Sistemul TVA la incasare devine optional - afla de cand si in ce conditii

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 16:40
9865 citiri
Sistemul TVA la incasare devine optional - afla de cand si in ce conditii
Foto: business24.ro

Sistemul TVA la incasare devine optional incepand cu data de 1 ianuarie 2014, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/ 2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 19 decembrie, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Sistemul de TVA la incasare, care se aplica de la 1 ianuarie 2013, presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Conform prevederilor anterioare ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2013 doua categorii de contribuabili aplicau obligatoriu acest sistem de TVA - persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic.

Prin OUG 111/2013 se instituie optiunea privind aplicarea sistemului TVA la incasare pentru persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.

Potrivit site-ului Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare vor proceda astfel - pot continua aplicarea sistemului TVA la incasare, fara depunerea vreunei notificari, daca sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz in care se considera ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului.

De asemenea, pot solicita oricand in cursul anului 2014 sa fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prin depunerea unei notificari la organele fiscale competente, chiar daca sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare (Aceasta prevedere nu se aplica in situatia persoanelor impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal in cursul anului 2014 si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, care sunt obligate sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la finele anului 2014, cu exceptia cazului in care depasesc plafonul de 2.250.000 lei).

Tot ele au obligatia sa depuna la organele fiscale competente pana la data de 25 ianuarie 2014 o notificare in situatia in care au depasit plafonul de 2.250.000 lei, in ultima perioada fiscala a anului 2013, in vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Unitatile fiscale competente opereaza radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Pana la data radierii persoanele impozabile trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare.

Atat in cazul persoanelor impozabile care continua aplicarea sistemului TVA la incasare, cat si al celor care ies din sistem, pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum si pentru facturile emise inainte de aceasta data, in situatia in care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii totale sau partiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate.

Cel putin un an in acest regim

Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Cine NU poate opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare

Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare: persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8) din Codul Fiscal; persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 125 alin. (2) lit. a) din Codul Fiscal; persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei; persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.

Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei, livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA, operatiunile supuse regimurilor speciale, livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului.

Notificare pana la 25 ianuarie

Persoana impozabila care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#TVA la incasare optional, #TVA la incasare conditii, #TVA la incasare 2014 , #tva