Ziare.com

Buget 2013: TVA si problema reducerii

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:01

   

Buget 2013: TVA si problema reducerii
Nivelul taxei pe valoare adaugata este o tema centrala a discutiilor cu specialistii FMI in vederea stabilirii bugetului pe 2013.

Pe de o parte, nivelul TVA ar trebui sa scada pentru a incuraja cresterea economica si a face mai putin oportuna evitarea platilor catre stat.

Pe de alta parte, este vorba despre cea mai importanta sursa de venit a bugetului de stat, in conditiile in care se cere reducerea deficitului finantelor publice.

Rata legala si rata implicita

Potrivit celor mai recente date disponibile (anul 2011), Romania se situa pe penultimul loc in randul statelor europene noi membre ale UE la eficienta colectarii TVA, cu o eficienta a taxarii de numai 54%.

Rata implicita de TVA (TVA colectat efectiv raportat la valoarea produselor si serviciilor comercializate) se ridica la numai 13,1%, comparativ cu nivelul legal de 24%.

Citeste mai mult despre Buget 2013 (IV). TVA-ul si problema reducerii pe cursdeguvernare.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1713 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ineficienta colectarii impozitelor

este o consecinta directa a coruptiei. Ca urmare, daca vom combate serios coruptia, vom elimina si evaziunea. Problema este ca politicienii nu vor, fiind direct interesati in perpetuarea coruptiei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor