Ministerul Finantelor clarifica modul de aplicare a platii TVA la incasare - proiect

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:08
3465 citiri
Ministerul Finantelor clarifica modul de aplicare a platii TVA la incasare - proiect

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat proiectul normelor metodologice pentru aplicarea TVA la incasarea facturii, care aduce o serie de clarificari privind persoanele excluse de la aplicarea sistemului si determinarea plafonului cifrei de afaceri.

Potrivit proiectului, pentru administrarea corecta a sistemului TVA la incasare, acesta va fi aplicat numai de persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania.

"Normele aduc clarificari importante referitoare la persoane excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare, indiferent de cifra de afaceri realizata, respectiv neplatitorii de TVA, persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal, precum si persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar care sunt stabilite in Romania printr-un sediu fix fara personalitate juridica, cum sunt sucursalele si persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar care sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA, direct sau prin reprezentant fiscal", se arata in documentul ministerului.

Determinarea cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei se realizeaza pe baza datelor raportate in deconturile de TVA, pentru a simplifica atat pentru contribuabili cat si pentru organele fiscale calculul acestei cifre.

"Deoarece utilizarea facturarii electronice poate ajuta intreprinderile sa reduca costurile si sa fie mai competitive, actualele cerinte de TVA privind facturarea electronica se revizuiesc pentru a indeparta sarcinile existente si barierele din calea utilizarii sistemului.

Facturile pe suport de hartie si facturile electronice vor fi tratate in acelasi mod, iar povara administrativa privind facturarea pe suport de hartie ar trebui sa nu creasca. Prin norme se pune accent pe faptul ca facturile trebuie sa reflecte livrarile reale si, prin urmare, ar trebui garantate autenticitatea, integritatea si lizibilitatea acestora", se mai arata in document.

Autenticitatea si integritatea facturilor electronice pot fi garantate prin utilizarea anumitor tehnologii existente, precum schimbul electronic de date (EDI) si semnaturile electronice avansate. Cu toate acestea, avand in vedere ca exista si alte tehnologii, persoanelor impozabile nu ar trebui sa li se impuna utilizarea niciunei tehnologii de facturare electronica speciala, se mai spune in proiect.

Normele mai aduc clarificari privind:

- aplicarea prevederilor din lege referitoare la operatiunile excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare in cazul persoanelor care aplica sistemul;

- regulile privind intrarea/iesirea din sistemul TVA la incasare precum si inregistrarea/radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare;

- stabilirea datei platii/incasarii operatiunilor in cazul in care plata nu se face in mod obisnuit, prin transfer bancar sau in numerar, ci prin compensare, utilizarea unor instrumente de plata de tip transfer-debit precum cecul, cambia si biletul la ordin, plata in natura, stingerea datoriei ca urmare a cesiunii de creante;

- norme privind ajustarea bazei de impozitare a TVA in situatia livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care se aplica sistemul TVA la incasare in cazul unor situatii precum: refuzuri totale sau partiale privind cantitatea, calitatea sau preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, acordarea de rabaturi, remize, risturne si alte reduceri de pret, atunci cand nu este achitata toata contravaloarea bunurilor/serviciilor la data respectiva etc.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#plata TVA incasare norme, #plata TVA proiect Finante, #plata TVA incasare beneficiari , #tva