Scade TVA in 2015?

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 07:43
9103 citiri
Scade TVA in 2015?

Presedintele ales Klaus Iohannis scria in programul lansat in campanie ca reducerea TVA la 19% reprezinta "o prioritate absoluta". Mai mult, ministrul Bugetului, Darius Valcov, a spus saptamana aceasta ca bugetul pe 2015 ar putea contine masuri de relaxare fiscala, printre care scaderea TVA la anumite produse sau chiar o reducere generala.

Pe de alta parte, producatorii de carne sustin ca, daca nu va fi scazuta TVA, ei nu vor rezista presiunii facute de carnea din import ajunsa pe piata romaneasca dupa embargoul impus de Rusia ca raspuns la sanctiunile Occidentului aplicate dupa anexarea Crimeii.

Patronatele avertizeaza: Daca Guvernul nu scade TVA la carne, dam faliment!

In aceste conditii, Ziare.com a analizat posibilitatea ca in 2015 sa poata fi aplicata o reducere a TVA.

Cadrul fiscal

Incasarile din TVA reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru bugetul statului (aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin din aceasta sursa).

In acelasi timp, potrivit unor evaluari ale Comisiei Europene, evaziunea din zona de TVA in Romania este cea mai mare din Uniunea Europeana.

"Practic, tara noastra nu colecteaza decat 58% din veniturile de TVA care i s-ar cuveni, iar faptul ca practica o cota de TVA de 24%, printre cele mai mari din Uniunea Europeana, reprezinta o tentatie sporita pentru evazionisti", a declarat Daniel Anghel, partener PwC Romania, specializat in consultanta fiscala, pentru Ziare.com.

Consiliul Fiscal estima nivelul evaziunii fiscale in Romania in 2012 la aproape 14% din PIB, iar 8,3% o reprezinta evaziunea din zona de TVA. De asemenea, institutia arata ca, daca rata nominala de TVA este de 24%, rata efectiva de colectare a fost in 2013 de doar 13,5%.

"Prin urmare, in principiu, daca va fi corelata cu masuri sustinute si coerente de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a gradului de colectare, reducerea cotei de TVA ar putea sa aiba efecte pozitive, nu doar prin stimularea consumului, dar si din perspectiva cresterii gradului de colectare si a conformarii voluntare", a adaugat specialistul.

E posibila o reducere graduala a TVA?

Insa, avand in vedere ca spatiul fiscal pentru anul viitor trebuie sa raspunda unor provocari foarte mari, am luat in calcul o abordare graduala a reducerii TVA.

"Pe modelul reducerii TVA la produsele de panificatie, Romania ar putea incerca sa introduca astfel de cote mai mici si pentru alte categorii de produse de baza, indeosebi cele pentru care nivelul evaziunii fiscale este ridicat (carne, zahar etc.) ", a opinat Daniel Anghel.

Totusi, trebuie tinut cont si ca in 2015 se va resimti impactul reducerii CAS cu 5% la angajator, iar Romania si-a asumat fata de Comisia Europeana si institutiile financiare internationale obligatia de a reduce deficitul bugetar la 1% din PIB anul viitor.

"Vorbim deci de un efort bugetar foarte mare si este greu de crezut ca Romania isi va putea permite o reducere a cotei standard de TVA", a incheiat acesta.

TVA de 21% de la 1 ianuarie si de 19% de la 1 iulie 2015?

George Niculescu, specialist taxe, sustine ca, avand in vedere doza de optimism existenta in societatea noastra la aceasta data, se poate miza pe o relaxare fiscala importanta in 2015.

"In acest moment, din TVA nu se incaseaza mai mult de 55%, ceea ce presupune ca, daca incasarile ar fi de 100%, un TVA de 13% ar fi suficient. Totusi, este dificila scaderea TVA la 19%, incepand cu 1 ianuarie 2015, dar un TVA de 20% - 21% este perfect posibil, ar presupune o crestere la 65% a gradului de incasare", a declarat acesta pentru Ziare.com.

De asemenea, el considera ca tara noastra ar putea aplica o reducere a TVA pana la 19% de la 1 iulie, odata cu rectificarea bugetara.

