Ziare.com

Mecanismul split TVA devine complet optional

Joi, 15 August 2019, ora 07:56

   

Mecanismul split TVA devine complet optional
Mecanismul split TVA - ce presupune plata defalcata a taxei pe valoare adaugata - devine complet optional.

Ministerul Finantelor a publicat, miercuri, un proiect in acest sens.Autoritatile propun aceasta modificare dupa ce Comisia Europeana a transmis ca, in forma actuala, mecanismul incalca legislatia Uniunii si trebuie eliminat.

Pana acum, plata defalcata era obligatorie pentru societatile cu datorii la TVA si cele aflate in insolventa. Celelalte firme aveau parte de facilitati daca optau benevol pentru acest mecanism. Mai exact, era vorba de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.

Noua forma propusa de Finante arata insa ca mecanismul platii defalcate a TVA va fi aplicat numai optional de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, iar beneficiarii acestora nu vor avea obligatia de a face plata defalcata a TVA, cu exceptia acelora care au optat la randul lor pentru aplicarea mecanismului.

"Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. Persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii", se mai arata in document.

Totodata, Finantele propun ca executarea silita din contul de TVA sa se poata face atat pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cat si pentru plata altor obligatii bugetare restante.

De asemenea, proiectul include norme tranzitorii pentru iesirea contribuabililor din sistem, atat a celor care au aplicat mecanismul in mod obligatoriu, cat si a celor care au aplicat mecanismul in mod optional pe baza de facilitati, avand in vedere ca facilitatile vor fi eliminate la data intrarii in vigoare a noului mecanism.

Reamintim ca, aproape de finele anului trecut, 18.700 de firme aplicau split TVA, din care:

  • firme cu TVA restanta de plata la 31 decembrie 2017 - 8.333
  • firme cu TVA restanta de plata incepand cu data de 1 ianuarie 2018 - 3.247
  • firme sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa - 6.783
  • firme care aplica plata defalcata prin optiune - 329


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre split TVA optional split TVA
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1998 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A fost unul dintre cretinismele P$D. La fel cu mutarea

contributiilor numai la angajat, impozitul pe venitul unei gospodarii, Legea pensiilor sau taxarea bacsisului. Toate izvorate din freza repetentului Teodorovici. Chiparosul a facut toate traznaile posibile si imposibile pe spinarea contribuabilului roman, ne-a indatorat pe vreo 30 de ani cu 100 de miliarde si uite-l zambitor si odihnit cum da din el perla dupa perla, cum il ridica in slavi pe bi-infractorul Dragnea(pentru GIO P$D Dragnea este un sfant-asta-i cultura lor iar hotia e religia lor). Si nu pateste absolut nimic. Si da, el poate fi multumit, i-a mers bine, din leafa de bugetar si-a luat 6 vile in buricul Bucurestilor. Si va mirati de ce fug romanii din tara ????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor