Ziare.com

Romania, codasa in UE la incasarea TVA

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 23:09

   

Romania, codasa in UE la incasarea TVA
Romania a inregistrat, in 2012, cel mai mare deficit de incasare a taxei pe valoare adaugata (TVA) dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), anume 44% din veniturile preconizate (8,8 miliarde de euro).

Comisia Europeana a estimat ca, in urma cu doi ani, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din veniturile din TVA, din cauza nerespectarii legislatiei sau a necolectarii acestei taxe.

Aceasta suma reprezinta 16% din veniturile totale din TVA preconizate de cele 26 de state membre.

Studiul privind deficitul de incasare a TVA-ului, publicat pe site-ul Comisiei Europene, prezinta datele referitoare la diferenta dintre valoarea TVA-ului datorat si suma efectiv colectata in 26 de state membre in 2012.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"El este in esenta un indicator al eficacitatii - sau al ineficacitatii - masurilor de asigurare a respectarii legislatiei privind TVA si a masurilor de conformare la legislatia privind TVA, in intreaga UE. Datele prezentate azi arata ca mai sunt multe de facut. Statele membre nu isi pot permit sa piarda venituri de o asemenea amploare.

Ele trebuie sa creasca presiunea si sa ia masuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, in ceea ce o priveste, se concentreaza in continuare pe reformarea fundamentala a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient si mai greu de fraudat", a declarat Algirdas Semeta, comisarul pentru fiscalitate.

Explicatii

Deficitul de incasare a TVA-ului este diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si veniturile din TVA efectiv colectate de catre autoritatile nationale.

In timp ce neconformarea contribuie, cu siguranta, in mod semnificativ la acest deficit de venituri, deficitul de incasare a TVA-ului nu se datoreaza numai fraudelor.

El este determinat, printre altele, si de falimente si insolvente, de erori statistice, de plati intarziate si de evitarea platii TVA-ului fara a incalca legislatia.

Situatia din Europa

In 2012, cele mai mici deficite de incasare a TVA-ului au fost inregistrate in Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) si Luxemburg (6%).

La polul opus se afla Romania (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) si Lituania (36%).

Unsprezece state membre si-au diminuat deficitul de incasare a TVA-ului intre 2011 si 2012, in timp ce in alte 15 s-a constatat o crestere.

Grecia a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire intre 2011 (9,1 miliarde de euro) si 2012 (6,6 miliarde de euro), desi continua sa fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de incasare a TVA-ului (33%).

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1149 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta-i culmea,

sa incasezi TVA in Romania.Pana si in Togo e mai lesne de incasat.
Aceasta himera,numita tva,nu ajunge la buget din urmatoarele cauze;
1-afaceristul mioritic,numit pompos patron,de tva-ul romanesc il doare la basca ca are 20 de firme,si trece facturile LEGAL,cu tva cu tot,de la firma de facut ingrasaminte,la aia care vinde ingrasamintele,la aia care ii inchiriaza elicopterele lui,samd,si la sfarsitul anului tva-ul e pe drum si mai incaseaza de la stat tot el.
2.Multinationalele isi baga picioarele in tva-ul romanesc si il platesc doar daca doresc ca de fapt toate inregistrarile in contabilitatea lor sunt considerate importuri deci adio tva.
3.Guvernul reesaloneaza plata tva-ului dupa clientii politici,ca altfel nu exista motiv de reesalonari.
4.Pe evazionisti,cam 40 la suta ii doare la stanga de tva-ul pomenit.
Asa ca adios tvaos.

 

Prin marirea absurda a tva au rentabilizat afacerile la negru!

TVA-ul urias din Romania nu se justifica economic, statul nu are dreptul si justificarea sa ia 24% din veniturile romanilor, e pur si simplu frauda!
Astea sunt calculele lui basescu, ale lui boc, GRESITE si fara nici o baza in economia reala!
Au marit tva si acu e foarte rentabil sa faci afaceri la negru, ai profit asigurat de 40%


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor