Presa de azi: Vin preturi nesimtite

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 09:41
2563 citiri
Presa de azi: Vin preturi nesimtite
Foto: Gandul

Majorara taxelor este subiectul adus in discutie de ziarele centrale sambata. Dupa ce Curtea Constitutionala a blocat reducerea pensiilor, Evenimentul Zilei scrie ca Guvernul va trebui sa aleaga "cresterea taxelor sau 300.000 de bugetari concediati". Ce inseamna cresterea taxelor ne spun jurnalistii de la Gandul: "preturile explodeaza, firmele dau faliment, inflatia sare in aer".

Adevarul: Vin preturi nesimtite

Decizia luata de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a trimis Guvernul in mai multe sedinte pentru discutarea unor planuri de rezerva la reducerea partiala a cheltuielilor bugetare. Variantele dupa decizia CCR conduc la ipoteze: cresterea TVA de la 19% la 24% si o crestere a cotei unice.

Premierul Emil Boc a declarat ca Executivul are un pachet alternativ cu masuri de reducere a deficitului bugetar pe care il discuta cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. El nu a dezvaluit insa detaliile variantei de rezerva, informeaza Adevarul.

Ministrii Cabinetului Boc au recunoscut ca, in acest context, este aproape imposibil ca Guvernul sa nu umble la taxe.

"Ministrul de Finante trebuie sa calculeze in acest moment cum se poate obtine suma care lipseste din buget. A treia cale decat cresterea taxelor nu prea exista in acest moment", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit scrisorii de intentie negociate cu finantatorii externi, in cazul in care masurile de reduceri impuse de Guvern nu vor putea fi aplicate, se va recurge la majorarea taxelor. Mai mult, guvernantii de la Bucuresti au recunoscut ca FMI a venit la Bucuresti cu o solutie concreta: cresterea TVA cu 5%, pana la 24%, majorarea cotei unice cu 4%, pana la 20%, si reducerea salariilor bugetarilor cu 20 de procente.

"Exista mai multe optiuni si cresterea TVA este una dintre ele. Ar mai putea fi si o combinatie intre cresterea TVA si a taxei pe veniturile salariatilor. Trebuie mers pe solutia cea mai simpla, care aduce incredere si soliditate procesului de consolidare fiscala pe termen mediu si lung", a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-o emisiune la The Money Channel.

Tanasescu a mai spus ca o eventuala modificare TVA va avea ca efect cresterea inflatiei. El a precizat ca Banca Nationala are posibilitatea de a-si atinge tinta de inflatie pentru acest an. (n.n. - tinta este de 3,5% plus/minus un punct procentual).

Gandul: Cum se traduce cresterea taxelor: Preturile explodeaza, firmele dau faliment, inflatia sare in aer

La fel ca Mihai Tanasescu, si oamenii de afaceri sunt convinsi ca taxele mai mari vor avea ca efect cresterea inflatiei. "Majorarea TVA este o masura inflationista, care va eroda puternic consumul, prin inflatie", a declarat pentru Gandul Cezar Coraci, presedintele confederatiei patronale UGIR 1903.

El este de parere ca, in cazul in care taxa pe valoarea adaugata va fi marita, BNR va fi obligata sa cheltuie sume importante pentru a tine in frau inflatia. In doua-trei luni, Executivul ar vedea ca incasarile din TVA vor scadea, din cauza reducerii consumului. Multe IMM-uri vor da faliment, somajul va creste, iar statul va fi nevoit sa cheltuiasca mai mult pe asistenta sociala, a adaugat Coraci pentru Gandul.

Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, a declarat ca o majorare a TVA si a cotei unice ar duce, in final, la cresterea somajului.

"Toate cotele si taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final? Cresterea TVA si a cotei unice va avea ca efect majorarea preturilor si, implicit, scaderea vanzarilor, astfel ca va creste somajul", a spus pentru Mediafax Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks.

Pe de alta parte, piata produselor alimentare s-ar putea prabusi cu pana la 40%, dupa cum sustine presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu.

"Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor si nu prin majorarea lor. Daca s-ar mari acum, ar fi o catastrofa pentru economie. Ar fi o frana pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei", a declarat pentru Gandul Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, adaugand ca "toata lumea" va avea de suferit daca Executivul va lua decizia majorarii taxelor.

De asemenea, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede ca majorarea cotei unice si a TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu sa se inchida si sa creasca preturile.

Si preturile la automobile vor creste, iar unele firme vor da faliment, avertizeaza dealerii auto, in cazul in care Executivul va majora TVA si cota unica. Cristian Bica, directorul Asociatiei Distribuitorilor Autorizati Ford din Romania, a spus pentru Gandul ca majorarea cotei TVA va lovi direct in clienti, dealerii fiind nevoiti sa modifice preturile masinilor.

