Reducerea TVA: Care sunt pasii care trebuie urmati de Guvern

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 09:09
3147 citiri
Reducerea TVA: Care sunt pasii care trebuie urmati de Guvern
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Pentru ca taxa pe valoare adaugata (TVA) sa poata fi redusa la 19%, trebuie urmati mai multi pasi.

Alin Chitu, tax partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a explicat pentru Ziare.com care sunt acestia.

Reducerea TVA in 2015, realitate sau utopie?

Primul pas ar fi intarirea capacitatii de administrare a aparatului fiscal, atat in aria controlului (adica colectam folosind forta), cat si in partea de asistenta a contribuabililor (prin care ajutam contribuabilii sa isi indeplineasca obligatiile cat mai usor).

"Pentru intarirea capacitatii administrative este nevoie atat de resurse financiare prin achizitia unor instrumente informatice moderne, dar mai ales de capital uman de calitate (a se citi motivat si bine pregatit) ", ne-a spus specialistul.

Cand colectarea s-a imbunatatit, urmeaza pasul al doilea, si anume scaderea cotelor de impozitare.

"Adica relatia cauza-efect trebuie privita corect, in sensul in care scaderea taxelor sa fie mai degraba generata de o mai buna colectare a acestora. Ca un exemplu, ar fi mult mai usor de absorbit in buget o reducere a cotelor pentru anumite produse, si anume pentru carne - similar masurilor implementate pentru produse de panificatie", a explicat Alin Chitu.

"Pentru a se asigura de faptul ca masura de reducere a cotei duce la cresterea fiscalizarii din domeniu, autoritatile fiscale ar trebui sa impuna in contrapartida instrumente moderne de control cum ar fi cele de trasabilitate", considera acesta.

De exemplu, la ambalarea produsului, producatorul va aplica un timbru cu un cod care poate fi citit prin aplicatii mobile instalate pe orice telefon modern. Cu ajutorul timbrului si al unui soft instalat pe orice telefon modern, fiecare agent economic va inregistra pe lant miscarea bunurilor.

Fara a mai fi nevoie sa faca un control anevoios al documentelor contabile, inspectorii pot verifica intregul lant de distributie in cateva secunde. Daca aplicatia arata ca respectivul produs nu are ce cauta la agentul economic unde a fost citit codul de bare, au fost identificate premisele unei fraude.

Ducand rationamentul mai departe, daca ne referim la industria carnii, guvernantii, in negocierile cu producatorii si procesatorii din aceasta industrie privind o reducere a cotei de TVA, ar putea impune la pachet si masura trasabilitatii produselor.

"Cu alte cuvinte, suntem de acord ca aveti nevoie de cota redusa si suntem de acord ca o astfel de masura poate duce la scaderea fiscalitatii, dar daca sunteti contribuabili corecti, atunci trebuie sa ne ajutati in implementarea unui sistem de control modern si rapid de verificare a premiselor pentru care sunt introduse astfel de facilitati", a incheiat Alin Chitu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#etape reducere TVA, #reducere TVA 19, #reducere TVA , #tva
Comentarii