Majorarea TVA nu a crescut preturile pe litoral

Luni, 05 Iulie 2010, ora 20:54
1426 citiri
Majorarea TVA nu a crescut preturile pe litoral

Hotelierii si patronii restaurantelor de pe litoral nu au majorat preturile, dupa ce Guvernul a stabilit ca noua cota de TVA sa fie de 24%, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin.

"Ne aflam in cel mai greu moment parcurs de economia romaneaca, va scadea cu 30-40 puterea de cumparare a romanului, ori vacanta nu este pe primul loc atunci cand ne facem bugetul in familie, nu renuntam la mancare, nu renuntam la cheltuielile pentru copil, dar s-ar putea sa luam in calcul o eventuala renuntare la vacante", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin.

"Hotelierii nu au miscat nici un pret. Pe fondul crestere de TVA am facut oferte cu fel de fel de facilitati", a precizat si Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.

Corina Martin a mai spus ca turistii care au platit avansul inainte de majorarea TVA nu trebuie sa se teama ca vor plati mai mult pentru sejur. "Intr-o agentie de turism se incheie un contract, care stipuleaza ca nu putem majora tarifele decat in cazuri de calamitati naturale. Nici nu dorim sa majoram tarifele, nici nu putem", a declarat ea.

"In acest moment cand scade atat de mult puterea de cumparare a romanului, cand se vinde atat de greu, pentru ca scaderea de 15 % este reala, nu ne punem problema sa crestem pretul la ceva ce vinde din ce in ce mai greu", a mai adaugat presedintele ANAT.

In opinia sa, criza aduce si un avantaj, si anume o oportunitate pentru destinatiile romanesti. "Este criza, avem mai putini bani in buzunar, nu stim ce vom afla maine. Vestile sunt mai greu de suportat si alegem sa ramanem acasa: e mai comod, e mai confortabil, ar fi o sansa sa putem vinde mai mult in saptamanile care urmeaza", a declarat Corina Martin.

Presedintele ANAT a mai spus ca romanii nu mai cumpara altceva decat oferte speciale, astfel incat programele derulate de ANAT vor continua.

Mai putin turisti pe litoral

In ciuda acestui lucru, numarul turistilor care isi petrec vacanta pe litoral este cu aproape 15% mai mic, in 2010, fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit ANAT, sambata spre duminica s-au inregistrat pe litoral 53.000 de turisti, "o cifra record pentru acest sezon estival". Majoritatea au ales statiunea Mamaia, la fel ca si in anii trecuti, in timp ce sudul litoralului este mai putin cautat. "Gradul de ocupare a litoralului este de 40%", a spus aceasta.

In ciuda recordului inregistrat in weekend, numarul turistilor care au viztat litoralul in acest an este cu pana la 15% mai mic, in aceasta perioada, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit declaratiilor Corinei Martin. O scadere de 10%-15% este resimtita si in statiunea Mamaia, spune presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala.

In Costinesti, gradul de ocupare nu depaseste 40%, dar acest lucru este normal pentru perioada in care ne aflam, pentru ca sesiunea la facultati nu s-a incheiat si rezultatele la bacalaureat de-abia au fost afisate, iar tinerii, clientii fideli ai statiunii, nu au avut inca timp sa ajunga.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#majorare TVA, #preturi litoral, #reducere preturi litoral , #tva