Ziare.com

Masura uitata a Guvernului Boc: Ce efecte produce supraimpozitarea economisirii

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 10:13

   

Masura uitata a Guvernului Boc: Ce efecte produce supraimpozitarea economisirii
In goana dupa banii necesari procesului de echilibrare bugetara, Guvernul Boc a redus cu 25% salariile bugetarilor, a majorat TVA de la 19% la 24% si a decis supraimpozitarea investitiilor pe termen mediu si lung (peste un an), de la 1% la 16%.

Primele doua masuri au fost reversate total sau aproape total (ar mai fi un singur punct procentual reducere a TVA, planificat pentru anul 2017).

In schimb, ultima a fost "uitata", ceea ce descurajeaza economisirea pe termen lung si o pune pe picior de egalitate cu speculatiile financiare. Asta in pofida faptului ca dezvoltarea sustenabila a tarii tine de stimularea plasamentelor pe termen mediu si lung. Plasamante de natura sa aplatizeze curba cresterilor si reducerilor de consum.

Acestea se contureaza tot mai abrupt in ultimii ani, dupa cum un guvern sau altul alege sa apese pe acceleratia exporturilor sau a consumului populatiei, pentru ca la investitii publice nu prea s-a inghesuit nimeni sa performeze.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

De aceea, ar fi necesara anularea si a ultimei dintre cele trei masuri, mai ales in conditiile in care cresterea cel putin robusta a creditarii reclama cresterea economisirii interne.

Taxarea cu 16% a castigurilor din plasamente negarantate pe termen mediu si lung nu face sens nici din perspectiva punerii lor pe picior de egalitate la nivel fiscal cu taxarea dobanzilor incasate pentru depozitele bancare, depozite care sunt garantate in limita a 100.000 de euro pe deponent si banca (concret aproape pentru toti romanii).

Reamintim ca pe parcursul anului 2009, altminteri an de criza si de cadere maxima a PIB, castigul obtinut din transferul unitatilor de fond a fost scutit de impozitare. In prima jumatate a lui 2010 s-a introdus o impozitare diferentiata, care avea sensul de a taxa de o maniera rezonabila aceste castiguri.

Astfel, daca perioada de detinere a unitatilor de fond era mai mica de un an, impozitul perceput se situa la 16%, din care 1% era retinut de societatea de administrare. Daca perioada de detinere era de peste un an, impozitul perceput era numai cel de 1% retinut de societatea de administrare. Ratiunea a prevalat doar sase luni, dupa care s-a ajuns la taxarea cu 16% indiferent de perioada de detinere a titlurilor.

Efecte: descurajarea economisirii in paralel cu explozia consumului

Iesirea din criza s-a produs, refacerea salariilor bugetarilor a avut loc si mai mult decat atat in sanatate si invatamant, taxarea marfurilor si serviciilor s-a redus inapoi spre nivelul de plecare si mai mult decat atat pentru alimente dar taxarea investitiilor personale a fost lasata ca si cum foamea de bani a bugetului a ramas valabila numai pentru economisirea personala.

Mai mult, au fost introduse si alte formalitati, de natura sa descurajeze suplimentar economisirea in fonduri private de investitii.

Chestiunea nu este una marginala, mai ales in contextul in care consumul se inflameaza pe zi ce trece, iar ritmul de crestere al cererii agregata va duce la mijlocul acestui an la un surplus fata de PIB-ul potential. Surplus de natura sa creeze presiuni in sensul afectarii echilibrelor macroeconomice, obtinute cu destula dificultate in ultimii ani.

De altfel, majoritatea romanilor nu dispun nici de sumele necesare, nici de cunostintele si nici de timpul care ar trebui sa il aloce pentru a-si dirija economiile direct catre bursa si nici nu au un consilier bancar dedicat, care sa le achizitioneze titluri de stat (la un cost redus minim recent de la 10.000 lei/titlu la "doar" 5.000 lei/titlu).

Citeste mai multe despre Masura uitata a Guvernului Boc: supraimpozitarea economisirii asemeni speculatiilor financiare. Efecte pe CursDeGuvernare.ro.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2241 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In așteptarea lui Boc...

Ori,a ministrului finanțelor din acel guvern.Fără ei,nu se poate elimina această povară ce elimină tradiționala cumpătare?

 

Mai e o masura uitata.

Supra impozitarea masinilor cu peste 2000 cmc. Erau deja supra impozitate x2 cu 2 ani inainte, si a mai venit si piticu veninos si a mai dat un X2.
Negandind ca sunt si oameni cu masini mai vechi, nu neaparat de lux, care au intre 2000- 3000 cmc. Aro are peste 3000, si i-au facut impozitul mai mare decat valoarea masinii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor