Codul Fiscal ar putea fi votat in final de catre deputati fara reducerea TVA la 20%

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 15:21
4220 citiri
Codul Fiscal ar putea fi votat in final de catre deputati fara reducerea TVA la 20%
Foto: Ziare.com

Deputatii ar putea aviza Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala fara prevederea reducerii TVA generale de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, pentru a fi in concordanta cu cerintele Comisiei Europene si ale FMI, caz in care ar adopta cota de 20% prin ordonanta de urgenta la sfarsitul anului.

"Orice reducere poti s-o faci si la finalul anului si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, nu neaparat prin Codul Fiscal, dar important este sa nu adaugi taxe, important e sa poti sa reduci. Si atunci e de urmarit si fluxul de incasari bugetare. Eu am fost rezervata cu TVA-ul de 20% inca de la inceput s-o trecem de acum (in Codul Fiscal - n.red.), pana nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, sa vedem cum arata bugetul", a declarat vineri deputatul PSD Aurelia Cristea, membru in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.

Ea a precizat ca deputatii vor finaliza aprobarea celor doua coduri in aceasta sesiune parlamentara, care se incheie la finele lunii, cu sau fara prevederea reducerii TVA inclusa.

Comisia de Buget-Finante se va intruni din nou luni pentru raportul final asupra Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, fiind votate deja toate amendamentele.

Cele doua coduri vor intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri.

"Reducerea TVA se poate face fara niciun fel de problema prin ordonanta de urgenta la sfarsitul anului. Nu cred ca deranjeaza pe absolut nimeni, nici operatori economici, nici contribuabilii. Codul Fiscal are atat de multe alte reglementari care dau mediului economic in acest moment o alta predictibilitate si o alta stabilitate si stabileste un alt raport in modul de tratament al contribuabililor de catre autoritati", a mai spus Cristea.

In aceste conditii, o varianta foarte probabila ar fi adoptarea codurilor excluzand masura de relaxare fiscala privind TVA, astfel autoritatile evitand neintelegerile cu Comisia Europeana si FMI, care au cerut revizuirea masurilor sau amanarea unora dintre ele, cea cu privire la TVA avand impactul cel mai mare asupra bugetului, care ar adanci deficitul peste limitele la care Romania s-a angajat, respectiv la 3,5% fata de 1,1%.

"E una dintre variante, nu stiu daca aceasta va fi, dar este mult mai important sa treaca acum (Codul - n.red.), sa fie cu acceptul CE", a adaugat deputatul.

Comisia de Buget-Finante nu a avut inca vreo intrevedere cu misiunea Comisiei Europene prezenta la Bucuresti, dar s-ar putea intalni saptamana viitoare pentru a "transa" ultimele chestiuni.

Misiunea CE a ajuns marti la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul pe marginea masurilor de relaxare fiscala si a reformelor in economie, asupra carora nu au ajuns la o intelegere la vizita din mai, alaturi de reprezentantii Fondului Monetar International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Camera Deputatilor vot Cod Fiscal, #Cod Fiscal votat , #tva