"Mai mult, cred ca o aplicare a sistemului de taxare inversa intre companiile inregistrate in scopuri de TVA pentru toate operatiunile supuse TVA ar aduce mai mult cash in economia noastra atat de subrezita in ultimii 5 ani", a punctat specialistul.

TVA de 19% in 2015, o utopie?

Alin Chitu, tax partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, sustine ca diminuarea cotei de TVA la 19% va avea un singur efect absolut cert: va crea o presiune nesustenabila in viitorul apropiat.

"Exista voci care prefigureaza o crestere imediata a nivelului de colectare, insa nimeni nu mentioneaza care vor fi masurile de crestere a colectarii. Empiric, una dintre afirmatiile din spatiul public este ca eficienta colectarii va creste prin conformarea voluntara.

In limbaj colocvial: daca TVA scade cu 5% incepand de maine, atunci spalatoria din colt imi va emite bon fiscal, intrucat patronul va considera ca nu mai merita sa faca evaziune fiscala cu o cota atat de mica. Insa eu nu cred ca o cota redusa va duce imediat la o explozie a conformarii voluntare", a explicat specialistul pentru Ziare.com.

O alta teorie sustine ca o cota de TVA redusa la 19% ar diminua atractivitatea fraudei de tip carusel. "Pe romaneste, cei care obtin in mod fraudulos rambursari de TVA vor obtine procentual sume diminuate cu 20% (5/24). Aceasta afirmatie poate avea o sustinere in practica, insa totusi efectele vor fi reduse", a adaugat acesta.

Si ajungem la partea dureroasa a problemei, anume capacitatea institutionala a aparatului fiscal. "Gradul de colectare este atat de redus in comparatie cu celelalte tari europene, incat imbunatatirea colectarii se poate face si fara a reduce cota de TVA. Daca realizam o analiza riguroasa, parafrazand o expresie la moda zilele acestea, lucrurile ar trebui sa se faca pas cu pas", considera Alin Chitu.

Reducerea TVA: Care sunt pasii care trebuie urmati de Guvern

"Abia in momentul in care resursele bugetare sunt asigurate la un nivel vital, se va putea vorbi de o reducere a cotei TVA. In orice caz, bugetul 2015 nu are cu siguranta asigurate veniturile vitale, astfel ca o reducere la 19% anul viitor este, mai degraba, o utopie", a incheiat specialistul.

Ce spun politicienii

  • "In planul politicilor de relaxare fiscala si in perspectiva apropiata a guvernarii dreptei romanesti, pentru mine, reprezinta o prioritate absoluta revenirea TVA la 19%, intrucat relaxarea fiscala va duce nu doar la imbunatatirea colectarii veniturilor si a sustenabilitatii finantelor publice, ci mai cu seama la cresterea economiei si a nivelului de trai al romanilor", scria presedintele ales Klaus Iohannis in programul sau prezidential.
  • Ministrul pentru Buget, Darius Valcov, a spus, luni, ca, "datorita unui grad de colectare mai bun preconizam ca vom putea face linistiti bugetul, ne gandim chiar la masuri de relaxarea fiscala, putem sa ne gandim inclusiv la reducerea TVA", fara sa dea detalii despre alte masuri posibile. "In urma negocierilor cu FMI, este posibil sa reducem TVA la anumite produse sau general", a adaugat el.

Noutati despre bugetul pe 2015: Guvernul se gandeste la o reducere generala a TVA

Alin Chitu observa insa ca, din punct de vedere institutional, presedintele Romaniei nu are atributii privind politica fiscala. "Cu alte cuvinte, presedintele nu detine parghiile necesare adoptarii unei asemenea decizii in plan fiscal, cum ar fi cea de reducere a TVA la 19%", arata acesta.

De asemenea, el atrage atentia ca atributiile ministrului Bugetului vizeaza politicile bugetare, nicidecum cele fiscale, prin urmare canalul oficial sau credibil prin care ar trebui transmise mesaje de tipul implementarii unor asemenea masuri ar trebui sa fie ministrul Finantelor Publice.

"Faptul ca ministrul Bugetului emite pozitii in domeniul impozitelor arata abordarea gresita in care nevoile bugetare sunt cele care determina masurile fiscale si nu invers", a incheiat Alin Chitu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#efecte reducere TVA, #reducere TVA 2015, #reducere TVA , #tva