Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:16
13321 citiri
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca incepand cu 1 iunie TVA va scadea la 9 la suta pentru toate alimentele agroalimentare si bauturile nealcoolice. Masura este asteptata de mult timp de producatori si ar trebui sa aiba efecte pozitive pentru toata lumea, insa exista cateva capcane pe care Guvernul trebuie sa le ia in seama.

Ponta: TVA la toate alimentele, scazuta la 9%

Un prim efect al acestei decizii va fi ieftinirea produselor finale, insa reducerea de pret nu va fi proportionala cu reducerea TVA si nici nu va ajunge la nivelul de 15%, anuntat de seful Executivului, considera analistul Mircea Cosea.

"Trebuie avut in vedere ca nu exista o metodologie precisa, clara, foarte exacta de stabilire a acestui ritm de legatura dintre reducerea TVA si scaderea preturilor la raft. Deci exista o anumita marja de eroare.

In al doilea rand, lucram intr-o economie de piata care are o variatie a cererii si ofertei care poate fi esentiala in preturile la raft, atat de la o retea comerciala la alta, de la o regiune la alta, de la un sortiment la altul", a explicat specialistul pentru Ziare.com.

Cosea mai arata ca poate exista si un efect "pervers" al "propagandei" facute de Guvern pe aceasta tema. Consumatorul va presa comerciantul sa reduca mai mult preturile, alegandu-l pe cel care aplica cele mai mari ieftiniri.

"Deci, concurenta dintre comercianti va cobori pretul, dar nu cu 15 la suta. Este cam mult, este prea optimist, dar in mod sigur ne putem astepta la o scadere a preturilor in medie, cu 8, pana la 10 la suta", a precizat analistul.

La randul sau, analistul Aurelian Dochia arata ca pretul la raft nu va scadea in niciun caz in aceeasi proportie cu reducerea TVA, dar va fi vorba de o ieftinire destul de semnificativa.

"Producatorii isi vor lua partea lor din aceasta diferenta, comerciantii isi vor lua partea lor. E o diferenta atat de mare, incat fara indoiala va fi si ceva pentru consumator", a precizat Dochia pentru Ziare.com.

Insa analistul avertizeaza asupra unui risc. "In cazul in care bugetul de stat va avea mai putine venituri dupa luarea acestei masuri, atunci probabil ca unele proiecte de investitii vor fi sacrificate din nou, sectorul de constructii ar putea sa fie nemultumit de faptul ca aceste investitii nu se mai realizeaza", a atras atentia Dochia.

Mai mult, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a precizat ca reducerea TVA la produsele alimentare se va reflecta la nivelul preturilor la raft, dar transmisia va fi probabil doar partiala, fiind greu de calculat cu exactitate. Mai mult, el considera ca masura are in primul rand un caracter social, potrivit Ziarului Financiar.

Se va reduce evaziunea?

Producatorii din domeniul agro-alimentar au precizat in repetate randuri ca scaderea TVA la 9% va contribui la reducerea evaziunii fiscale.

Insa analistul Aurelian Dochia explica faptul ca masura este una binevenita, insa nu va reusi sa elimine evazionistii de una singura, astfel ca trebuie coroborata cu altele.

"Niciodata nu conteaza in primul rand marimea taxelor pentru evaziune, sunt cazuri in care, daca ne uitam in Europa, taxele sunt mult mai mari decat in Romania, dar evaziunea este mai mica. Sa nu exageram prea mult in speranta asta ca reducerea taxelor... Bineinteles ca, daca taxele sunt zero, nici evaziunea nu mai este. Dar daca este ceva peste zero, cred ca tentatia de a castiga un ban fara munca ramane", a mai spus Dochia.

Masura e buna, dar...

Mircea Cosea sustine ca reducerea TVA reprezinta un castig pentru producatori.

"Avand un TVA mai mic, acestia vor putea sa lupte mai bine in competitia cu marfurile din import, unele chiar fiind intr-o evaziune vizibila - legume, fructe", a explicat analistul.

Totusi, el avertizeaza ca, desi toata lumea ar avea de castigat si ca masura este imposibil de criticat, ramane de discutat daca este sustenabila pe termen lung.

