Opinii: Majorarea TVA arunca Romania in aer

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 19:52
4257 citiri
Opinii: Majorarea TVA arunca Romania in aer
Foto: ArhivaFoto.ro

Inevitabilul s-a produs. Logica juridica a invins inca o data logica economica, printr-o decizie a magistratilor Curtii Constitutionale. Pensia, un drept conferit de legea fundamentala, a fost aparata cum se cuvine de judecatori, iar guvernantii au ramas pe locul de unde nu reusisera sa se urneasca: marirea taxelor. In mai putin de o zi, expertii si analistii economici au ajuns la concluzia ca masura neconstitutionala ar fi fost cea mai buna.

Culmea, nu economia Romaniei are cel mai mult de suferit de pe urma acestei decizii. Desi politicienii din opozitie si jurnalistii se tanguie de pe margine ca preturile vor exploda si consumul, si asa afectat, are sa scada, veniturile din ce in ce mai reduse ale populatiei (si de acum inainte ne referim la intreaga populatie) va conduce la o putere de cumparare mai redusa, ceea ce va permite tinerea sub control a preturilor.

In acelasi timp, cresterea cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata va aduce in visteria statului 3,5 - 4 miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2010, suma care va asigura reducerea deficitului bugetar la 6,8 la suta. Adaug aici certitudinea ca banca centrala, probabil instiutia cu cea mai mare credibilitate din Romania acestor zile negre, nu-i va permite guvernului sa faca greseli majore de finantare a deficitului.

O alta veste buna pentru economie este aceea ca guvernantii, discutand mai multe solutii posibile (calculandu-se implicatiile fiecarei cresteri cu un punct procentual a TVA, cotei unice sau contributiilor sociale), au decis majorarea TVA, dar nu si a cotei unice. Tocmai pentru a nu sufoca economia.

Cine reclama cresterea TVA

Au ramas in aer discutiile privind introducerea impozitului progresiv si cresterea impozitului pe profit. In urma cu o jumatate de an, liderii PSD se plangeau ca au acceptat cota unica in ultimii doi ani, o masura eminamente de dreapta, admitand ca au facut-o dintr-o comoditate birocratica, acceptand in acelasi timp compromisuri care au accentuat si mai mult gradul de polarizare sociala din societatea romaneasca.

Liberalii trambitau la inceputul lunii mai pericolul desfiintarii cotei unice, pe care o vedeau mai degraba diminuata pentru a creste gradul de colectare. Si iata ca a venit masura cresterii TVA, fara a fi luata in dicutie majorarea sau desfiintarea cotei unice sau cresterea impozitului pe profit.

Unde incep problemele

Nici PSD nici PNL nu au fost de acord cu reducerea salariilor si a pensiilor. Daca in privinta celui de-al doilea tip de venit lucrurile sunt clare, consfintite de Constitutie, reparate de judecatori, puternic sustinute de reprezentantii societatii (mai putin de guvernanti) si linistitoare pentru populatie, nu acelasi lucru se poate spune si despre salariile platite de la buget. Diminuarea lor va fi operata in curand, discutiile despre statul obez fiind curmate fara drept de apel, pentru ca toata suflarea romaneasca se va opri in loc pentru a discuta despre majorarea taxei pe valoarea adaugata si consecintele ei catastrofale.

Problema reala este aceea ca, desi nu este masura cea mai buna, cresterea TVA este cu siguranta una urgenta. Care deblocheaza si afecteaza in acelasi timp intreaga Romanie peste doar trei zile. Si nu pretul platit de romani in urma aplicarii acestei decizii este problema, ci imperativitatea adoptarii ei. Faptul ca am ajuns sa o luam in ceasul al doisprezecelea. Intre doua intalniri ale board-ului FMI, care ne-a pasuit cateva zile cu tema pentru acasa.

Cum am ajuns in aceasta situatie?

Salariile si pensiile din Romania nu sunt un subiect nou pe agenda publica.

Inceputul anului si al actualei sesiuni parlamentare a fost marcat de dezbateri aprinse si proteste importante ale salariatilor, masurile de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora fiind intens discutate dupa prima ordonanta a guvernului din aceast an.

Premisele legii unice a salarizarii in domeniul bugetar au facut posibila o usoara economie, desi insuficienta, la fondul de salarii. Alianta aflata la guvernare a reusit astfel inca in urma cu cateva luni reducerea veniturilor angajatilor de la stat (prin taierea unor sporuri, eliminarea platii orelor suplimentare, a salariului de merit, a tichetelor cadou, etc.), acestora adaugandu-li-se apoi si alte taieri, prin introducerea unor noi acte normative care au vizat inasprirea conditiilor de acordare a concediilor medicale, cresterea contributiilor, etc.

Restructurarea aparatului de stat nu a fost insa posibila. Iar in conditiile intrarii in vigoare a prevederilor de reducere a salariilor si nu a fondului de salarii, perspectiva ramane destul de sumbra in perioada imediat urmatoare.

Propunerea legislativa privind sistemul unitar de pensii publice a fost prezentata si ea inca din octombrie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si inaintata apoi Senatului, care a respins-o abia in aprilie acest an, dar nici pana in acest moment nu a fost finalizat traseul legislativ.

Cresterea varstei de pensionare, verificarea pensiilor de invaliditate sau descurajarea pensionarilor anticipate, toate sunt subiecte indelung dezbatute si extrem de importante pentru societate, insa ele au fost bagatelizate printr-o propunere pe cat de abuziva, pe atat de ridicola: taierea pensiilor. Si, cum era de asteptat, aceasta nu are cum sa fie admisa.

Refuzul dialogului si amanarile succesive

Oricat de pertinenta ar incerca sa fie acum guvernarea portocalie, dupa penuria de solutii in care se scalda de un an si jumatate, exista ceva ce nu le poate fi iertat niciodata celor care sunt la carma tarii: refuzul dialogului. Daca anul trecut aceasta era amanat ca rezultat al unei guvernari contra naturii politice intre doua partide diametral opuse in doctrine si simtiri, desi cu aceleasi origini, iar mai apoi continuarea unei logici electorale pentru realegerea lui Traian Basescu, in acest an pozitionarea guvernantilor in afara dialogului social, iar pe urma chiar in afara limitelor constitutionale, nu mai poate ramane neamendata.

Desi refuzul dialogului le poate fi imputat deopotriva si opozitiei si partenerilor sociali, pe care-i suspectez de aceeasi lipsa de viziune si de solutii pentru Romania, puterea are sa raspunda pentru tergiversarea masurilor anticriza si lipsa de comunicare la care si-a supus alegatorii.

De la Vladica, cocotat pe fotoliul ministerial de pe care se straduieste sa-si incalzeasca, ca o closca, putinii bani pe care fostul ministru de Finante i-a uitat sub jet, in speranta ca in urmatorul an fiscal vor face pui, pana la opinca, cea opinita deunazi in gardurile Casei Poporului sau in portile Palatului Cotroceni, toata suflarea romaneasca avea sa plateasca pana la urma pretul crizei economice. Putea insa sa o faca mult mai elegant, mult mai devreme si mult mai ieftin.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#TVA majorare, #TVA mjorat guvern , #tva