Cat au pierdut ziaristii in urma supraimpozitarii drepturilor de autor

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 07:25
2235 citiri
Cat au pierdut ziaristii in urma supraimpozitarii drepturilor de autor

Dorinta Guvernului de a mai strange un ban la bugetul de stat si ordonanta care a supraimpozitat drepturile de autor au facut ca bugetele celor care lucreaza in presa sa scada cu pana la 30%.

Cum trusturile mari de presa au preferat sa transforme contractul de drept de autor in contract individual de munca, ziaristii au pierdut 10%-30% din venitul lunar net, iar angajatorii si-au platit si ei partea lor de 28%, potrivit Jurnalul National.

Totusi, ziarele mai mici, precum si o parte din reviste au ales sa lucreze numai in baza drepturilor de autor, situatie in care angajatii au pierdut 6,5% din venituri. Daca pana la aparitia Ordonantei cu drepturile de autor, acestea erau taxate cu 10%, acum autorii vor plati catre stat 16,5%.

Cotele de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala vor fi reduse de la 40% la 20%.

O alta problema este aceea ca persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala si contribuie la sistemul de somaj nu vor putea beneficia de indemnizatie de somaj daca incaseaza ocazional bani din drepturi de autor.

Legislatia acorda statut de somer si indemnizatia corespunzatoare doar daca s-a contribuit din venituri profesionale cel putin sase luni consecutiv in ultimele 12 luni.

Prin aceste masuri, potrivit estimarilor facute de Ministerul de Finante, bugetul va aduna in plus anual 22 de milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#impozit venit, #supraimpozitare drepturi autor, #reducere salarii ziaristi , #impozit venit