Evenimentul Zilei: Cresterea taxelor sau 300.000 de bugetari concediati

Majorarea taxelor nu este, insa, singura varinta pe care o are Guvernul. O alta solutie pentru a acoperi gaura de aproape 1,5 miliarde de euro ar fi disponibilizarea unui sfert din personalul bugetar.

Daca autoritatile decid sa nu creasca TVA si cota unica, banii s-ar putea obtine din restructurarea numarului de bugetari cu 300.000 de persoane, fara a lua insa in calcul cheltuielile sociale ulterioare, plati compensatorii si somaj, care vor pune presiune pe buget, aflam din Evenimentul Zilei.

Pachetul compensatoriu pentru a acoperi "gaura" de 1,3% din PIB, lasata de decizia Curtii, este in lucru la Palatul Victoria, potrivit declaratiilor oficiale, iar o decizie se va lua dupa consultari in coalitie, dar mai ales cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei.

Semnalul transmis de la Bucuresti a fost receptionat la Washington, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, estimand ca "in 14-15 ore vom avea o solutie rapida".

Romania Libera: Trei zile care vor decide soarta unei generatii

Orele de care vorbeste Mihai Tanasescu ar putea fi, insa, cele mai importante pentru actuala generatie. Niciodata pe timp de pace Romania nu a avut de luat decizii atat de critice cat va avea in urmatoarele trei zile.

Dupa decizia Curtii Constitutionale, planul de austeritate al Guvernului este compromis pe jumatate - pentru ca atat era economia obtinuta din taierea pensiilor, insa este intarziat cu totul - intrucat legile nu mai pot fi adoptate intr-o forma constitutionala in timp util. In doar trei zile Guvernul trebuie sa parcurga, fara greseala, trei pasi, potrivit cotidianului Romania Libera.

Ziua 1, sambata. Guvernul trebuie sa gaseasca echivalentul a 1,3% din produsul intern brut, adica 1,5 miliarde de euro, fie din reduceri de cheltuieli fie din majorari de taxe. Este pasul cel mai simplu: contabil, se gasesc intotdeauna formule. Insa, asa cum s-a vazut, politic administrativ si social ele sunt destul de greu de pus in practica.

Ziua 2, duminica. Guvernul (dar si presedintele, parlamentul, banca centrala, toata lumea) trebuie sa exceleze prin fermitate si claritate, pentru a obtine increderea populatiei si a pietelor. E momentul discursurilor istorice, al rasturnarilor surprinzatoare, al decapitarilor spectaculoase. Orice, insa Romania trebuie sa socheze prin responsabilitate.

Ziua 3, luni. Chiar daca Guvernul si-a facut treaba bine, tot nu va fi suficient. Pentru ca in afara de promisiuni n-are cu ce se prezenta in fata FMI. Iar Fondul va trebui sa evalueze buna credinta si sansele de reusita ale Guvernului, apoi sa adauge propria teama de-a abandona o tara in bratele haosului financiar, iar la sfarsit sa traga concluzia daca e cazul sau nu sa ne dea bani.

Chiar daca refuza, FMI o va face intr-un mod foarte diplomatic - sub forma unei amanari "pana cand noile masuri vor fi functionale". O formulare care ar limita pagubele. Vestea buna este ca, intr-adevar, pagubele pot fi limitate in timp. Daca Guvernul, aceasta sau altul, ia in sfarsit decizii bune.

Jurnalul National: Cresterea TVA, batuta in cuie, Guvernul analizeaza concedieri masive in randul bugetarilor

Totusi, inainte sa gaseasca o solutie, premierul Emil Boc a gasit un vinovat: liderii UDMR care nu l-au controlat pe judecatorul lor la CCR.

Liderii UDMR au primit reprosuri de la Emil Boc din cauza ca Zoltan Puskas, judecatorul Curtii Constitutionale, a fost cel care a inclinat decisiv votul in favoarea pensionarilor, respectiv a votat impotriva taierii pensiilor, scrie Jurnalul National.

Presedintele executiv al UDMR, ministrul Kelemen Hunor, a declarat pentru Jurnalul National ca "UDMR nu obisnuieste, cum se practica la alte partide, sa intervina politic in vreun fel in deciziile judecatorilor de la Curtea Constitutionala". "Noi nu l-am influentat in niciun fel pe domnul Zoltan Puskas si suntem foarte suparati ca s-a ajuns in situatia asta", a spus ministrul Kelemen.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#scadere pensii salarii, #majorare TVA, #Guvern Boc majorare taxe, #taxe impozite majorate FMI , #tva