Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 12:39
5995 citiri
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%
Foto: Arhiva / Guvern

Ministrul de Finante, Darius Valcov, a prezentat, miercuri, in sedinta de guvern modificarile pe care le propune la Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, in baza carora premierul Ponta anunta ca de la 1 ianuarie 2016 TVA va scadea la 20%, iar la alimente va fi de doar 9%.

"In baza tuturor reglementarilor pe care le introducem, cota generala de TVA va scadea la 20% si cota pentru produse alimentare de baza la 9%", a anuntat premierul la inceputul sedintei de guvern.

Seful Executivului i-a cerut ministrului de Finante sa prezinte "schematic" Guvernului noile coduri fiscale, iar ulterior sa discute cu parlamentarii si cu mass-media.

"Astazi este o prima prezentare, aveti la dispozitie o luna de zile. Mergeti in comisiile de specialitate (...) sa adoptam aceste noi coduri pana la sfarsitul sesiunii si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016", a precizat premierul Ponta.

Seful Executivului a spus ca in acest fel "oamenii vor avea timp sa se invete cu noile reguli fiscale", iar acestea "vor fi mai simple si vor indrepta aberatiile" existente.

Victor Ponta i-a cerut insistent ministrului de Finante sa prezinte noile coduri in presa, cu rabdare.

"O televiziune evazionista va va certa orice propuneti. Daca ei nu platesc de 3 ani jumatate, se vor opune", a mentionat premierul in context, fara sa spuna explicit la ce televiziune se refera.

Ce prevad noile coduri fiscale

La randul sau, ministrul de Finante Darius Valcov a subliniat inca de la inceput ca sunt avute in vedere "peste 600 de modificari si completari" la codul fiscal si codul de procedura fiscala, precum si faptul ca ele reprezinta "viziunea pentru anul 2030".

Printre propunerile pe care le face Executivul se numara introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016, precum si introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2017, se urmareste reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% si reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5%.

Guvernul Ponta mai doreste cote de impozitare diferentiate pentru firme, in functie de numarul de salariati: 1% pentru microintreprinderile cu 2 sau mai multi salariati, 3% pentru microintreprinderile cu un singur salariat si 3% + 1.530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Darius Valcov a mai explicat ca frauda fiscala din TVA a fost mai mare dupa majorarea taxei, iar Romania se afla in prezent pe locul 5 in UE ca nivel al TVA, urmand sa ajunga sub medie dupa scaderea TVA la 20%.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Ponta scadere TVA 20, #TVA 9 alimente , #tva