Fuia: Cei care se opun reducerii TVA la paine au interese evazioniste, nu politice Interviu

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:03
2635 citiri
Fuia: Cei care se opun reducerii TVA la paine au interese evazioniste, nu politice Interviu
Foto: slicedbreadmag.com

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, a vorbit, marti, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre controversata reducere a TVA la paine si care vor fi efectele in piata.

Potrivit lui Stelian Fuia, masura va conduce la scaderea evaziunii fiscale, insa probabil ca nu se va reflecta in pretul de la raft, iar cei care ocolesc legea isi doresc sa nu fie implementata.

Comentariile au fost facute in contextul publicarii unui document al Ministerului Finantelor in care se arata faptul ca reducerea TVA la paine la 9% nu poate fi realizata, din cauza ca ar produce un gol imens in buget, de peste 600 milioane de lei, bani care nu pot fi colectati din alte surse.

Informatiile din document au fost negate de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, care a presupus ca ar putea fi vorba doar despre o nota interna. In consecinta, oficialul a dat asigurari ca USL isi va respecta angajamentul politic luat si ca va aplica masura incepand cu luna aprilie a acesui an, dupa o discutie in prealabil cu delegatia Fondului Monetar Internaional (FMI).

Reducerea TVA la paine: Un document al MF arata ca nu poate fi aplicata, Chitoiu neaga cifrele (Video)

In plus, premierul Victor Ponta a anuntat o dezbatere importanta in Guvern legata de TVA la paine, mentionand ca exista "tot felul de interese ca lucrurile sa nu se intample".

Care sunt efectele reducerii TVA la paine la 9%? Va reusi sa reduca evaziunea fiscala?

Principalul scop al scaderii TVA este reducerea evaziunii fiscale, care a ajuns in domeniul panificatiei la 80%. In plus, se urmareste si cresterea incasarilor bugetare in acest sector.

Va conduce aceasta masura la ieftinirea painii?

Nu cred ca se va vedea acest lucru la raft, din pacate asa ne-a aratat istoria, ca atunci cand am avut reducere de TVA la medicamente sau la alte produse, de-a lungul timpului, s-a vazut ca pretul final nu a scazut.

De unde va putea obtine Guvernul banii necesari acoperirii golului bugetar pe termen scurt, pe care il va face implementarea masurii?

Lucrurile trebuie vazute din punct de vedere financiar si nu contabil. Daca ne uitam contabil, sigur ca avem un gol, dar trebuie retinut faptul ca un leu cheltuit astazi pentru a acoperi acest gol temporar va fi intors mult mai mult inapoi in buget, in cateva luni.

Deci Guvernul poate sa aloce bani si dintr-un imprumut pe termen scurt, daca va fi convins ca aceasta suma se va recupera in 3-4 luni.

Tocmai despre acest lucru ne-a avertizat FMI, despre impactul bugetar...

FMI are o cerinta majora fata de Romania si anume deficitul bugetar. Atata timp cat ai deficitul bigetar agreat, poti aplica orice masura, dar sa te incadrezi in acel deficit.

Premierul Victor Ponta a precizat ca ar fi vorba despre niste interese, probabil politice, ca masura sa nu fie aplicata. Despre ce ar putea fi vorba?

Nu cred ca e vorba de interese politice, ci doar de interesele evazioniste, ale celor care faceau evaziune fiscala. Dar la un an de zile, de cand guverneaza Ponta, nu cred ca poate sa mai spuna ca nu mai controleaza sistemul de taxe, de exemplu. El nu a venit ieri la conducere.

Asa este, dar dumnealui s-a referit la documentul acela al Ministerului Finantelor, in care se demonstra ca reducerea TVA la paine nu poate fi aplicata in acest moment.

Daca documentul avea semnatura ministrului Chitoiu pe el, e clar ca e un document intern, iar daca nu a fost clasificat ca fiind secret de serviciu, atunci si publicul putea avea acces la el. In caz contrar, atunci chiar am avea o problema financiara, ca tara.

*****

Reducerea TVA la paine este un proiect asumat de guvernarea USL. In luna mai a anului trecut, imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta declara ca reducerea TVA la produsele agricole, in cadrul unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente este restituita producatorului care vinde in mod legal, va fi cuprinsa cel tarziu in bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producatorii agricoli sunt sprijiniti, iar pe termen mediu si lung cresc incasarile la buget.

Si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinea atunci ca proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranta o cota de TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata chiar din 2012.

Subiectul nu a putut fi insa transat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), astfel ca masura nu a mai fost inclusa in proiectul de buget pentru acest an.

Premierul si ministrul Agriculturii au abordat insa in continuare aceasta tema, in discursurile publice, iar la 28 ianuarie seful Guvernului a afirmat ca Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru paine de la 1 iulie 2013, pentru un interval de sase luni, ca un proiect-pilot in care sa se constate daca veniturile bugetare cresc astfel incat sa acopere deficitul "de 200 milioane lei" generat de aceasta masura.

Cateva zile mai tarziu, la 1 februarie, ministrul Agriculturii afirma ca reducerea TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe sase luni este "de 100 milioane lei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#Fuia reducere TVA paine, #efecte reducere TVA paine, #ieftinire paine, #scandal reducere TVA paine , #tva