Lovitura data "Regiei Proprii": TVA zero la locuinte

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Vineri, 10 Martie 2017, ora 13:39
10717 citiri

Guvernul a comunicat ca TVA-ul ce se va aplica locuintelor cu o valoare de sub 100.000 de euro va fi zero, iar impozitul pe venitul obtinut din tranzactionarea locuintelor de asemenea.

Suma a fost astfel stabilita pentru ca aceasta masura sa se adreseze paturii de mijloc a societatii, iar ea se integreaza in politica declarata de crestere a fondului construit existent. Acesta din urma este format din locuinte mai vechi de 50 de ani, adica tocmai durata de viata a unei cladiri executata in acea perioada.

Desi marea majoritate a comentatorilor a vazut aceasta masura ca fiind populista, scopul ei este insa altul: scoaterea la lumina a tranzactiilor imobiliare ce au drept scop obtinerea de profit (caracter economic) si fiscalizarea muncii la negru.

In momentul in care TVA-ul la locuinte nu era redus la 5%, fiscalizarea acestui sector era ca si inexistenta. In acest sens s-a decis reducerea acestuia la o limita acceptabila si 5% a fost stabilita ca fiind aceasta.

In realitate, scaderea TVA-ului de la 5% la 0% nu va face decat sa aduca mai multi bani la bugetul de stat deoarece, practic, realizarea de investitii imobiliare pe persoana fizica in scop comercial nu se mai justifica din nici un punct de vedere.

Asta pentru ca poti sa deduci tot TVA-ul platit daca investitia se va face pe societate, in timp ce pentru persoana fizica neinregistrata fiscal acest lucru nu este posibil.

Pentru persoanele fizice care se aflau acum in plin proces de desfasurare al investitiilor imobiliare (ilegale) vestea este una foarte proasta: practic ei vor trebui sa vanda cu 20% mai scump din moment ce firmele pot deduce acea suma.

Scaderea impozitului pe venit este de asemenea o masura de "albire". Este vorba aici de modul in care se declarau valorile reale ale tranzactiilor imobiliare. De multe ori se faceau declaratii fictive, numai cu scopul expres de a se plati o valoare mai mica a impozitului.

Cu toate acestea, introducerea cladirilor pe circuitul fiscal va determina in cele din urma cel putin urmatoarele efecte:

  • scaderea preturilor locuintelor si a cresterii accesibilitatii;
  • acest lucru va duce la dezvoltarea sectorului constructiilor si sustinerea economiei nationale;
  • cresterea incasarilor fiscale ca urmare a angrenarii in economia vazuta a unui sector ce reprezinta o componenta de baza a economiei nationale si in care sute de mii de cetateni lucrau fara a li se plati taxele aferente.

Aceasta masura trebuie vazuta in contextul mai general de masuri: modificarile legislative facute anul trecut obliga la certificarea firmelor de executie constructii si obligativitatea folosirii de muncitori calificati. Practic acest lucru va da ajutor scolilor profesionale si liceelor tehnice, ai caror elevi vor avea locuri de munca asigurate si care pana acum nu vedeau un rationament in studiile realizate.

Cumuland cele prezentate mai sus se intrevede o reducere pana la disparitie a asa-zisei regii proprii, prin care sute de mii de muncitori lucrau la negru fara a plati o singura taxa.

Dar nu taxele ar fi problema (intr-un stat corupt poate fi o forma de patriotism sa incerci sa platesti cat mai putine taxe), insa ei nu aveau asigurari de sanatate si deloc contributii la asigurarea pentru pensie. Nu vorbim de cateva mii de romani ci de cateva sute de mii aflati in aceasta situatie.

La acest lucru adaugam si conditiile mizere, as putea spune subumane in care isi desfasurau activitatea. Ori din moment ce nu se mai permite executia in regie proprie, acestia se vor angaja si astfel statul va colecta mai multi bani din munca lor.

Si asta pentru ca principalele venituri la bugetul de stat provind din taxa pe valoare adaugata la produsele de consum (nu din constructii care avea o influenta mica), impozitele platite de salariati si angajatori pe forta de munca si accizele.

Ori practic guvernul a urmarit tocmai cresterea procentuala a unui impozit pe care se baza, respectiv cel pe munca (statul a castigat sume importante si din cresterea salariului minim prin cresterea bazei minime de impozitare).

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#TVA locuinte, #tva zero locuinte , #tva