TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016: Ce efecte vor resimti consumatorii si firmele Interviu

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 07:21
23068 citiri
TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016: Ce efecte vor resimti consumatorii si firmele Interviu
Foto: PwC Romania

Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Insa se va resimti acest lucru si in buzunarele romanilor?

Incasarile din TVA reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru bugetul statului (aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin din TVA).

Primele modificari ale Noul Cod Fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic

In acelasi timp, potrivit unor evaluari ale Comisiei Europene, evaziunea din zona de TVA in Romania este cea mai mare din randul statelor UE.

Practic, tara noastra nu colecteaza decat 58% din veniturile de TVA care i s-ar cuveni, iar faptul ca practica o cota de TVA de 24%, printre cele mai mari din Uniunea Europeana, reprezinta o tentatie sporita pentru evazionisti.

Inca nu suntem in stare sa colectam taxele: Codasi la TVA - Avertismentul CE

Consiliul Fiscal estima nivelul evaziunii fiscale in Romania in 2012 la aproape 14% din PIB, din care 8,3% o reprezinta evaziunea din zona de TVA.

Prin urmare, in principiu, daca va fi corelata cu masuri sustinute si coerente de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a gradului de colectare, reducerea cotei de TVA ar putea sa aiba efecte pozitive nu numai prin stimularea consumului, dar si din perspectiva cresterii gradului de colectare si a conformarii voluntare.

Ziare.com a stat de vorba cu Daniel Anghel, partener la divizia de consultanta fiscala a PwC Romania, despre efectele reducerii TVA.

Ce impact va avea reducerea TVA asupra preturilor bunurilor si serviciilor? Se va resimti semnificativ in buzunarele consumatorilor? Unele produse se vor ieftini mai mult decat altele?

Reducerea TVA este o masura pe care mediul de afaceri a dorit-o de mai multa vreme. Reducerea actualului nivel al fiscalitatii, corelata cu cresterea colectarii si a conformarii voluntare, precum si diminuarea evaziunii fiscale, ar putea reprezenta formula viabila pentru imbunatatirea sistemului fiscal din Romania si implicit a mediului investitional.

De altfel, pana in prezent, Romania se situa pe unul dintre primele locuri intre statele membre in ceea ce priveste nivelul ridicat al cotei standard de TVA, in vreme ce la nivelul colectarii Romania se situa pe ultimele locuri. Asadar, consideram fireasca aceasta reducere si, dincolo de beneficiile sociale ale acesteia, este de asteptat sa duca si la o stimulare a consumului prin diminuarea preturilor bunurilor si serviciilor, chiar daca aceasta scadere a preturilor nu va reflecta in mod proportional reducerea cotei.

Cu privire la aspectul legat de diminuarea preturilor si masura in care aceasta se va regasi sau nu si la nivelul produselor, este greu de estimat in cifre concrete.

Probabil ca nu va fi o tendinta unitara, dat fiind ca unele produse care se bucura de o cerere foarte mare vor putea fi vandute la acelasi pret precum cel din prezent si in 2016, furnizorii putand astfel sa beneficiaze de reducerea taxei pentru a-si mari propria marja de profit, fara ca acest lucru sa le afecteze in mod negativ volumul de vanzari.

Insa ne asteptam ca astfel de cazuri sa reprezinte o exceptie, nu sa fie regula.

Ce masuri trebuie sa ia agentii economici pentru a nu intampina probleme? De exemplu, ce se va intampla cu tranzactiile sau cu operatiunile in desfasurare? De asemenea, trebuie sa actualizeze programele informatice, casele de marcat si programele de contabilitate, de exemplu?

Comerciantii trebuie sa respecte prevederile legislatiei in vigoare la data efectuarii tranzactiilor. Spre exemplu, in cazul avansurilor primite in 2015, pentru livrari ce vor avea loc in anul 2016, avansurile respective se vor regulariza prin aplicarea noii cote de TVA de 20%.

Acolo unde e cazul, trebuie avute in vedere si diferentele de curs valutar. Bineinteles, toate aceste modificari vor trebui implementate in sistemele IT utilizate de departamentele financiar-contabile. Totodata, agentii economici vor trebui sa asigure faptul ca programele contabile si casele de marcat respecta noile prevederi legale, fiind necesara actualizarea acestora, asa incat la 1 ianuarie 2016 totul sa fie functionabil dupa noile reguli.

Ce risca agentii economici care nu vor fi in legalitate la inceputul anului viitor?

In primul rand, risca sanctiuni din partea autoritatilor pe linia conformarii raportarilor fiscale la noile reguli care apar de la 1 ianuarie. De asemenea, risca eventuale litigii cu partenerii de afaceri, daca facturile sunt emise incorect. Pentru acei agenti economici aflati in postura de clienti, risca refuzul dreptului de deducere, in eventualitatea unui control fiscal, pentru TVA-ul facturat incorect de catre furnizori/ prestatori.

Ce alte efecte ale reducerii TVA mai exista?

Desi pare contraintuitiv, reducerea cotei standard de TVA poate avea ca efect o crestere a incasarilor bugetare, atat printr-o crestere a consumului datorata majorarii venitului disponibil al consumatorilor, dar si prin descurajarea economiei "subterane".

Este necesara insa adoptarea de masuri complementare in acest sens, care sa asigure un cadru stabil, echitabil si care sa nu "ingradeasca" contribuabilul.

Cresterea economica durabila nu poate fi obtinuta, insa, doar printr-o crestere a consumului. Eventuala crestere a veniturilor bugetare va trebui directionata catre investitii productive si catre masuri fiscale care sustin cresterea economica, insotite de masuri de imbunatatire a colectarii si reducere a evaziunii fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#efecte reducere TVA, #reducere TVA 2016, #TVA 20 la suta, #TVA 2016, #firme TVA 2016, #reduceri pret TVA 2016 , #tva