TVA redus la alimente, dar nu la alimentul de baza? Producatorii cer 9% pentru cartof

Marti, 03 Martie 2015, ora 19:37
2987 citiri
TVA redus la alimente, dar nu la alimentul de baza? Producatorii cer 9% pentru cartof
Foto: Spectator

Fermierii mari si mici din Romania cultivatori de cartofi doresc ca acest produs sa fie inclus pe lista alimentelor la care TVA sa fie redus cu 9%, cartoful fiind considerat a doua paine a tarii si un aliment care va intra in sistemul de asigurare a sigurantei alimentare in Romania.

"Cea mai mare problema a fermierilor care produc cartofi este cea economica. Pretul cartofului este sub cel de productie, fermierul fiind obligat sa vanda cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar pretul de productie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substantial, si cand spun sprijin substantial ma refer la decizia care este acum in discutie publica pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca si cartoful sa fie inclus pe aceasta lista.

Am facut demersuri la Ministerul de Finante si la Ministerul Agriculturii si speram ca din anul 2016 acest lucru sa se intample", a declarat marti, pentru AGERPRES, dr. Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania (FNCR), prezent la Conventia Nationala a Cartofului care se desfasoara la Poiana Brasov, in perioada 3-4 martie.

Calculele Guvernului: Cu cat se ieftinesc carnea, legumele si fructele daca scade TVA

Acesta a precizat ca TVA-ul de 24% este coplesitor si imposibil de suportat, adaugand ca sunt fermieri care vor sa renunte la aceasta cultura sau sa-si reduca substantial suprafetele.

Printre alte probleme cu care se confrunta cultivatorii din Romania se numara si cele legate de bolile si daunatorii acestei plante care, odata cu schimbarile climatice, s-au inmultit, iar tratamentele sunt foarte costisitoare. Pe langa specialisti din Romania, la intalnirea de la Poiana Brasov participa si invitati din Olanda si Germania, tocmai pentru a prezenta solutii noi in legatura cu tratarea bolilor si a daunatorilor la cartofi.

Importurile foarte mari de cartofi care intra in Romania "pe cai mai putin legale", dar si embargoul impus Rusiei, fac ca o mare parte din productia de cartofi de anul trecut din tara noastra, de 3,5 milioane de tone, sa nu poata fi absorbita de piata interna, iar activitatile de procesare ale cartofului nu sunt semnificative, sustine presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Oficial, in Romania se cultiva o suprafata de 208.000 de ha cu cartofi, fata de 300.000 in anul 1990.

"In realitate, Federatia Nationala a Cartofului crede ca suprafata cultivata cu cartofi este mult mai mica, pentru ca la APIA sunt inregistrate in jur de 50.000 de ha. Diferenta este totusi cam mare pentru ca unii fermieri nu declara la APIA toate suprafetele. Este decizia lor. Romania este printre primele trei tari din Europa unde se consuma cartofi in cantitati rezonabile, media pe cap de locuitor fiind de 95 de kg pe an, scotienii si britanicii fiind inaintea noastra", a sustinut dr. Gheorghe Botoman.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#cartof lista alimente TVA mic , #tva