De cate ori o fi socotit Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 06:44
9749 citiri
De cate ori o fi socotit Victor Ponta? (Opinii)

Atrageam atentia imediat ce Guvernul a anuntat intentia de a reduce TVA pentru alimente la 9% ca ar fi o naivitate sa ne imaginam ca preturile vor scadea la 1 iunie cu 15 puncte si ca tot piata va fi cea care va regla daca va exista o ieftinire si cat de mare va fi ea.

Spuneam ca multi dintre comercianti vor cauta sa absoarba in profit sau, dupa caz, in diminuarea pierderilor, aceasta masura menita teoretic sa favorizeze in principal cumparatorul si, ulterior, prin cresterea consumului, producatorul si comerciantul.

Si iata ca realitatea incepe deja sa confirme acest lucru. Unii comercianti au inceput sa majoreze treptat preturile exact in cazul produselor care de la 1 iunie ar urma sa aiba TVA redus.

"O scadere atat de mare a TVA este imposibil sa nu se vada in pret. Vom fi foarte atenti dupa 1 iunie", spune Victor Ponta. Teoretic, asa e. Dar, practic, cat si ce se va vedea?, asta-i intrebarea.

Mecanismul nu e greu de inteles. Comerciantii vor aplica de la 1 iunie scaderea de TVA, produsele vor costa mai putin, insa prin scumpirea de acum ei isi asigura acel spatiu care sa le asigure intrarea in propriul buzunar a unei parti consistente si avantajul unui TVA mai mic.

Protectia Consumatorilor acuza imoralitatea masurii, dar spune ca ea e de competenta Consiliului Concurentei. Acesta sanctioneaza eventualele practici anticoncurentiale, intelegeri oculte intre comercianti. Dar pana la urma, orice magazin isi face propria politica de preturi, si daca nu incalca legea, nu poate fi impiedicat.

Iar aceasta politica de preturi este dictata de jocul pietii. Cererea este cea care pune presiune pe oferta. Nu reusesti sa vinzi, mai lasi la pret. Dar daca piata suporta un anumit nivel al pretului si vanzatorul socoteste ca nu exista un spatiu suficient de mare pentru o crestere a consumului care sa genereze o crestere consistenta de profit pe aceasta cale, nu va avea niciun motiv sa scada pretul.

Comerciantii nu fac protectie sociala. Ei exista pentru profit si, cand vor gasi cea mai mica oportunitate sa si-l majoreze, o vor face fara rezerve.

Si, daca trendul scumpirii in avans va continua, iar la 1 iunie nu vom asista decat la o revenire la preturile dinaintea ei sau doar putin mai jos, nu numai ca masura se va dovedi o pacaleala, dar cu acelasi consum nu vad cum va acoperi Guvernul gaura bugetara, dincolo de cele 5 miliarde pe care le are economisite deocamdata prin taierea la sange a investitiilor.

Ca sa acopere scaderea de TVA, ar avea nevoie de o crestere substantiala de consum. Eu ma intreb daca Guvernul a facut mai multe scenarii de evolutii ale consumului, in functie de diferite scenarii de evolutie a preturilor, de la cel mai favorabil, la cel mai prost. De cate ori o fi socotit inainte sa taie? Nu stiu, dar mi se pare ca aceasta miscare a comerciantilor nu a fost anticipata. Restul efectelor posibile or fi fost? Nu stiu, dar ma tem.

Si ma tem pentru ca dintr-un bun inceput scaderea TVA a parut o masura decisa pe genunchi, aruncata populist pentru a asigura o relansare a lui Victor Ponta cu orice pret. Se poate ca acest populism sa-i explodeze in fata lui Victor Ponta, ceea ce, ma rog, e treaba domniei sale. E posibil sa o fi luat cu gandul la plecarea in Opozitie, cu beneficiul electoral al lansarii ei, lasand efectele pe seama succesorului.

Cel mai rau ar fi ca masura sa explodeze in bugetul Romaniei.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#scadere TVA preturi, #scumpire alimente , #tva
Comentarii
Poza VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
Socotelile lui Victor nu pot fi descâlcite nici de Ion Iliescu.
Poza copilul
copilul
rank 1