Piperea: Majorarea TVA nu ar trebui suportata de cei care si-au luat masina in iunie

Marti, 20 Iulie 2010, ora 15:59
2203 citiri
Piperea: Majorarea TVA nu ar trebui suportata de cei care si-au luat masina in iunie
Foto: Arhiva

Persoanele care si-au achizitionat un autoturism in luna iunie si au platit un avans sau au primit o factura fiscala cu TVA-ul la valoarea de 19% nu vor putea fi obligate sa suporte majorarea acesteia, in ciuda oricarei clauze contractuale contrare, sustine Gheorghe Piperea, membru al Comisiei pentru o noua Constitutie.

"Distribuitorii de autoturisme se hazardeaza in a da raspunsuri cu valoare de adevar in ceea ce priveste plata TVA-ului de catre cumparatori. Astfel, acestia profita de pozitia de superioritate conferita de contractul de vanzare-cumparare a autoturismelor, un contract de adeziune, si, mai mult, profita de pasivitatea ce se instaleaza din ce in ce mai profund in societatea romaneasca, mai ales in privinta realizarii drepturilor", sustine Piperea, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Intre timp, Ministerul Finantelor Publice a emis precizari relative la modul in care se achita TVA-ul modificat la 24%.

Potrivit precizarilor, in cazul in care s-a emis o factura ce prevedea un TVA de 19% sau s-a platit un avans cand TVA-ul avea aceasta valoare, cumparatorul autoturismului nu va putea fi obligat sa plateasca diferenta de 5%, solicitarea platii cresterii de taxa fiind contrara legii.

"Chiar si o prevedere contractuala in acest sens este ilegala deoarece doar legea poate prevedea contributii fiscale,dar nu si conventia partilor (conform art. 56 din Constitutie). De altfel, o interpretare contrara ar duce si la o situatie nedreapta in relatia distribuitor - finantator - utilizator intrucat ar urma ca diferenta de 5% sa profite distribuitorului de autoturisme, sub pretextul cresterii TVA-ului", adauga specialistul.

O clauza este abuziva daca nu a fost negociata direct cu consumatorul si prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Clauzele abuzive cuprinse in contract nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula in continuare, cu acordul consumatorului, dar fara clauza abuziva.

Conform proiectului de Hotarare, in ceea ce priveste ratele de leasing, pentru rata de leasing avand data scadenta pentru efectuarea platii in luna iunie 2010 se aplica cota de TVA de 19%, iar pentru rata de leasing avand data scadenta in luna iulie 2010 se va aplica cota de TVA de 24% .

In concluzie, persoanele care si-au achizitionat un autoturism in luna iunie si au platit un avans sau au primit o factura fiscala cu TVA-ul la valoarea de 19% nu vor putea fi obligate sa suporte majorarea acesteia, in ciuda oricarei clauze contractuale contrare.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#TVA masini, #leasing masini, #TVA marit , #tva