Ponta a luat o masura ce ii va aduce un capital de imagine, insa a trecut cu vederea ceva

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 08:14
8648 citiri
Ponta a luat o masura ce ii va aduce un capital de imagine, insa a trecut cu vederea ceva
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Guvernul va reduce TVA la alimente de la 24 la 9%, incepand din luna iunie, insa nu toata aceasta scadere va fi resimtita de populatie, astfel ca o parte va putea fi redirectionata de producatori spre zona investitiilor si retehnologizare.

Ziare.com a stat de vorba cu Alexandru Cristea, tax partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, despre avantajele, dar si despre capcanele acestei masuri.

"Reducerea TVA la alimente este, fara doar si poate, una din cele mai benefice si coerente masuri anuntate in contextul mult discutat al reducerilor de taxe si al introducerii noului Cod Fiscal.

Si ma refer aici in primul rand la caracterul social al acestei masuri. Va fi cu siguranta o gura de oxigen pentru cosul zilnic de consum al populatiei, in conditiile in care ponderea cheltuielilor cu alimentele in veniturile populatiei, una din cele mai sarace ale Europei, este foarte mare (circa 32%) ", a aratat specialistul.

Noul ministru al Finantelor, despre scaderea TVA: Va creste puterea de cumparare

In alta ordine de idei, "trecand peste capitalul politic imediat pe care o astfel de masura il poate aduce", Alexandru Cristea sustine ca trebuie sa fim ponderati in evaluarea avantajelor macroeconomice vizibile create de stimularea consumului.

El reaminteste ca, spre deosebire de o scadere a ratei generale de TVA de la 24% la 20%, stabilirea unei cote reduse de 9% la alimente este totusi o masura sectoriala, unde e vorba de o cerere in general putin elastica pe multe piete/zone din acest sector.

Cu alte cuvinte, "cine consuma inainte 10 felii de salam pe zi este putin probabil ca va consuma 11 de acum incolo pe motiv ca pretul va scadea cu aproximativ 12%", a mentionat specialistul.

"Nu este mai putin adevarat, totusi, ca surplusul monetar creat prin micsorarea cotei se va regasi o parte la populatie, care isi va putea reorienta fondurile spre satisfacerea altor nevoi (si, astfel, fondurile respective vor intra tot in consum).

O alta parte a acestui surplus este posibil sa ramana insa pe lantul de distributie la producatori/comercianti, care pot profita de scaderea TVA la alimente pentru a-si ajusta marjele comerciale sau pentru a se repozitiona pe piata prin modificarea sortimentelor/cresterea calitatii (la acelasi pret de raft) ", a mentionat specialistul.

Cu alte cuvinte, in teorie, acest surplus va fi putea fi redirectionat spre zona investitiilor si retehnologizare.

Care sunt posibilele probleme

Modificarea prognozata pentru 1 iunie 2015 ridica, insa, anumite semne de intrebare cu privire la momentul ales, cat si la modalitatea in care se va realiza.

Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?

"In conditiile implementarii legii privind noul Cod Fiscal de la 1 ianuarie 2016, reducerea TVA va fi realizata probabil printr-o ordonanta de urgenta - o noua exceptie nefericita de la regula, repetata pana la extremis in ultimii 10 ani", mai arata Alexandru Cristea.

De asemenea, el sustine ca "implementarea grabita a acestei masuri va crea o presiune largita pe bugetul urmatorilor ani si nu va lasa loc, probabil, altor scaderi de amploare de taxe de la 1 ianuarie 2016", asa cum sunt propuse prin proiectul de Cod Fiscal publicat.

"Dar faptul ca se doreste inceperea taierilor de taxe cu aceasta masura sociala este, in esenta, un lucru pozitiv", a incheiat specialistul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.

Vor veni ungurii si bulgarii sa cumpere alimente de la noi?

Secretarul-sef al Asociatiei ungare pentru comert OKSZ Gyorgy Vamos a declarat pentru ziarul Magyar Nemzet, citat de MTI, ca numeroase familii din Ungaria care traiesc in zona de frontiera urmeaza sa isi faca cumparaturile in Romania in viitor.

Fluctuatia ratei de schimb si pretul combustibililor ar urma sa influenteze, de asemenea, cumparaturile peste frontiera, a apreciat oficialul maghiar.

Premierul roman Victor Ponta a reactionat la aceasta declaratie.

"Important este ca de acum inainte mancarea sa nu mai fie principala grija si principala cheltuiala pentru cei mai multi dintre romani! Iar vecinii nostri sunt bineveniti!", a scris pe Facebook seful Guvernului de la Bucuresti.

Ponta, mesaj pentru ungurii care vor cumpara mancare de la noi, dupa reducerea TVA

Analistul Bogdan Glavan remarca faptul ca TVA de 9% va marca o schimbare radicala in pozitionarea Romaniei in clasamentul TVA la alimente in Europa.

In prezent, tara noastra se numara printre statele cu cel mai mare TVA, alaturi de Ungaria (27% la majoritatea alimentelor), Danemarca (25%) si Croatia (25%, cu exceptia painii, laptelui, zaharului si a restaurantelor).

"Dar peste doua luni ne vom situa cu TVA sub media europeana si, chiar daca cota de taxare va fi in continuare ceva mai ridicata decat in Germania sau Franta, macar ii vom ridiculiza pe vecinii nostri bulgari si unguri. Este posibil ca micul trafic de frontiera sa se inverseze si sa-i vedem pe ei trecand granita la noi pentru a-si face cumparaturile la supermarket.

Alternativ, este posibil ca masura Guvernului Ponta sa aiba efect de contagiune si sa inspire guvernele vecine la decizii similare in viitorul apropiat. In fond, guvernele se concureaza din punct de vedere al impozitarii; tarile cu taxe mari pierd contribuabili sau isi micsoreaza baza de impozitare. Iar daca noua ne ia de obicei decenii ca sa intelegem acest fenomen banal, asta nu inseamna ca Guvernul din Ungaria nu se va trezi mai repede la realitate", a scris Bogdan Glavan pe blogul Logica Economica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ponta reducere TVA, #TVA redus alimente , #tva