Paine, aur si votca - cum muta Guvernul evaziunea dintr-o parte in alta

Marti, 30 Iulie 2013, ora 18:51
2836 citiri
Paine, aur si votca - cum muta Guvernul evaziunea dintr-o parte in alta
Foto: Tablespoon

Reducerea TVA la paine va elimina o parte din evaziunea fiscala din panificatie si va conduce la o usoara scadere a pretului, in timp ce evaziunea si scumpirile vor migra catre industria alcoolului si a produselor de lux, spun reprezentantii domeniilor vizate de noile masuri anuntate de Guvern.

De la 1 septembrie, TVA la paine scade de la 24% la 9%. In schimb, cresc accizele la alcool si sunt introduse accize pe bunuri de lux, printre care si bijuteriile.

Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara - Sindalimenta, Dragos Frumosu, desi este o masura buna, reducerea TVA la paine trebuie sa fie mai ampla si insotita de alte actiuni pentru a avea un impact semnificativ la nivelul evaziunii.

Ponta: Reducem TVA la paine la 9% si crestem accizele la alcool si bunuri de lux

"Este o masura foarte buna, dar este insuficienta. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit sa fie introdusa pentru toate alimentele.

Eu cred ca aceasta masura trebuie sa fie insotita de altele care sa pedepseasca foarte aspru pe cei prinsi ca fac in continuare evaziune", a spus Dragos Frumosu pentru Ziare.com.

Scade pretul painii?

Presedintele Sindalimenta considera ca painea s-ar putea ieftini cu pana la 10%, schimbare ce ar urma sa fie vizibila in aproximativ doua luni de la aplicare.

"Nu cred ca scaderea pretului va insemna mai mult de 10%, pentru ca de-a lungul timpului s-au acumulat adaosuri la pretul unei paini care vin de pe linia cresterii pretului la energie electrica, la combustibil, la gaze. Pe de alta parte, sigur ca o parte din aceste procente va ramane si la comerciant.

Nu trebuie sa ne asteptam la o scadere de pret incepand cu 2 septembrie, eu cred ca lucrul acesta se va vedea undeva la sfarsitul lunii octombrie. Cei care nu vor scadea pretul vor vedea ca au vandut mai putin decat vecinii lor de magazin, care au scazut pretul, si atunci lucrurile se vor regla", a spus Dragos Frumosu.

Potrivit acestuia, oricum pretul painii in Romania este sub pretul din toate tarile din Uniunea Europeana, unul dintre motive fiind evaziunea fiscala.

Sa invatam sa alegem painea

Pe langa faptul ca ar conduce la eliminarea unui procent important din evaziunea fiscala si chiar ar urca un pic salariile angajatilor, "minerii din industria panificatiei", o taxa mai mica se poate traduce si printr-o calitatea mai buna a painii, important fiind si comportamentul consumatorului.

"Trebuie sa invatam sa alegem, pentru ca si modul nostru de a cumpara va impune la un moment dat o calitate mai buna a produselor - cei care fac produse proaste vor vinde mai putin si atunci se vor trezi", recomanda Dragos Frumosu.

Ce se intampla cu aurul

Evaziunea fiscala din domeniul vanzarilor de bijuterii se ridica la 300 de milioane de euro pe an, potrivit Patronatului Bijutierilor din Romania. Conform, presedintelui acestui patronat, Karl Heinz, cel putin 75% - 80% din piata este subterana, nefiscalizata.

In contextul introducerii unei accize la aur, al carei nivel avut in vedere este de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si de doi euro pe gramul de aur care depaseste 14K, evaziunea se va accentua, multe societati se vor inchide, iar bijuteriile se vor scumpi, avertizeaza reprezentantii industriei.

"Cel putin 10% dintre societati se vor inchide. Piata neagra va fi mult mai mare decat in prezent. Acum nu e asa de mare cum a fost in urma cu cinci ani sau zece ani. Parerea mea este ca nu vor intra mai multi bani in buget cu accizele respective", a spus pentru Ziare.com reprezentantul unei organizatii patronale a bijutierilor din nord-vestul tarii.

Potrivit acestuia, bijuteriile se vor scumpi cu cel putin cu 10%.

"Am retineri in ceea ce priveste posibilitatea de a se introduce accize la produsele de lux. Noi aveam un calendar de eliminare a lor, nicidecum de introducere", a precizat avocatul Gabriel Biris.

La cererea Uniunii Europene, Romania a eliminat la sfarsitul anului 2009 accizele la produsele de lux.

In plus, vorbim de o piata foarte restransa, care nu va compensa la buget pierderile rezultate din reducerea TVA la paine, a subliniat analistul Mircea Cosea.

Alcool mai scump, bani mai putini la stat

De asemenea, incasarile statului nu vor creste nici din majorarea accizelor la alcool, sustin jucatorii din industrie. Guvernul vrea sa creasca acciza de la 750 de euro pe hectolitru la 1.000 de euro pe hectolitru.

"Masura de crestere va duce la un efect contrar: vor scadea incasarile din accize la alcool. Cresterile de pret vor fi, spre exemplu, la bauturile de 40 grade, de 1,24 euro/litru (votca, gin, whisky) din care acciza suplimentara este de 1E/litru si TVA suplimentar de 0,24E/litru", a spus Tudor Balta - presedintele organizatiei patronale a producatorilor de vin VINROM, pentru Ziare.com.

Tudor Balta aminteste ca ultima crestere a accizelor la bauturi alcoolice a condus la scaderea incasarilor la buget, conform datelor oficiale, si avertizeaza ca va continua sa creasca productia nefiscalizata din gospodariile taranesti, "cazanele de tuica devenind un 'sport' national".

"Modelul de urmat privind accizarea bauturilor alcoolice este cel al Bulgariei, care la alcool are cea mai mica acciza la nivel UE si care incaseaza de patru ori mai mult pe cap de locuitor decat Romania", a mai spus reprezentantul VINROM.

Scopul?

"Este o masura care trebuia neaparat guvernului si prin care se asteapta sa ii creasca popularitatea intr-un moment in care esecul CFR Marfa este evident, in care nu avem autostrazi, iar promisiunile care se fac sunt fantasmagorice", considera Mircea Cosea.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#reducere TVA paine, #accize alcool, #accize lux, #accize aur, #scumpiri , #tva