TVA de 24% - preturile si inflatia cresc

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 00:20
17563 citiri
TVA de 24% - preturile si inflatia cresc
Foto: Antena3

Guvernul a decis in sedinta extraordinara de sambata sa majoreze TVA de la 19 la 24%, a anuntat premierul Emil Boc. Noua valoare a TVA se va aplica de la 1 iulie. Cota unica nu va fi majorata si nu se va umbla la niciun alt impozit, a asigurat seful Executivului.

"Guvernul a decis marirea TVA cu 5 procente. In aceste conditii, acordul cu FMI merge mai departe. Obiectivul este ca, miercuri, cand este boardul FMI sa avem un rezultat pozitiv de la FMI si implicit de la Comisia Europeana, lucru ce ar mentine credibilitatea Romaniei pe pietele internationale", a explicat prim-ministrul.

Jeffrey Franks, seful misiunii pentru Romania a Fondului Monetar International (FMI), a anuntat vineri ca reuniunea boardului programata pentru luni, 28 iunie, in care urma sa se discute acordarea unei noi transe de imprumut tarii noastre, a fost amanata ca urmare a deciziei CCR de a declara neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15%.

Taierea pensiilor era o solutie mai buna

Premierul Emil Boc considera in continuare ca, in ciuda deciziei CCR, reducerea pensiilor si salariilor era cea mai buna decizie.

"Asa cum stiti, initial, in vederea incadrarii in deficitul bugetar de 6,8%, care sa poata fi sustinut de Romania pana la sfarsitul acestui an, propusesem doua masuri: una de diminuare a salariilor cu 25% si una de diminuare a pensiilor cu 15%. Am incredere, din punct de vedere economic, solutia aceasta era cea mai buna pentru Romania, era practic tintita si ataca acolo unde era problema. In sectorul bugetar restructurarea, in sectorul de pensii deficitul. Masura era tintita acolo unde era problema", a adaugat Emil Boc.

TVA majorat la 24% - vezi reactiile politice

Prim-ministrul a anuntat ca Guvernul a finalizat si scrisoarea ce urmeaza sa fie trimisa partenerilor internationali. "Decizia Curtii Constitutionale este obligatorie si definitiva si Guvernul a intrat in negocieri cu partenerii internationali, astfel incat planul sa fie pus in aplicare. Ieri (n.red - vineri) am discutat cu FMI si Comisia Europeana, astfel incat azi (n.red - samabata) am putut aproba forma finala a scrisorii", a precizat Emil Boc.

Vladescu: Am ajuns la apocalipsa taxelor - majorarea TVA nu e o masura buna

Noua taxa pe valoarea adaugata va intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie, Parlamentul avand timp pana pe 30 iunie, data dupa care va intra in vacanta, sa ia o astfel de decizie.

In plus, Guvernul va cere Parlamentului urgentarea procedurii de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea pensiilor speciale pentru ca acestea sa poata fi aplicate de la 1 iulie.

"Am ales cea mai buna solutie dintre toate celelalte aflate la dispozitie pentru a putea merge mai departe. Nicio alta masura suplimentara nu s-a adoptat, doar majorarea TVA, nimic altceva. Va intra in vigoare de la 1 iulie. Parlamentul este in sesiune pana in 30 iunie", a precizat Boc.

Guvernul va tine cursul euro sub control

Premierul a precizat ca statul va continua lupta privind diminuarea evaziunii fiscale, iar planul privind restructurarea in sectorul public ramane in picioare. Totodata, Emil Boc a asigurat ca majorarea TVA nu va duce la o crestere a inflatiei si nici a cursului euro.

Vasilescu (BNR): Nu exista pericol de destabilizare a pietei valutare

"Partea cea mai grea ramane in continuare pe umerii Guvernului, care trebuie sa duca mai departe procesul de restructurare in sectorul public, lupta cu evaziunea fiscala si absorbtia accelerata a fondurilor europene. Trebuie sa avem un aparat bugetar suplu si eficient. In consecinta, abordam cu calm si maxima seriozitate problema, vom corela politica fiscala cu BNR pentru ca inflatia sa fie tinuta sub control, iar cursul euro-leu sa ramana si el sub control. Stim ce avem de facut. In acest conditii, solutia aceasta era singura pe care o mai aveam la dispozitie", a conchis Boc.

Cat vor creste preturile

Majorarea taxei pe valoare adaugata de la 19 la 24 la suta era inevitabila, iar rezultatele vor fi rapid vizibile la bugetul de stat, cred analistii economici.

Teoretic, in urma majorarii TVA la 24 la suta, preturile ar trebui sa se majoreze cu aproximativ 5 la suta.

"Cresterea TVA inseamna ca, incepand din clipa in care se va aplica aceasta masura, toate cumparaturile, de la copilul care cumpara bomboane si pana la tatal lui, care cumpara o masina, toate cumparaturile cresc teoretic cu 5%. Trebuie sa ducem o batalie asa cum au dus-o japonezii. Sa creasca taxele fara sa creasca preturile", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, intr-o interventie telefonica la o televiziune de stiri.

Cum ne va afecta cresterea TVA - vezi cat cresc preturile

Totusi, analistii cred ca si comerciantii ar trebui sa suporte o parte din aceasta "greutate" si sa nu majoreze preturile direct proportional cu cresterea taxei pe valoarea adaugata.

"Eu sper ca si comerciantii se vor gandi mai bine, ca este interesul lor, si ar trebui sa absoarba din profitul lor. Deci impactul asupra noastra ar putea fi mai mic", a declarat cu speranta in glas si Bogdan Baltazar.

Cum s-a ajuns la majorarea TVA?

Guvernul a fost obligat sa recurga la majorarea taxelor pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar negociata cu FMI, dupa ce reducerea pensiilor a fost declarata vineri neconstitutionala. Majorarea TVA urmareste acoperirea unui deficit de 2,5 miliarde de euro generat de decizia CCR.

Doua articole din legile prin care se reduc salariile bugetarilor si pensiile au fost declarate neconstitutionale, vineri, de catre magistratii CCR.

Cele doua articole se refereau, printre altele, la taierea pensiilor cu 15% si la recalcularea pensiilor magistratilor.

In schimb, CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia.

CCR: Reducerile de pensii nu sunt constitutionale

Premierul Emil Boc a declarat imediat dupa aflarea deciziei CCR ca Guvernul are un pachet de masuri alternativ care in acest moment este negociat cu FMI, CE si BM.

Imediat dupa anuntarea deciziei CCR, leul a scazut la cel mai jos curs din acest an fata de euro si dolar. Consilierul BNR Adrian Vasilescu a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale de a nu permite scaderea pensiilor a afectat cursul valutar.

Alina Bardas si Bogdana Boga

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#majorare TVA, #Boc majorare taxe, #masuri Boc FMI , #tva