Presa de azi: Cum vom duce povara cresterii TVA

Luni, 28 Iunie 2010, ora 07:34
3814 citiri
Presa de azi: Cum vom duce povara cresterii TVA
Foto: Arhiva

Decizia Guvernului de a majora TVA la nivelul de 24% este principalul subiect de dezbatere al ziarelor centrale de luni. Daca Romania Libera incearca sa ne explica "cum vom duce povara cresterii TVA", facand o analiza a cresterii preturilor, jurnalistii de la Gandul dezvaluie cate ceva din culisele "povestii din spatele majorararii TVA", iar Puterea argumenteaza de ce "TVA nu poate fi majorata de la 1 iulie".

Evenimentul Zilei: Majorarea TVA va conduce la preturi mai mari cu pana la 10%

Decizia Guvernului de majorare a TVA incepand cu 1 iulie i-a adus pe romani in magazine, pentru a-si face stocurile de produse mai ieftine. Singura solutie care le-a mai ramas romanilor, loviti sambata de vestea ca TVA creste de la 19% la 24%, este sa-si faca rezerve de produse. Majorarea taxei pe valoarea adaugata se va simti in scumpirea cu circa 5% a produselor.

Cel mai mult vor avea de suferit persoanele care au in plan sa-si cumpere obiecte costisitoare, cum ar fi autoturisme sau bunuri de folosinta indelungata, avertizeaza jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, romanii au dat buzna in magazine pentru a mai prinde preturile mici. Insa, cu toate ca cererea este tot mai mare in zilele ramase pana la sfarsitul lunii, o parte dintre comercianti prefera sa-si tina produsele in depozite, pentru a avea un castig sporit incepand cu 1 iulie.

In fapt, de la 1 iulie, preturile ar putea creste chiar cu mai mult de 5%, cat ar fi necesarul ca sa acopere diferenta de TVA. Asta deoarece unii comercianti ar putea profita de scumpirea inevitabila fie pentru a rotunji pretul in favoarea lor, fie pentru a plusa chiar si nejustificat la scorul afisat la raft. In aceasta situatie, consumatorii trebuie sa fie extrem de atenti la preturile practicate in magazine si sa aleaga, pe cat posibil, comerciantii corecti.

Romania Libera: Cum vom duce povara cresterii TVA

Indiferent daca vor creste sau nu preturile, marirea TVA de la 19% la 24% are ca rezultat transferul de avutie din buzunarele populatiei in buzunarele statului. Fiscul spera sa incaseze 3,5-4 miliarde de lei in a doua jumatate a anului. Impartita la populatia Romaniei, suma inseamna 32 lei/persoana/luna. N-ar fi coplesitor daca paguba s-ar imparti egal, insa acest scenariu este improbabil.

Strict matematic, un produs care costa 119 lei ajunge sa coste 124 de lei, ceea ce echivaleaza cu o marire a pretului final cu 4,2%. Insa populatia nu ar putea sustine acelasi nivel al consumului la noile niveluri de pret. Asta inseamna ca o parte din comercianti vor fi fortati sa pastreze preturile sau vor merge direct in faliment din cauza scaderii de vanzari, informeaza Romania Libera.

Pe de alta parte, nici mentinerea preturilor la nivelul de acum nu e posibila pe termen nelimitat, decat cu ajustari de costuri interne. Asta inseamna concedieri si reduceri de salarii in sectorul privat, care ar duce la o noua spirala de scadere a consumului. In plus, companiile care sunt deja cu bilantul la limita suportabilitatii vor anunta, la randul lor, falimentul.

Prinse intre ciocan si nicovala, companiile sunt nevoite sa gaseasca punctul optim de scumpiri intre 0 si 4,2% pentru a minimiza pagubele. Prima tentatie este o scumpire mai mare, pentru ca dupa plata TVA suplimentara la stat compania sa poata mari salariile pentru a le mentine puterea de cumparare la noul nivel de preturi.

Insa riscul este o scadere a cererii care sa aduca o paguba chiar mai mare. O astfel de politica nu si-o permit decat cativa operatori care detin monopoluri, in principal cei din domeniul energiei si al utilitatilor.

