Anunt surpriza despre TVA: Ar putea scadea la 20% de la 1 mai

Marti, 17 Martie 2015, ora 11:50
3883 citiri
Anunt surpriza despre TVA: Ar putea scadea la 20% de la 1 mai

TVA pentru toate produsele ar urma sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 mai, potrivit unor surse guvernamentale.

Sursele citate de Antena 3 au sustinut ca o astfel de masura este posibila datorita faptului ca in primele doua luni ale acestui an s-a inregistrat un excedent bugetar.

Daca tendinta se mentine si in lunile martie si aprilie, TVA ar urma sa fie redusa la 20% la toate produsele si serviciile, mai devreme decat se astepta.

De asemenea, TVA la produsele de baza ar putea ajunge la 9% in aceasta vara, mai exact din luna august.

Reprezentantii Ministerului de Finante au dezvaluit ca au discutat cu retailerii si s-a ajuns la concluzia ca reducerea TVA se va reflecta in preturi mai mici pentru populatie.

Totodata, ministerul isi propune si reducerea accizei la carburanti in viitorul apropiat, nefiind anuntata inca o data pentru implementare.

Toate aceste masuri sunt prevazute in noul Cod fiscal, care va fi luat in discutie in sedinta de guvern de saptamana viitoare si, ulterior, trimis in Parlament, unde va fi supus votului.

Reducerile de taxe si accize ar fi trebuit, conform proiectului de Cod fiscal, sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, insa Ministerul de Finante vrea ca unele masuri sa fie implementate chiar de anul acesta, sustinand ca vor duce la ieftinirea alimentelor si diminuarea evaziunii fiscale.

Codul fiscal pe mana lui Valcov, urmarit penal de DNA

Cel insarcinat cu finalizarea prevederilor din Codul fiscal si Codul de procedura fiscala este ministrul de Finante Darius Valcov, care si-a dat demisia in weekend, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa, insa va ramane in functie pana cand cele doua proiecte vor fi gata.

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca va trimite demisia ministrului de Finante Darius Valcov catre presedintele Klaus Iohannis dupa ce vor fi finalizate proiectele de Cod fiscal si de Cod de procedura fiscala.

Darius Valcov - demisionar, dar inca in functie. Ponta anunta cat il mai tine la Finante (Video)

Intrebat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul PSD, daca a gasit un inlocuitor pentru ministrul demisionar al Finantelor, premierul a raspuns: "N-am discutat inca, n-am avut eu cand sa discut cu posibilii inlcuitori, voi discuta si cu presedintele Romaniei, si in cadrul partidului, si voi face propunerea".

Presedintele PSD a explicat si de ce se amana momentul trimiterii demisiei lui Valcov catre presedintele Klaus Iohannis.

"Daca se schimba persoana ministrului, trebuie sa reluam procesul de avizare", a subliniat Victor Ponta, facand referire la proiectele privind Codul fiscal si cel de procedura fiscala.

Anterior, Ponta a declarat ca demisia lui Valcov este o pierdere pentru Guvern, avand o contributie majora la cele doua Coduri.

Mai mult, Darius Valcov chiar a mers luni la Ministerul de Finante, declarand ca in urmatoarele zile isi va continua munca la Codul fiscal si Codul de procedura fiscala.

Cand nu va mai fi Valcov ministru de Finante (Video)

Darius Valcov anunta, in 4 martie, ca reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anuntata cu o luna inainte de aplicare, iar cea referitoare la alimentele de baza va fi cunoscuta cu doua saptamani inainte.

Ministrul Finantelor, noi precizari: Cand va anunta reducerea TVA la 20%

"Am discutat si ne-am consultat cu cat inainte ar trebui sa anuntam aceasta reducere pentru ca si dumnealor sa poata face modificarile, care nu sunt putine. Am ajuns la un termen de minimum o luna de zile inainte de aplicarea cotei reduse de TVA, de la 24% la 20%, sa se faca anuntul public din momentul in care publicam ordonanta.

Pentru modificarea accizelor si TVA la produsele de baza, termenul l-am redus la doua saptamani tocmai pentru a nu exista acea perioada de reducerea consumului", a spus Darius Valcov, la o conferinta organizata cu ocazia Adunarii Generale a Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#reducere TVA mai, #reducere tva alimente, #scadere TVA mai , #tva