Sorin Minea: Daca TVA ar scadea si evazionistii ar disparea

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 07:45
1676 citiri
Sorin Minea: Daca TVA ar scadea si evazionistii ar disparea

TVA redusa la produsele alimentare ar duce clar si la scaderea preturilor si, totodata, ar fi cea mai eficienta masura de combatere a evaziunii fiscale din domeniu, sustine Sorin Minea, presedinte al grupului Angst.

"Daca TVA scade la toata gama de produse dintr-o categorie, piata neagra dispare. Piata neagra nu poate sa functioneze fara TVA, ea traieste din TVA. Daca s-ar scadea TVA cu 19% la carne si preparatele din carne, eu as reduce preturile in magazinele mele cu 19%, a doua zi.

Magazinul de langa mine, care e la negru, n-ar putea sa faca acest lucru fiindca el traieste din diferenta de TVA. Practic, evazionistii ar disparea", a declarat Minea, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.

Totodata, daca TVA ar scadea la 5%, asa cum au votat marti din greseala deputatii, preturile ar putea scadea cu pana la 20%, iar vanzarile ar putea creste cu pana la 50%.

"(O scadere a TVA la alimente de baza la 5%, n.red.) ar insemna o ieftinire a produsului final cu minim 15% si maxim 20% si o marire a vanzarilor cu 20%, poate chiar 50%. Formularea legii este destul de vaga si s-ar putea sa duca la altceva, nu la o ieftinire.

Sintagmele folosite sunt gresite. Ma deranjeaza sintagmele "carne proaspata", "lapte de consum" si "paine", care sunt foarte vagi si ar putea duce la o perturbare a pietei. Acest termen de 'carne' eu nu-l cunosc, nu stiu ce inseamna. Sintagma folosita in toata comunitatea e 'carne si preparate din carne'. Nu poti sa ieftinesti la jumatate si la cealalata jumatate sa mentii pretul, pentru ca dereglezi piata. Practic, nu ieftinesti nimic.

Daca luam sintagma 'lapte de consum', ne dam seama ca si acela e de mai multe feluri. Acesta ar fi mai ieftin ca toate celelalte, datorita TVA-ului. In rest, iaurtul si branza de vaci ar fi mai scumpe.

S-ar putea sa se incurajeze evaziunea fiscala si sa nu se obtina efectul scontat de scadere a pretului la alimente. Cel care a propus legea nu a stapanit termenii pe deplin", a mai spus Minea.

Citeste mai multe declaratii ale lui Sorin Minea pe Business24.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#TVA scazut alimente baza, #scadere preturi alimente TVA, #evaziune fiscala TVA , #tva