TVA ramane la 24 la suta. Pentru cat timp?

Marti, 24 August 2010, ora 23:55
3932 citiri
TVA ramane la 24 la suta. Pentru cat timp?
Foto: ArhivaFoto.ro

Senatul a votat cu 64 voturi pentru si 50 impotriva Ordonanta de urgenta 58/2010, ce prevede majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la suta la 24 la suta, "oficializandu-se", astfel, decizia Guvernului.

Luni, Comisia de buget-finante din Senat respinsese majorarea taxei pe valoarea adaugata, aducand mai multe amendamente ordonantei, prin care TVA s-ar fi redus la valoarea dinainte de 1 iulie, de 19%.

De asemenea, membrii Comisiei buget-finante cereau si o TVA de 5 la suta pentru alimentele de baza si constructii.

In schimb, marti, in Senat, raportul comisiei cu amendamentele admise privind ordonanta a fost respins cu 61 de voturi impotriva, 52 pentru si o abtinere.

In urma votului favorabil acordat ordonantei, aceasta va merge in Camera Deputatilor, care este decizionala in acest caz.

In cazul in care primeste un vot favorabil si in Camera Deputatilor, legea va ajunge in mainile presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare. Insa putem avea surprize. Daca pana in toamna s-ar forma o coalitie politica suficient de puternica sa intoarca votul, la care s-ar adauga si presiunea sociala, TVA ar putea reveni la 19%.

Respingerea majorarii ar fi insemnat demiterea Guvernului

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, o eventuala respingere a majorarii TVA ar fi insemnat o catastrofa in plan politic pentru partidul aflat la guvernare.

"Ar insemna ca toate fortele pe plan mediatic si toate prejudiciile de imagine pe care le-a avut PD-L si Basescu au fost complet inutile si ar insemna ca PD-L si-a pus piatra de moara la picioare. Practic, ar insemna demiterea Guvernului", este de parere Piperea.

De asemenea, in cazul respingerii majorarii TVA, comerciantii ar fi fost nevoiti sa faca, din nou, cheltuieli pentru a-si modifica sistemele informatice si casele de marcat, reducand nivelul TVA la 19 la suta.

Imprumuturile de la populatie, o solutie?

Un alt risc major al respingerii majorarii TVA ar fi fost o eventuala incetare a acordului cu Fondul Monetar International.

"Ar pune in pericol acordul cu FMI, dar, cu siguranta, s-ar gasi alte metode. Daca apare o gaura, avem impresia ca punem un capac si am acoperit-o. Ce sa faca FMI in momentul asta: sa spuna 'nu v-ati respectat obligatiile, va luam banii inapoi'. Nu cred ca poate sa faca asa ceva", a declarat Piperea.

"Nu asta este problema, ca nu mai da restul de bani. Problema este ca, daca se desfiinteaza acordul cu FMI, atunci ratingul de tara este scazut drastic si consecinta este ca ratele de dobanda la imprumuturi vor creste foarte mult. Oricum banii aia trebuie sa-i ia de undeva", a explicat avocatul.

In opinia sa, statul roman nu ar trebui sa renunte la imprumuturile de la organismele internationale si banci si sa inceapa sa se imprumute de la populatia Romaniei, prin emisiuni de obligatiuni.

TVA diferentiata, o alternativa viabila?

In opinia economistului Mircea Cosea, o eventuala scadere a TVA ar fi trebuit coroborata cu majorarea altor taxe si impozite.

"Ori se lasa cota unica la 16% si se introduc anumite impozite, in general pe veniturile si proprietatile neimpozitate acum in Romania, cum ar fi terenurile agricole, patrimoniul bisericesc, padurile si altele, pentru ca masura de respingere a majorarii TVA la 24% trebuie sa fie coroborata si cu celelalte, pentru ca ele au fost prezentate la pachet. Nu s-au impozitat pensiile, pentru a crescut TVA", a explicat Cosea, pentru Ziare.com.

Cosea a readus aminte ca nici macar Guvernul nu a fost de acord cu majorarea TVA, fiind o solutie de ultim moment.

La randul sau, economistul sustine ca o propunere interesanta, care ar trebui luata in seama, este cea a aplicarii unei TVA diferentiate. Astfel, taxa pe valoarea adauga ar urma sa fie de 19 la suta, cu diferentiere la un procent mai mic pentru produsele alimentare din cosul zilnic, precum zaharul, uleiul, anumite sortimente de carne si altele.

Majorarea TVA a lovit in consumatorul final

Garbis Kehaiyan, presedintele Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), a prezis de dimineata ca nu va fi posibila respingerea majorarii TVA.

"Probabil ca nu o sa intereseze pe nimeni de Comisie. Probabil ca o sa gaseasca un articol sau o chichita in lege pentru ca sa treaca de Comisie", a comentat Kehaiyan, pentru Ziare.com, in dimineata zilei de marti.

Cu toate acestea, Kehaiyan este de acord cu recomandarile Comisiei de buget-finante, sustinand ca majorarea TVA a lovit direct in consumatorul final.

"Este evident ca daca romanii au un anumit venit X, care de abia le acopera cheltuielile, tu, ca stat, cand le-ai marit TVA cu 5%, le permiti sa cumpere cu 5% mai putin. Romanului nu-i ramane un surplus in ziua de azi. Asta inseamna ca dai in consumatorul final, in persoana fizica, pentru ca societatile si-l deduc. Si acolo vrei sa dai, ca aia sunt multi si nu isi deduc TVA. Stii ca aia castiga 7 milioane si tu miscorezi, ii pui sa manance mai putin", a adaugat presedintele APAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#taxa valoare adaugata, #respingere majorare TVA, #Comisie buget finante Senat, #TVA Senat , #tva