Jurnalul National: Scumpiri in lant, inflatie si somaj

Speriati de aceasta majorare sunt si producatorii din industria alimentara, care avertizeaza ca un TVA de 24% va duce in acelasi timp la cresterea exponentiala a evaziunii fiscale.

Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, spune ca pretul produselor de panificatie se va majora cu cel putin 5%. "Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost", a afirmat Popescu, citat de Jurnalul National.

Tot o crestere de minimum 5% va avea loc si la carnea de pasare. "Nici un producator nu va putea suporta aceasta crestere de TVA pe costurile lui. Daca nu se iau masuri impotriva evaziunii, producatorii interni care platesc TVA de 24% vor fi net dezavantajati in fata importatorilor, care nu platesc TVA. Tentatia de evaziune va fi mai mare decat pana acum", a aratat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

La randul sau, Valentin Blanaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui, spune ca vor fi cresteri de preturi pe segmentul pe care il reprezinta de cel putin 5%.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu, considera ca piata produselor alimentare se va diminua cu pana la 40%. El a adaugat ca efectele vor fi inchiderea unei parti importante din societatile de profil, care va determina cresterea ratei somajului.

Gandul: Povestea din spatele majorarii TVA. Cum si-a luat Basescu mana de pe Guvern

Majorarea TVA si asa-zisul plan B nu era, se pare, o necunoscuta pentru Guvern. Presedintele Traian Basescu si liderii PD-L au stiut inca de joi seara ca reducerea pensiilor va fi declarata neconstitutionala, dupa ce au aflat "pe surse" ca judecatorul Puskas Zoltan, propus de UDMR, va vota impotriva acestei masuri.

Surse democrat-liberale au relatat ca seful statului le-a cerut inca de joi seara premierului Emil Boc si ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa faca simulari de reducere a deficitului bugetar, plecand de la ipoteza ca pensiile nu vor putea fi reduse cu 15 la suta, scrie Gandul.

"Faceti-va nu numai un plan B, dar si unul C. Puneti pe hartie proiectele de lege", ar fi spus Basescu, conform surselor citate. Presedintele ar fi spus ca, de aceasta data, lasa decizia exclusiv la latitudinea Guvernului si ca nu va fi el cel care va face alegerea.

Cele doua optiuni ale guvernantilor erau cresterea TVA la 24 la suta sau cresterea TVA la 22 la suta si impozitarea pensiilor mari, de peste 3.000 de lei, cu 50 la suta, urmand ca pensiile intre 1.000 si 3.000 de lei sa fie impozitate cu 16 la suta. Aceasta ultima varianta a fost puternic sustinuta de catre ministrul de Finante, la intalnirea coalitiei de guvernamant de vineri seara.

Varianta era agreata si de UDMR, dar cel care s-a opus a fost premierul Emil Boc. El ar fi spus ca orice impozitare a pensiilor va atrage o noua disputa publica cu Opozitia si ca exista riscul ca ea sa fie atacata la Curtea Constitutionala. Dupa decizia din coalitie, ministrul Vladescu s-a conformat deciziei prim-ministrului, astfel ca sedinta de guvern a fost mai mult o formalitate.

Adevarul: Planul B al Guvernului - saracirea populatiei

Faptul ca CCR a decis ca legea privind taierea pensiilor era neconstitutionala a adus bucurie pensionarilor, insa o bucurie de scurta durata avand in vedere ca noua decizie ii va lovi mult mai tare.

Daca pensionarii s-au pregatit sa desfaca sampania, de bucurie ca veniturile lor nu au fost diminuate cu 15%, ar trebui sa se mai gandeasca. Nu numai mediul privat va fi afectat de majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, ci mai ales romanii cu venituri medii si mici care vor asista la scumpiri in lant, titreaza Adevarul.

Principalul efect al majorarii TVA este scaderea puterii de cumparare, adica raportul dintre salarii si scumpiri. Numai de la inceputul anului, salariul mediu net al romanilor a scazut cu circa 3%, iar produsele (atat cele alimentare, cat si cele nealimentare) s-au scumpit cu 2,5%.