"Aici, eu am anumite semne de intrebare, pentru ca mi se pare ca masura este luata in functie de incasarile pe care bugetul le are pana la jumatatea anului 2015. Incasarile superioare pe care bugetul le are pana la aceasta data au un oarecare procent de conjunctura, nu sunt sigure. Sa ne gandim ca ANAF a intrat intr-o ofensiva extraordinara de ridicare a gradului de colectare - foarte bine, dar a lasat in urma si multe cadavre, care nu vor mai putea sa lucreze in continuare, ori la ritmul, ori la amploarea pe care au avut-o.

Unele chiar vor disparea. Aici trebuie sa ne gandim ca in a doua jumatate a anului gradul de colectare nu mai poate fi atat de intens", a opinat Cosea.

De asemenea, el mai pune la indoiala si sursa importanta de venituri bugetare, care o reprezinta productia agricola, despre care nu putem face estimari concrete.

Mai mult, e posibil ca Romania sa intre, in a doua jumatate a anului, intr-un con de umbra foarte intunecat din punct de vedere al investitiilor straine, pentru ca situatia geopolitica - Ucraina, Rusia - ne pune intr-o zona nesigura care nu prea incurajeaza investitiile straine, cel putin pe termen scurt.

"In consecinta, exista un semn de intrebare asuma mentinerii ritmului de aprovizionare a bugetului cu venituri, in a doua jumatate a anului, la ritmul pe care l-a avut in prima jumatate a anului", a punctat Cosea.

"Privind in ansamblu, aceasta masura de reducere la 9 la suta a TVA este buna, este perfecta, este binevenita, dar presupune din partea oricarui guvern o continuare foarte serioasa a luptei impotriva evaziunii si o incercare de atragere a cat mai mult capital strain", a mai spus acesta.

Este o masura reversibila?

Intrebat daca reducerea TVA la 9% la aceste produse poate fi doar una temporara, el a raspuns negativ.

"O masura reversibila in acest caz ar insemna un soc extraordinar adus economiei, pe de o parte, si o pierdere de potential politic pentru majoritate, oricare ar fi ea, extraordinar. Deci nimeni nu va avea curajul sa mareasca TVA decat in cazuri cu totul exceptionale - si aici ma gandesc, Doamne fereste, la lucruri grave, razboi sau mari cataclisme - altfel, nu.

In general, masurile astea care tin de reducerea TVA la alimente sunt ireversibile. Cine ar avea curajul sa faca asa ceva nu numai ca trebuie sa se documenteze extraordinar de corect si de bine de ce face acest lucru, dar sa semneze si abdicarea politica", a mai spus Cosea.

Incasarile bugetare, sub semnul intrebarii

Analistii ING Bank arata ca exista posibilitatea unui derapaj fiscal cauzat de reducerea TVA la 9%, din cauza ca, pe cale de consecinta, veniturile colectate la buget vor fi mai mici.

"Premierul a spus ca veniturile bugetare au depasit planul cu 7% in primul trimestru din 2015, ceea ce ar sugera o crestere anuala foarte puternica, de aproximativ 16%. Pe cale de consecinta, acest factor ar fi putut compensa un posibil derapaj fiscal in contextul reducerii TVA.

Potrivit estimarilor Ministerului de Finante, aceasta ar avea un impact negativ asupra veniturilor de 1,3% din PIB la nivelul unui an intreg, in timp ce incasarile bugetare sunt deja cu 0,7 puncte procentuale din PIB peste plan in T1 2015. Daca dinamica s-ar pastra, golul ar putea fi acoperit cu usurinta", arata analistii ING Bank intr-o nota remisa Ziare.com.

Isarescu l-a convins pe Ponta?

Premierul Victor Ponta a luat in calcul si reducerea TVA de la 24% la 20% de la 1 iunie, insa a preferat scaderea in sectorul agro-alimentar. In acest sens, a avut o discutie, luni, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a fost comentata de analistul Florin Citu.

"Oare daca VVP (Victor Viorel Ponta - n.red.) nu mergea ieri la BNR, astazi vorbeam despre reducerea TVA de la 24% la 20% pentru toate produsele si nu de reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare? Eu asa cred", a scris pe Facebook Florin Citu.

Pe de alta parte, Gabriel Sincu, director executiv, asistenta fiscala si juridica, EY Romania, atrage atentia ca ramane de vazut daca comerciantii vor aplica reduceri la produse sau vor prefera vor prefera sa isi majoreze marjele de adaos comercial, potrivit Ziarului Financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#efecte reducere TVA alimente, #scadere preturi reducere TVA, #reducere tva alimente , #tva