TV Ziare.com: Cota unica de 16 la suta a dat gres. Ce putem face acum?

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 18:05
2351 citiri
TV Ziare.com: Cota unica de 16 la suta a dat gres. Ce putem face acum?
Foto: Ziare.com

Cota unica de impozitare de 16 la suta a fost un esec, iar Guvernul ar trebui sa se intoarca la sistemul vechi, este de parere Marius Bota, vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat.

"Daca ar fi fost cu 1 - 3 procente mai mare, puteam vorbi de alte sume si alte incasari. Dar, dupa cum ni se confirma azi (miercuri - n.red.), taxa unica de 16% a fost un esec si gandesc sa se reintroduca o taxare progresiva, sa revina la sistemul vechi de impozitare", a declarat Bota, la TV Ziare.com.

"Trebuie sa ne hotaram. Daca accepta sa recunoasca public si oficial ca sistemul cu 16 la suta a fost un esec, ne reintoarcem la sistemul vechi si ne dau dreptate, pentru ca noi l-am sustinut in 2004", a adaugat senatorul din partea aliantei PSD+PC.

Surse din Ministerul Finantelor: TVA de 22%, de la 1 iulie sau 1 ianuarie

Potrivit spuselor sale, in 2004, partidul de la guvernare a vandut romanilor "o iluzie", care nu a avut efecte in colectarea banilor la bugetul de stat, iar, dupa 6 ani, tara a ajuns in faliment.

Bota nu este de acord cu marirea taxelor si impozitelor sustinand ca, in primul rand, ar trebui reduse drastic cheltuielile din sistemul bugetar.

"Exista atatea cheltuieli care ar putea fi diminuate, astfel incat Romania nu ar mai avea probleme, nu ar avea nevoie de niciun imprumut, nici de pe piata internationala, nici de pe cea interna. Guvernul ar putea trai bine-mersi si ar putea sa-si faca politicile, avand bani suficienti", a spus Bota.

De unde pot fi facute reduceri?

Vicepresedintele Comisiei de buget din Senat este de parere ca reducerile ar putea fi facute, pentru inceput, prin taierea delegatiilor, despre care spune ca sunt folosite drept sistem de premiere: daca ai rezultate bune, beneficiezi de delegatii in diverse locuri, la conferinte, simpozioane si asa mai departe.

"Avem ambasade in fiecare tara, avem una speciala la Bruxelles. Fiecare minister are functionarul lui la UE si toate functiile pot fi preluate de acest personaj, care oricum se ocupa de delegatiile de la Bucuresti. Dar poate sa se duca si la sedintele in care se iau decizii", a explicat senatorul.

BNR se opune majorarii TVA, FMI nu agreeaza o cota progresiva

"Nu trebuie sa ne deplasam, nu ne trebuie simpozioane. Insa ei nu vor sa renunte la privilegiile pe care le au in sistemul de stat, ale functiilor lor", a adaugat el.

De asemenea, Guvernul ar trebui sa amane investitiile in lucrurile care suporta amanare, de care nu este neaparata nevoie in urmatorii ani, si sa se concentreze pe investitiile care aduc un plus valoare.

"In Ministerul Transporturilor am identificat 500 de milioane de euro pentru lucrari facute in acest an, care nu ar fi trebuit facute. Unele pot sa mai astepte, altele nu sunt negociate de Romania in pachetul de intrare in UE", a explicat Bota.

In schimb, senatorul a laudat investitia facuta de ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, de 100.000 de euro, in promovarea litoralului de 1 Mai. Astfel, au fost aduse la bugetul de stat 4 milioane de euro, cu o investitie relativ mica, potrivit spuselor lui sale.

Clasa de mijloc trebuie ajutata

In opinia vicepresedintelui Comisiei de buget din Senat, in cazul majorarii cotei unice de impozitare si a TVA, exista riscul ca o mare parte din persoanele care fac parte din clasa de mijloc sa "cada" in saracie.

"Azi, orice crestere de pret duce la scaderea consumului. Romanii nu au capacitatea sa reziste la scumpiri. Nu vom avea incasari mai mari, dar vom avea un consum mai mic, chiar daca taxele sunt mai mari. Daca iti imaginezi ca umbland la taxe si impozite iti creste volumul, te inseli, pentru ca nu are de unde. Asta e economia, nu poti sa mai intinzi, ca se rupe", a spus Bota.

Guvernul a ajuns la concluzia ca nu poate evita majorarea TVA si a cotei unice

"Noi deja avem discrepante mari intre bogati si saraci. Clasa de mijloc, care nu este reala, are mari probleme, multi cad in clasa de jos si nu-si mai permit un stil de viata mai confortabil, care se manifesta in modul de a se imbraca, de a-si lua masina, casa, de a merge in vacanta, de a-si trimite copilul la o scoala mai buna. Astfel, nu mai cheltuiesc bani", a explicat el.

In opinia senatorului, singura salvare poate veni din investitiile statului, fara sa mai asteptam capitalul strain.

"Cei care conduc Romania trebuie sa inteleaga ca treuie sa faca afaceri pentru stat, cu banii statului, nu pentru ei. S-a terminat, nu mai e loc. Ei cred ca trebuie sa faca afaceri cu banii statului pentru ei. Daca sunt capabili, scot Romania din criza, daca nu, nu", a incheiat Bota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#cota unica impozitare, #majorare TVA, #Marius Bota TVA , #tva