Painea speciala, mai accesibila populatiei dupa reducerea TVA

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 15:13
3973 citiri
Painea speciala, mai accesibila populatiei dupa reducerea TVA

Unul din efectele pozitive ale scaderii TVA in cazul painii, de la 24% la 9% este si faptul ca anumite tipuri de paine, cele mai scumpe, pot fi cumparate la preturi mult mai mici. In plus, scaderea pretului painii inseamna si unele mici economii pentru consumatori.

Astfel, consumatorii spun ca "painile speciale (mai scumpe) au devenit mai accesibile", putandu-si permite acum sa cumpere paini care inainte costau 5 sau 6 lei la preturi de 4 - 4,5 lei.

In ceea ce priveste economiile pe care le putem face, sa luam ca exemplu o familie care cumpara cate doua paini pe zi, timp de 30 de zile. Daca inainte painea simpla era 1 leu, acum pretul acesteia este 0,9 lei.

Inainte, pentru o luna de 30 de zile, familia respectiva aloca lunar 60 de lei pentru paine. La un pret de 0,9 lei, familia respectiva aloca acum 54 de lei lunar, ceea ce inseamna o economie de 6 lei sau sase paini.

In cazul unei paini de grau integral de la Vel Pitar, pretul acesteia inainte de 1 septembrie era de 3,79 lei, iar acum costa 3,34 lei. Daca o familie cumpara o astfel de paine in fiecare zi, inainte platea in total 113,7 lei pe luna.

Dupa reducerea TVA, familia respectiva va plati 100,2 lei pe luna (daca presupunem ca luna are 30 de zile). Prin urmare, economia care se face este de 13,5 lei sau patru paini de grau integral.

Desi reducerea TVA la paine a fost elaborata ca o masura destinata producatorilor, care platesc aceasta taxa, una dintre consecintele ei este reducerea pretului de achizitionare a painii. Reducerea pretului painii este lasata insa la alegerea producatorilor si comerciantilor.

De la 1 septembrie, data la care s-a aplicat reducerea TVA, pretul painii a scazut cu 15% - 25%, declara presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

Cum s-a reflectat aceasta masura in randul producatorilor si comerciantilor? 71% dintre producatori si 82% dintre comercianti au scazut pretul painii, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, justificand aceasta afirmatie prin realizarea unui studiu, publicat in data de 4 septembrie.

Studiul a inclus o comparatie intre pretul painii inainte de reducerea TVA (30 august) si dupa reducerea TVA (2 septembrie) si s-a bazat pe verificarile Garzii Financiare atat in magazine mari, precum hypermarketurile si supermarketurile, cat si in magazine mici de panificatie sau magazine de cartier.

Au fost preluate data de la 304 operatori economici din 36 de judete, concluzia fiind ca majoritatea agentilor comerciali au scazut pretul painii incepand cu data de 1 septembrie.

Vel Pitar si Carrefour au fost printre primii care au anuntat reducerea preturilor, incepand cu 1 septembrie.

Ordonanta Guvernului nr.16/2013 care prevede reducerea TVA la paine, produse de panificatie, faina si grau de la 24% la 9% se aplica pe intreg lantul de comercializare, dar numai pentru faina, paine si alte produse de panificatie care nu sunt umplute cu crema. In plus, acestea trebuie sa fie produse in Romania, au explicat reprezentantii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare, in cadrul unei conferinte.

In cazul produselor de panificatie umplute cu crema sau fructe, precum cozonaci sau croisante, se aplica TVA de 24%. TVA de 9% se aplica doar in cazul producatorilor autorizati.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#TVA paine, #reducere TVA paine, #scadere pret paine , #tva