Romania, codasa in UE la incasarea TVA

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 23:09
4342 citiri
Romania, codasa in UE la incasarea TVA

Romania a inregistrat, in 2012, cel mai mare deficit de incasare a taxei pe valoare adaugata (TVA) dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), anume 44% din veniturile preconizate (8,8 miliarde de euro).

Comisia Europeana a estimat ca, in urma cu doi ani, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din veniturile din TVA, din cauza nerespectarii legislatiei sau a necolectarii acestei taxe.

Aceasta suma reprezinta 16% din veniturile totale din TVA preconizate de cele 26 de state membre.

Studiul privind deficitul de incasare a TVA-ului, publicat pe site-ul Comisiei Europene, prezinta datele referitoare la diferenta dintre valoarea TVA-ului datorat si suma efectiv colectata in 26 de state membre in 2012.

"El este in esenta un indicator al eficacitatii - sau al ineficacitatii - masurilor de asigurare a respectarii legislatiei privind TVA si a masurilor de conformare la legislatia privind TVA, in intreaga UE. Datele prezentate azi arata ca mai sunt multe de facut. Statele membre nu isi pot permit sa piarda venituri de o asemenea amploare.

Ele trebuie sa creasca presiunea si sa ia masuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, in ceea ce o priveste, se concentreaza in continuare pe reformarea fundamentala a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient si mai greu de fraudat", a declarat Algirdas Semeta, comisarul pentru fiscalitate.

Explicatii

Deficitul de incasare a TVA-ului este diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si veniturile din TVA efectiv colectate de catre autoritatile nationale.

In timp ce neconformarea contribuie, cu siguranta, in mod semnificativ la acest deficit de venituri, deficitul de incasare a TVA-ului nu se datoreaza numai fraudelor.

El este determinat, printre altele, si de falimente si insolvente, de erori statistice, de plati intarziate si de evitarea platii TVA-ului fara a incalca legislatia.

Situatia din Europa

In 2012, cele mai mici deficite de incasare a TVA-ului au fost inregistrate in Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) si Luxemburg (6%).

La polul opus se afla Romania (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) si Lituania (36%).

Unsprezece state membre si-au diminuat deficitul de incasare a TVA-ului intre 2011 si 2012, in timp ce in alte 15 s-a constatat o crestere.

Grecia a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire intre 2011 (9,1 miliarde de euro) si 2012 (6,6 miliarde de euro), desi continua sa fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de incasare a TVA-ului (33%).

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Romania top incasare TVA, #Romania probleme colectare TVA, #Romania incasare TVA , #tva