Cristian Radulescu: Nu sunt sanse de scadere a TVA in Romania

Joi, 17 Mai 2012, ora 14:37
2090 citiri
Cristian Radulescu: Nu sunt sanse de scadere a TVA in Romania
Foto: Arhiva

Reducerea TVA in Romania nu va fi aplicata in urmatoarea perioada, iar mentinerea cotei unice de impozitare de 16% pentru companii reprezinta un handicap fata de celelalte tari din regiune, crede Cristian Radulescu, partener la compania de consultanta fiscala TaxHouse.

"Din perspectiva TVA, nu dau sanse foarte mari unei scaderi de Taxa pe Valoare Adaugata, sau taxare diferentiata, cum s-a intamplat in tari vecine, cum este in Bulgaria, de exemplu, care aplica o taxa redusa in turism. Cu o taxa de 24%, Romania se afla intre primele patru tari europene, ca marime a TVA", a explicat Radulescu, joi, in cadrul conferintei "Realitatea in Afaceri - Drumul catre performanta", care a reunit, la Hotelul Intercontinental, executivi din mari grupuri financiar-bancare si companii.

Ziaristii castiga procesul cu Fiscul: TVA-ul retroactiv pentru drepturile de autor, anulata

Radulescu considera, de asemenea, ca actuala cota unica de 16% cu care este impozitat profitul companiilor din Romania este un obstacol in ceea ce priveste competitivitatea acestora.

"Mentinerea in continuare a cotei unice de impozitare de 16% la impozitul pe profit reprezinta un dezavantaj pentru firmele din Romania. De asemenea, o problema pentru economia romaneasca este procentul ridicat al contributiilor sociale la bugetul de stat, de 35%, acest nivel fiind mai mare chiar si decat cel al taxarii directe, de 24%", a aratat reprezentantul TaxHouse.

Intre subiectele conferintei au figurat optimizarea capitalului de lucru, accesarea fondurilor europene, solutii de finantare alternative, fiscalitate si strategii de vanzari si performanta organizationala.

Premierul Victor Ponta s-a pronuntat, recent, pentru scaderea TVA la produsele agricole de la 24% la 9% incepand cu anul 2013 si pentru reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu cinci puncte procentuale.

Ministrul Agriculturii vrea sa impuna cu forta scaderea TVA

Totodata, prim-ministrul a mentionat ca Guvernul sau va putea aplica o cota diferentiata de impozit de 8% si 12% pentru persoanele cu venituri reduse incepand din anul 2013 daca USL va castiga alegerile parlamentare.

"De la 1 ianuarie 2013 ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16% pentru societatile comerciale si pentru persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celor doua cote de 12% si 8% tocmai in ideea in care reusim sa-i trecem cat mai repede la nivelul de venituri pentru 16%. Va fi o cota sociala. Efectul pe buget este un efect negativ, tocmai de asta nu putem sa-l facem de astazi", a explicat premierul.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#TVA scadere Romania, #TVA alimente Romania, #Romania TVA produse , #tva