roman. Asa suna toate frazele birocratilor. Ce te faci insa cand incerci sa deslusesti ceva intr-un material legislativ al Executivului si mai ca-ti vine sa-ti blestemi zilele. Poate va intrebati de ce sunt atat de razvratit! Simplu, din cauza ca vreau sa platesc statului o suma de bani, dar acesta, prin functionarii pe care ni-i pune la dispozitie, parca doreste sa ne puna bete-n roate, in loc sa ne faca viata mai usoara.

Bunaoara, am devenit beneficiar al unor bani castigati pe drepturi de autor. Nu conteaza ca sunt angajat cu forme legale, iar firma unde lucrez imi plateste contributiile catre CASS (5,5 la suta). Daca mai castig o suma de bani si pe un contract de colaborare, trebuie musai sa cotizez cu acelasi procent, din suma castigata, catre CASS.

Daca mai ai vreo 15 contracte de colaborare, platesti pentru toate sume consistente catre Sanatate. Cand ma gandesc ce servicii medicale imi ofera statul roman, pentru caruta de bani pe care o platesc, mai ca-mi vine sa-mi doresc soarta cetatenului care ar prefera sa fie "gol" in Canada, decat imbracat in Romania (vorba unui amic).

Acum un an, cand s-a modificat Codul Fiscal, in lupta sa disperata pentru ajustarea deficitului bugetar, Executivul condus de Emil Boc a adoptat cateva masuri aiuristice menite sa mai atenueze din gustul neplacut provocat de esecul suferit la CCR in legatura cu diminuarea pensiilor. Degringolada de la ghiseele administratiei, iscata acum aproape un an, este inca viu intiparita in mintea multora. Credeti ca s-a schimbata ceva?

Nici pe departe. Aceiasi functionari de la CASS care se contrazic in explicatii si aceeasi tratare cu scarba a platitorului de impozite. O dama de la CASS Ilfov imi raspunde raspicat, la telefon, ca trebuie sa-mi plateasca angajatorul sanatatea, nu eu personal. Ii spun ca deja mi se plateste de catre firma unde sunt angajat si eu doresc sa-mi platesc doar partea care-mi revine din drepturi de autor, conform legii. Nu si nu, ca s-o mai las in pace, ca stie ea ce-mi spune, ca doar nu am pretentia eu ca stiu legea mai bine ca dansa.

Adeavrul este ca nu prea o stiu, decat din ceea ce-am mai citit pe forumuri. Ma inarmez cu dorinta si caut in Monitorul Oficial OUG 582010, care stipuleaza obligatiile ce revin angajatului si angajatorului aflati in diverse relatii contractuale. Legea semnata de Emil Boc si Sebastian Vladescu te lasa masca, in sensul ca am intrat bou si am iesit vaca (fara exagerare). Ordonante care abroga articole, modificari care anuleaza alte modificari provocate de alte ordonante. Ajustari la lege prin ordonante la alte ordonante. Parca te afli in talciocul din Vitan, nicidecum in interiorul unei legi parafate de Guvernul Romaniei.

Deunazi, un prieten magistrat imi povestea cum colegii sai de breasla se dueleaza cu Guvernul prin instante, pentru plata unor sume de bani. Ei castiga, Guvernul vine si anuleaza totul prin OUG. Si tot asa, la infinit. Personal simt ca nu mai traiesc intr-un stat de drept, ci intr-un trib fara reguli si norme care se ghideaza doar dupa reguli arhaice. Am inteles, Guvernul nu are bani si incearca sa rostgoleasca bulgarele pana la un punct. Ce se va intampla daca, totusi, bulgarele va exploda?

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#impozite stat, #cod fiscal, #plata CASS, #contract CASS , #impozit venit