Fiscul a pierdut procesul cu artistii si jurnalistii - Nu se plateste TVA retroactiv

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 20:00
2889 citiri
Fiscul a pierdut procesul cu artistii si jurnalistii - Nu se plateste TVA retroactiv

Zeci de artisti, jurnalisti si vedete de televiziune au castigat in instanta dreptul de a nu mai plati retroactiv TVA pe veniturile din drepturile de autor.

Decizia a fost data, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind definitiva si irevocabila. Oamenii s-au judecat cu ANAF timp de trei ani, scrie Pagina de Media.

"Este important ca, spre deosebire de dosarele cu clauzele abuzive, unde efectele nu se pot extinde dincolo de reclamanti, aici este o dispozitie in legea contenciosului administrativ, care spune ca daca se anuleaza irevocabil un act administrativ normativ, cum este cazul acestei norme metodologice, atunci hotararea de anulare se publica in Monitorul Oficial si are efecte pentru toata lumea, adica este inversul a ceea ce inseamna actul administrativ normativ. Acesta se refera la toata lumea, priveste pe toata lumea, anularea sa priveste pe toata lumea", a spus avocatul reclamantilor, Gheorghe Piperea.

Ponta se pune bine cu presa si aproba scutiri de TVA pentru drepturi de autor

Avocatul a precizat ca cei care au platit deja TVA catre ANAF pot oricand sa primeasca banii inapoi in termenul de prescriptie, printr-un proces. Un astfel de caz deja solutionat este cel al jurnalistului Cornel Nistorescu.

In 2010, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput o ampla actiune de verificare a platii TVA pentru drepturi de autor ce depasesc 35.000 de euro anual. Potrivit conducerii acestei institutii, prevederea dateaza de la 1 ianuarie 2004, iar cei care nu au platit TVA-ul datorat statului urmau sa restituie sumele restante.

Acest lucru a declansat proteste vehemente din partea unor cunoscuti jurnalisti si artisti, care erau obligati sa plateasca statului sume considerabile.

Pe lista reclamantilor se numara nume precum Nicu Alifantis, Mircea Badea, Mihai Bendeac, Gabriela Firea, Mihai Dobrovolschi, Cornel Nistorescu, Melania Medeleanu, Ilie Serbanescu sau Radu Tudor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#artisti plata TVA, #jurnalisti plata TVA, #proces TVA drepturi autor , #tva