Grupul TVA, solutia cand banii datorati de stat vin cu intarziere

Joi, 31 Mai 2012, ora 22:23
2282 citiri
Grupul TVA, solutia cand banii datorati de stat vin cu intarziere
Foto: Deloitte Tax

Fluxul de numerar al multor companii este afectat de intarzierea cu care banii datorati de stat intra efectiv in contul contribuabilului.

Exista insa cateva metode prin care acest dezavantaj poate fi eliminat, una dintre solutii fiind formarea unui grup de TVA, considera Adrian Teampau, tax manager la Deloitte Tax.

Potrivit acestuia, grupul de TVA este o oportunitate a carei aplicabilitate a fost largita in urma modificarilor legislative de la inceputul acestui an, in prezent societatile care fac parte din acelasi grup de firme pot implementa aceasta structura, alaturi de marii contribuabili.

Practic, companiile isi compenseaza pozitiile intr-un decont de TVA consolidat, ajustandu-si sumele de plata cu sumele de rambursat. De precizat ca o inregistrare suplimentara in scopuri de TVA pentru implementarea grupului fiscal unic sau alte modificari de ordin contabil nu sunt necesare. Trebuie indeplinite cateva cerinte pentru ca minimum doua companii sa formeze un grup fiscal, precum detinerea in proportie de minimum 50% din capitalul societatilor in cauza de catre aceiasi actionari.

Avantajul major al acestei structuri este optimizarea fluxului de numerar, in special daca una dintre companiile din grup se afla inca in faza de investitii sau efectueaza doar exporturi/ livrari intracomunitare. Astfel, o companie aflata in pozitie de rambursare primeste instant numerar din partea companiei aflate in pozitie de plata, fara sa astepte rambursarea de TVA, care de cele mai multe ori este un proces anevoios.

Grupul de TVA poate functiona si in cazul unei companii care se afla in faza de investitie (ex. linie de productie sau domeniul imobiliar) si o companie din grup care se afla in pozitie de TVA de plata.

In concluzie, exista modalitati de structurare inteligenta a unui grup de companii din punct de vedere fiscal, acestea putand avea un impact major asupra avantajului competitiv pe care grupul il are in piata, sustine Adrian Teampau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#grupul TVA, #rambursare TVA , #tva