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va duce la o scumpire suplimentara a acestor produse cu alte opt procente, potrivit reprezentantilor mediului de afaceri.

Aurel Popescu, presedintele Rompan, a declarat ca "decizia majorarii TVA la 24% va duce la o scumpire, cel putin a produselor de panificatie, cu 10%".

De asemenea, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede ca majorarea taxelor ar putea face ca 25% din firmele din domeniu sa se inchida.

"Oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, firmele vor ceda, iar somajul si preturile vor creste. Nu se va reusi decat distrugerea firmelor care au reusit sa supravietuiasca pana acum", subliniaza liderul patronal.

Puterea: Ne mint din nou! TVA nu poate fi majorata de la 1 iulie

In ciuda faptului ca Guvernul a anuntat ca noua Taxa pe valoare adaugata (TVA) va intra in vigoare de 1 iulie, se pare ca aceasta crestere este neconstitutionala.

Patronatele si sindicatele afirma ca modificarea oricaror taxe si impozite trebuie sa se faca prin lege organica si prin modificarea Codului fiscal. Potrivit acestora, masura in cauza se poate aplica doar de la 1 ianuarie 2011, anunta Puterea.

Presedintele Asociatiei Femeilor de Afaceri din Romania, Maria Grapini, a declarat ca majorarea TVA de la 19 la 24% este neconstitutionala. "Daca se respecta legea, nu se poate aplica majorarea TVA de la 1 iulie. Ne-am obisnuit ca premierul sa modifice neconstitutional legi organice prin ordonanta de Guvern. Asa ca ne putem astepta sa se aplice chiar retroactiv, ca avem aceasta experienta", a precizat Grapini.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea explica ca nici din punct de vedere tehnic nu se poate opera aceasta modificare peste noapte. Mai precis, nu pot fi resetate toate casele de marcat pana la 1 iulie.

"O parte dintre ele se pot reseta, nu toata lumea va intra de la 1 iulie in aceasta TVA. Suntem intr-o tara evazionista, multi nu incaseaza nici acum TVA, credeti ca se vor conforma acum? Daca de maine TVA este 24%, nu pot face decat doua chestii, mecanic sa transform de la 19 la 24%, deci sa adaug cinci procente la pretul de baza, si a doua solutie este sa dau jos din adaosul comercial si sa las pretul neschimbat", a mai declarat Minea.

El a spus ca "fiecare patron de magazin isi face calculele pentru marfa cumparata cu TVA de 19%". "Exista facturi taiate cu TVA 19%. Logic ar fi ca o perioada de timp sa fie doua TVA-uri, una pe marfa in stoc, care este 19%, si una pe marfa intrata - de 24%. Si aici este o chestie idioata, am iaurt 10 borcane cu 19% si inca 10 borcane cu 24%. Pentru analiza economica este nevoie de 2-3 saptamani. Aplicarea de maine este o tampenie, in mod normal ar trebui o perioada de o luna in care sa vedem cum se procedeaza", a mai spus presedintele Romalimenta.

"Nimeni nu era pregatit pentru aceasta masura. O casa are niste taste pentru fiecare produs. Exista un cod de bare citit de cititorul de bare, ce contine TVA 19%. Ce se intampa cu marfa care este in magazin? Se ia inapoi si se schimba codurile de bare si se trimite inapoi? Nu se poate, trebuie sa existe un sistem, nici intr-un supermarket nu cred ca se poate face intr-o zi sau doua toata schimbarea asta. Ei trebuie sa spuna ca legea intra in vigoare de la 1 iulie, dar este aplicata si apar preturile de la 1 august. Nu cred ca de la 1 iulie se pot vinde alimente cu TVA majorata", a conchis Minea.

A.B.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#crestere TVA, #TVA 24, #majorare TVA, #Guvern TVA , #tva
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Cred ca este timpul sa fie anulate toate "scutirile de taxe"ale asa zisilor revolutionari ,in frunte cu Ion Iliescu.
Poza Neutron
Neutron
rank 5
Strict matematic, un produs care costa 119 lei ajunge sa coste 124 de lei, ceea ce echivaleaza cu o marire a pretului final cu 4,2%.