Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017

Joi, 20 August 2015, ora 08:55
8908 citiri
Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii vor primi mai multi bani, potrivit unei decizii a Guvernului condus de Victor Ponta, care a sacrificat un punct procentual de la scaderea TVA. Problema este ca economia nu suporta concomitent o scadere semnificativa a taxelor, prin noul Cod Fiscal, si o crestere a lefurilor in aparatul bugetar.

Premierul a anuntat o majorare salariala de 25% pe an in sectorul public de sanatate pana in 2017, pentru care a estimat un impact bugetar de 1,7 miliarde lei pe an (sau 0,2% din PIB). Prima crestere ar fi programata in octombrie.

Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta

Sectorul educational a venit cu doleante similare, iar alte categorii de salariati din mediul public ar putea urma avand in vedere flexibilitatea crescuta a Guvernului inaintea alegerilor din 2016, remarca analistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Pe langa profesori, si politistii au cerut sa aiba parte de acelasi tratament ca medicii.

De ce sa aiba salarii majorate doar medicii? Argumentele profesorilor care ameninta cu boicotarea anului scolar

Si politistii vor salarii mai mari: Pentru ce si-a riscat viata agentul lovit cu masina de un sofer turc?

Dar de unde are Guvernul bani pentru aceasta majorare?

Premierul a facut o concesie in ceea ce priveste proiectul de Cod Fiscal pentru 2016, cerand o revenire la planurile initiale care prevedeau o taiere a TVA cu 4 puncte procentuale anul viitor, nu cu 5%, ceea ce ar duce la economii la buget.

S-a schimbat schimbarea: Ponta anunta TVA de 20%. S-a inteles cu Iohannis si Isarescu (Video)

Practic, impactul acelui procent de la scaderea TVA echivaleaza cu suma prognozata pentru cresterea salariilor medicilor. Iar acest lucru e "tradat" tocmai de declaratiile guvernantilor.

Insa analistii trag cateva semnale de alarma. De exemplu, profesorul universitar Bogdan Glavan ataca grupurile de interese, care "decid soarta tuturor".

"Ieri - minerii, azi - medicii, maine - agricultorii. Romania nu poate merge inainte in acest fel, ne furam singuri caciula. Oare ce este atat de greu de inteles ca, daca nu ne unim toti impotriva politrucilor, nu vom avea decat de pierdut toti, pe termen lung?

Oare costa atat de mult sa iti pui interesul personal putin, macar putin mai prejos decat interesul colectiv? Scaderea impozitelor este in beneficiul tuturor, dar medicii au ales sa acorde prioritate propriului beneficiu. In aplauzele multor analisti, chiar sustinatori ai 'dreptei'", a scris pe Facebook Bogdan Glavan.

Ce alte riscuri mai exista

Analistii ING Bank, in nota remisa Ziare.com, sustin ca exista tot mai multe sanse, in contextul discutiilor privind majorarile salariale in mediul bugetar, ca deficitul sa ajunga in 2016 la 3,3% din PIB, depasind tinta prevazuta in tratatele europene.

Mai mult, "aceste evenimente sunt negative pentru pietele locale si ar trebui sa aiba un efect negativ asupra leului", au mai punctat specialistii.

Pe de alta parte, economistul Florin Citu sustine ca amanarea Codului Fiscal si majorarea salariilor bugetarilor afecteaza mediul privat.

"Prima victima a cresterilor salariale din sectorul bugetar: TVA la 20% in loc de 19%.

Daca am fi avut Codul Fiscal promulgat, poate era o crestere salariala doar cu 10%. Amanarea promulgarii Codului Fiscal permite cresteri de salarii si amanarea sau eliminarea reducerilor de taxe.

Noi, cei din sectorul privat, vrem sa multumim celor care au amanat promulgarea Codului Fiscal si au salvat economia. Asa o sa avem o viata mai usoara. Ne ar fi fost greu sa ne obisnuim cu taxe mai mici", a scris, ironic, pe Facebook Florin Citu.

Salariile bugetarilor, micsorate in 2017

Cresterile de salarii in sectorul bugetar nu sunt sustenabile, sustine analistul Dragos Cabat, daca se vor aplica de la 1 ianuarie 2016 toate masurile cuprinse in actualul proiect al Codului Fiscal, concomitent cu majorarea lefurilor.

"Codul Fiscal e prima mare problema. Iar, odata ce oamenii au vazut ca se reduc taxele, s-au apucat sa ceara si ei salarii mai mari. Am vazut ca, daca au cerut unii bugetari, au inceput dupa aceea sa ceara toti. Problema este ca majorarea nu e sustenabila din punct de vedere economic", a explicat acesta, pentru Ziare.com.

Se intoarce roata? Va creste din nou TVA in cativa ani? Ce nu ne spune Guvernul Interviu

El mai sustine ca anul viitor este unul electoral, asa ca politicienii nu vor lua masuri drastice, insa starea economiei se va agrava, astfel ca 2017 va debuta fie cu taierea salariilor bugetarilor, fie cu cresterea taxelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#majorare salarii medici reducere TVA, #efecte salarii medici , #tva